Προκλητική η Σύμβαση παραχώρησης από την κυβέρνηση, 238 στρεμμάτων γης στο Δέλτα Φαλήρου, για 100 χρόνια προς το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»
Ενα νέο σκάνδαλο, με οικονομικές, πολιτικές και πνευματικές διαστάσεις συντελείται, καθώς η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή για κύρωση τη Σύμβαση, με την οποία χαρίζει 238 στρέμματα γης, στο Δέλτα Φαλήρου, στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (που εδρεύει στις Βερμούδες). Οσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να το παρουσιάσει ως σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου προς το Ελληνικό Δημόσιο, ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Είναι μια δωρεά άνευ προηγουμένου προς το Ιδρυμα Νιάρχου, μια εκποίηση δημόσιας αλλά και πνευματικής περιουσίας. Και μάλιστα γίνεται εν μέσω καλοκαιριού. Με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο για τη μελέτη της σύμβασης, σήμερα συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και την Τρίτη θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Και δε φτάνει αυτό, λείπουν σημαντικά στοιχεία που αναφέρονται ως παραρτήματα και δεν έχουν κατατεθεί. Επισημαίνουμε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει τρεις επίκαιρες Ερωτήσεις που δεν προσήλθαν οι υπουργοί και μια αίτηση κατάθεσης εγγράφων (της σύμβασης) που πάλι δεν έδωσαν απάντηση.
Ουσιαστικά, όλη αυτή η έκταση των 238 στρεμμάτων παραχωρείται στο Ιδρυμα που για ...ξεκάρφωμα ονομάζεται «Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος», το οποίο θα αποτελείται από τις εγκαταστάσεις, το πάρκο «Σταύρος Νιάρχος» έτσι θα λέγεται κι αυτό - συμπεριλαμβανομένου και του τοποθετημένου και εγκατεστημένου σε αυτά κινητού και σταθερού εξοπλισμού. Επίσης, ιδρύεται ο Οργανισμός, ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ΑΕ», ο οποίος αναλαμβάνει το έργο κατασκευής όλου του Κέντρου, καθώς και της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αξίας 450.000.000 ευρώ. Αν βέβαια, για την υλοποίηση του Κέντρου Πολιτισμού (ΚΠ) απαιτηθεί υπέρβαση του προϋπολογισμού, «η σχετική πρόσθετη δαπάνη καλύπτεται από το δημόσιο» (άρθρο 6 παρ. 2). Φαντάζεται κανείς ότι δε θα γίνει υπέρβαση;
Μετά, λοιπόν, την ολοκλήρωση του έργου, αυτό παραχωρείται στο ελληνικό δημόσιο, αλλά το Κέντρο Πολιτισμού αναλαμβάνει τη διαχείριση για τα επόμενα 100 χρόνια. Κι εδώ αρχίζει το πανηγύρι!
Κάνει δωρεά μια Εθνική Βιβλιοθήκη και μια Λυρική Σκηνή - αίτημα πολλών χρόνων - και δε θα πούμε «ευχαριστώ» και «μπράβο» στο φιλανθρωπικό (!) Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος; Υπολογίζει κανείς ποιο είναι το κέρδος του Ιδρύματος για τα επόμενα 100 χρόνια από την αξιοποίηση άνευ όρων των εγκαταστάσεων του ΠΚ; Και επιπλέον η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Λυρική Σκηνή θα πληρώνουν νοίκι ουσιαστικά στον Οργανισμό; Μάλιστα. Προβλέπεται ρητά, σε παράρτημα, Σύμφωνο παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών, που θα υπογράφουν Λυρική και Βιβλιοθήκη με τον Οργανισμό, με το οποίο θα «καταβάλουν πάγια μηνιαία αμοιβή» προς τον Οργανισμό και σε περίπτωση μη καταβολής απειλούνται με έξωση (άρθρο 21).
Επίσης, μετά την ολοκλήρωση του έργου και προκειμένου να παραχωρηθούν τα κτίρια στη Λυρική και στην Εθνική Βιβλιοθήκη, οι δύο οργανισμοί θα πρέπει να αλλάξουν το θεσμικό τους πλαίσιο, πλαίσιο αρχών, λειτουργίας και στελέχωσης. Προφανώς, θέλουν να τα κάνουν Ανώνυμες Εταιρείες που κι εκεί θα βάζει το χεράκι του το Ιδρυμα. Το ορίζει άλλωστε και στο άρθρο 18 παρ. 3, όπου αναφέρεται: Το Ελληνικό Δημόσιο, η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή, κατά την περίοδο διαχείρισης του Κέντρου Πολιτισμού η επιλογή μελών του ΔΣ των Οργανισμών και η στελέχωση θα βασίζεται σε αξιοκρατικά κριτήρια και η Εθνικότητα των υποψηφίων δεν θα υπόκειται σε περιορισμό. Προφανώς το Ιδρυμα έχει δικούς του ανθρώπους που θέλει να βάλει μέσα. Αλλά ρόλο θα παίζει το Ιδρυμα και στις προσλήψεις των εργαζομένων καθώς τα εκπαιδευτικά και τα λεγόμενα stage που θα παρέχει το Ιδρυμα θα αποτελούν εχέγγυα πρόσληψης.
Ενα από τα πιο σοβαρά ζητήματα αποτελεί η παράγραφος 3.2 από τις ειδικές ρυθμίσεις κατά την οποία το Ιδρυμα, κατά την περίοδο διαχείρισης, έχει δικαίωμα πρόσβασης και ελέγχου όλων των οικονομικών βιβλίων του Οργανισμού. Σε ό,τι δε αφορά στη φύλαξη του Κέντρου, αυτή δε θα περιορίζεται μόνο εντός και γύρω από αυτό, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.