Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίσταση σήμερα, αντεπίθεση ως τη νίκη αύριο

Το εργοτάξιο στο Μαρκόπουλο ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του κλιμακίου του ΚΚΕ, όπου η Αλέκα Παπαρήγα ενημέρωσε τους εργάτες για τις εξελίξεις στα εργασιακά, στην υγεία, στην κοινωνική ασφάλιση και τις θέσεις του Κόμματος.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε κατ' αρχήν τον εξής προβληματισμό: «Αυτό το έργο πρέπει να μπορεί να το χαρεί ο απλός ο άνθρωπος. Αλλά ως προς αυτό τίθεται το εξής ερώτημα: Πώς πάει η ζωή του εργαζόμενου; Αυτό μας απασχολεί. Ναι, να υπάρξουν μεγάλα έργα, αν και για ορισμένα σαν προτεραιότητες είχαμε αντιρρήσεις, για έργα όμως που έχουν σχέση με τη βελτίωση της ζωής δεν είμαστε αντίθετοι. Το θέμα όμως είναι πώς είναι η ζωή των εργαζομένων, για να μην έχουμε δρόμους που θα μπορούν να τους περνάνε μόνο αυτοί που "τα έχουν"».

Αναφερόμενη στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί, η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε από τους εργάτες «να ανησυχούν», συμπληρώνοντας όμως «με το να ανησυχούμε μόνο δε γίνεται τίποτα». «Το έργο αυτό θα τελειώσει, τι θα κάνετε μετά;», ήταν το ερώτημα που απηύθυνε η Αλ. Παπαρήγα στους εργάτες, συμπληρώνοντας: «Ολα τα μεγάλα έργα έχουν ημερομηνία λήξης. Αυτές τις μέρες ετοιμάζονται να περάσουν στη Βουλή διάφορα νομοσχέδια για τις εργασιακές σχέσεις, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση. Το ερώτημα που βάζουμε είναι: Θα κάνουμε κάτι για να εμποδίσουμε αυτά τα μέτρα; Για να υπάρξει δουλιά και για τα παιδιά σας;».

Εν συνεχεία υπογράμμισε: «Θεωρούμε ότι σήμερα πρέπει να γυρίσουμε σελίδα στους αγώνες. Σκεφτείτε, συσπειρωθείτε στα συνδικάτα που παλεύουν, γιατί υπάρχουν και συνδικαλιστικές οργανώσεις που ροκανίζουν το χρόνο με διαβουλεύσεις και ψευτοπαλικαρισμούς. Τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δική σας πάλη. Εχει δύναμη η εργατική τάξη, τεράστια. Μπορεί να βρεθεί στην εξουσία και δε λέμε ρομαντικά πράγματα, μπορεί να τεθεί σαν όραμα και στόχος. Αντίσταση σήμερα να συγκρατήσουμε τον κατήφορο, για να αντεπιτεθούμε ως τη νίκη αύριο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις εργατών η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή: «Κάποιος με ρώτησε για την Παλαιστίνη. Εκεί πάνε να καταντήσουν όλους τους λαούς. Να μην αποφασίζουμε πώς θα πολιτευτούμε στον τόπο μας, να αμφισβητούνται και εδάφη στο τέλος. Είδατε τι έγινε με την άσκηση του ΝΑΤΟ: αμφισβητήθηκαν δικαιώματα της χώρας μας. Εξω από την ταξική πάλη δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή βελτίωση. Μην πάμε σαν τους Παλαιστίνιους που τους δέσανε με τη συμφωνία του Οσλο και μετά, όταν άρχισαν να συζητάνε την εφαρμογή της, τους κατέλαβαν οι Ισραηλινοί τα εδάφη».

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό σημείωσε: «Δίνει ψίχουλα στους εργαζόμενους σε ό,τι αφορά στις φοροαπαλλαγές και μεγάλους μποναμάδες στους λίγους. Είναι, λέει, πλεονασματικός. Σας κατάκλεψαν γι' αυτό είναι πλεονασματικός, αλλά το πλεόνασμα δεν το παίρνετε εσείς, άλλωστε αν ήταν να το πάρετε δε θα σας έκλεβαν».

Σχετικά με τις τιμές των καυσίμων απάντησε: «Γιατί ανεβαίνει η τιμή όταν έχουμε μεγάλη παραγωγή και λογικά πρέπει να πέφτει; Συμβαίνει το αντίθετο γιατί οι μεγάλες εταιρίες πραγματοποιούν τα υπερκέρδη τους. Είναι καθαρά θέμα κερδοφορίας. Εχουν μεγάλη παραγωγή, την οποία θέλουν και να περιορίσουν μάλιστα. Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις είναι το κέρδος από κάτω».

Αμέσως μετά η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τα αρχαιολογικά σκάμματα στην Παλλήνη, όπου οι αρχαιολόγοι έδωσαν στην Αλέκα Παπαρήγα υπόμνημα με τα προβλήματα και τα αιτήματά τους. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συνομιλώντας μαζί τους, ανέφερε πως «έχουμε ασχοληθεί με τα προβλήματα των αρχαιολόγων. Από το '74 και μετά σε όλους τους χώρους υπήρξαν κάποιες κατακτήσεις, στον αρχαιολογικό χώρο έχουμε μείνει 50 χρόνια πίσω. Τελειώσαμε το πανεπιστήμιο με μία τουριστική επίσκεψη στις Μυκήνες. Ευρήματα σαπίζουν στα υπόγεια και οι αρχαιολόγοι είναι αδιόριστοι οι περισσότεροι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου(2004-08-01 00:00:00.0)
Η εργατική τάξη να αλλάξει βηματισμό!(2003-06-12 00:00:00.0)
Πλεονασματικός στην ΥΠΕΡΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ του λαού(2000-12-23 00:00:00.0)
Χρειάζεται να νιώσουν την ανάσα και το φόβο της ταξικής πάλης(2000-11-04 00:00:00.0)
Ψήφος - "χαστούκι" στην κυβερνητική πολιτική(1998-09-29 00:00:00.0)
Συγχαίρουν το ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα(1996-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ