Τετάρτη 29 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Στρατηγικές συμφωνίες με Κίνα και Ρωσία

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΚΙΤΟ.--

Στην υπογραφή σειράς συμφωνιών στους τομείς ενέργειας, τεχνολογίας, στρατιωτικών και άλλους προχώρησαν χθες ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκορ Σέτσιν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βενεζουέλα.

Οι συμφωνίες θα συντελέσουν στην ισχυροποίηση των δεσμών των δύο χωρών, ενώ το βήμα αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη και της Ρωσίας και της Βενεζουέλας, τόνισε, σύμφωνα με το «Τελεσούρ», ο Ιγκόρ Σέτσιν, αναφερόμενος στις συμφωνίες που υπογράφτηκαν, ενώ πρόσθεσε ότι σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών είναι η προστασία του περιβάλλοντος αναφερόμενος σε κοινά πρότζεκτ των δύο χωρών για την εκμετάλλευση του πετρελαίου στην περιοχή του Ορινόκο. Σημειώνεται ότι οι συμφωνίες αφορούν ένα ευρύ φάσμα, από τις νέες τεχνολογίες και τις επικοινωνίες μέχρι τη γεωργία, τα τρόφιμα, την εκπαίδευση και τις μεταφορές.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση του Προέδρου Ραφαέλ Κορέα στο Εκουαδόρ συνήψε συμφωνία για την εξαγωγή αργού πετρελαίου στην Κίνα, για το οποίο η χώρα των Ανδεων θα λάβει προκαταβολή ύψους 1 δισ. δολαρίων, όπως ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες η κρατική εταιρεία «Petroecuador».

Βάσει των όρων της συμφωνίας, η χώρα - μέλος του ΟΠΕΚ θα εξάγει σχεδόν 3 εκατ. βαρέλια αργού το μήνα στην Κίνα. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Ντιέγκο Μπόρχα ανακοίνωσε ότι, με βάση τη συμφωνία, η κυβέρνηση του Εκουαδόρ διαπραγματεύεται τους όρους ενός δανείου ύψους 1 δισ. δολαρίων από την Κίνα. Τέλος, η κρατική εταιρεία ενέργειας της Χιλής ENAP ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα την υπογραφή συμφωνίας με την «Πετροεκουαδόρ» για την προμήθεια 10 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου το χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ