Κυριακή 2 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επίκαιρο και διαχρονικό δράμα

Η παράσταση των «Τρωάδων» θα φιλοξενηθεί στην Επίδαυρο στις 7 και 8 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, ενώ περιοδεύει σε άλλα μεγάλα φεστιβάλ της περιφέρειας με ιδιαίτερη επιτυχία.

Η μετάφραση είναι της Ελένη Βαροπούλου. Η σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη μεταφέρει το έργο στο σήμερα, θυμίζοντας τους πρόσφατους και συνεχιζόμενους και σήμερα ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που ισοπεδώνουν χώρες και ξεκληρίζουν λαούς, μέσα από τον ομηρικό μύθο για τον επεκτατικό πόλεμο των Αχαιών εναντίον της Τροίας και τη συντριβή του λαού της. Μύθος, ο οποίος ενέπνευσε στον Ευριπίδη την αθάνατη αυτή τραγωδία. Η Νικαίτη Κοντούρη έχει στο ενεργητικό της δύο ακόμη επιτυχημένες προσεγγίσεις στο αρχαίο δράμα («Μήδεια» του Ευριπίδη και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, Εθνικό Θέατρο 1997 και 2002 αντίστοιχα, παραστάσεις οι οποίες ταξίδεψαν και στο εξωτερικό).

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Πάτσας, τη μουσική η Καλλιόπη Τσουπάκη, τη χορογραφία η Καλλιόπη Σφήκα, τη σύνθεση ήχων και το μουσικό περιβάλλον ο Δημήτρης Ιατρόπουλος, τους φωτισμούς ο Στέλιος Τζολόπουλος, τη μουσική διδασκαλία ο Νίκος Βουδούρης, τη δραματουργική ανάλυση η Αμαλία Κοντογιάννη. Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Γιάννης Παρασκευόπουλος.

Εκτός από την Λήδα Πρωτοψάλτη στο ρόλο της Εκάβης, τους άλλους ρόλους ερμηνεύουν η Μαρία Ναυπλιώτου (Ανδρομάχη), η Λαμπρινή Αγγελίδου (Κασσάνδρα), η Πηνελόπη Μαρκοπούλου (Ελένη), ο Φαίδων Καστρής (Ταλθύβιος), ο Μελέτης Ηλίας (Μενέλαος), η Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη (κορυφαία), ο Δημήτρης Μακαλιάς (Ποσειδώνας), η Μαρία Δερεμπέ (Αθηνά).

Αλλες δεκατέσσερις γυναίκες αιχμάλωτες, έγκλειστες σε ένα χώρο μεταγωγής - τράνζιτ, θρηνούν «γι' αυτά που έπαθαν και γι' αυτά που θα 'ρθουν» κι ο θρήνος τους αγκαλιάζει όλους τους ηττημένους κι αποδιωγμένους της ανθρωπότητας. Μαζί τους έχουν και τέσσερα παιδιά. Εκτός από την ομάδα «παιδιά στον πόλεμο», πανταχού παρούσα και μια ισχυρή ομάδα κρούσης αποτελούμενη από έξι άνδρες ηθοποιούς.

Κορυφαίες - Χορός: Εύη Αστρίδου, Αννα Γιαγκιώζη, Μαριάννα Δημητρίου, Ελένη Καλαρά, Ειρήνη Μουρελάτου, Μάμιλη Μπαλακλή, Μαγδαληνή Μπεκρή, Εύη Σαρμή, Δέσποινα Σαρόγλου, Ευδοκία Σουβατζή, Αμάντα Σοφιανοπούλου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Ευανθία Σωφρονίδου, Μαρίζα Τσάρη.

Ομάδα κρούσης: Στέλιος Ανδρονίκου, Αργύρης Γκαγκάνης, Δημήτρης Κοντός, Παύλος Μυρόφτσαλης, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Χάρης Πεχλιβανίδης.

Πρόγραμμα περιοδείας: 22 Αυγούστου Αρχαιολογικό Πάρκο Αμφίπολης, 28, 29 Αυγούστου Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας. Σεπτέμβριος: 1 Σεπτεμβρίου Θέατρο Δεξαμενής, Κορωπί, 4 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου, 6 Σεπτεμβρίου Παλιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, 13 Σεπτεμβρίου Θέατρο Πέτρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ