Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
«Τώρα, όσα δεν κάναμε την προηγούμενη 30ετία»!

Πακέτο με «διαρθρωτικές αλλαγές» και παζάρια με την Κομισιόν για το καθεστώς «επιτήρησης»

Τη ραγδαία επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που αξιώνουν Κομισιόν, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας «υπόσχεται» σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση ετοιμάζοντας το έδαφος για τα περαιτέρω.

Αποκαλυπτικός από την άποψη αυτή ήταν χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, δηλώνοντας σε ραδιοφωνικό σταθμό πως «πρέπει να κάνουμε τώρα, τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, όσα δεν κάναμε τα προηγούμενα τριάντα» (!). Είναι απόλυτα φανερό ότι έχουν ετοιμάσει τα χειρότερα για τα λαϊκά στρώματα αξιοποιώντας σε όφελος του κεφαλαίου τα «ελλείμματα» και τα άλλα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα, «πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα», ισχυριζόμενος ότι «σε αυτό το στοίχημα δε χωρούν ούτε κομματικά κριτήρια, ούτε λαϊκισμοί και ανευθυνότητες».

Εκ των ων ουκ άνευ για την ΕΕ είναι η λήψη νέων διαρθρωτικών μέτρων «μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης». Με βάση αυτό και με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με αποφασιστικό βηματισμό, ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε κάποια μορφής παζάρια με τη Κομισιόν και τα άλλα κοιναγορίτικα όργανα. Παζάρια που όμως δεν αφορούν την ουσία, αλλά τις τυπικές διαδικασίες που προβλέπονται από την ΕΕ σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκεια που θα έχει το καθεστώς επιτήρησης. Ο Γ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι για «να μπορέσεις να ζητήσεις παράταση, πρέπει να κάνεις ό,τι απαιτείται», προσθέτοντας «αν κάνεις ό,τι απαιτείται, και λόγω της κρίσης δεν πετύχεις τους στόχους σου, δεν υπάρχει κάποιος παράλογος που θα πει όχι». Στο πλαίσιο της στοχευμένης αντιλαϊκής πολιτικής επανέλαβε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει έκτακτη εισφορά ή φορολογία στις επιχειρήσεις». Πρόσχημα για την αντιλαϊκή επίθεση και για το βάθεμα των «αναδιαρθρώσεων» είναι η καπιταλιστική κρίση, που σύμφωνα με τον υπουργό βρίσκεται στο μέσον της χρονικής της διάρκειας και ακόμη πως «δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει πώς θα εξελιχθεί η κρίση» προκειμένου να εκτιμήσει το ύψος των φορολογικών εσόδων του κράτους. Υποστηρίζοντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης έκανε λόγο για τις κάθε είδους κρατικές ενισχύσεις σε μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως το ειδικά πακέτα για τον τουρισμό, τις εξαγωγές και ακόμη για το πακέτο προς το τραπεζικό κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ