Παρασκευή 26 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Πιέσεων συνέχεια

Υποκρισία από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Αποφασισμένος να επιμείνει στις καταγγελίες του, αν και δέχεται πιέσεις, δήλωνε σε μία από τις ιστοσελίδες του (Kalemeh) ο Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί. Συμπλήρωσε ότι αναζητεί τρόπο πραγματοποίησης διαμαρτυριών που να μην προκαλεί συγκρούσεις, καταλήγοντας ότι η ευθύνη για τη βία «βαρύνει εκείνους που έκαναν νοθεία».

Ο Μουσαβί συναντήθηκε με πολυμελή αντιπροσωπεία πανεπιστημιακών, εκ των οποίων, στη συνέχεια, 70 συνελήφθησαν προσωρινά. Επίσης, συναντήθηκε με τον τον Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, πρόεδρο του ισχυρότατου Συμβουλίου των Ειδικών (που διορίζει τον Ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας και θεωρητικώς έχει τη δυνατότητα να τον καθαιρέσει, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ) και πρόεδρο του Συμβουλίου Διαμεσολάβησης, που παρεμβαίνει σε διαφωνίες μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Φρουρών (που εξετάζει τις εκλογικές ενστάσεις).

Μαζί, οι δύο άνδρες δέχτηκαν την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφάλειας, που ζήτησε από τον Ραφσαντζανί να «παρέμβει και να λύσει το πρόβλημα». Νωρίτερα, γνωστοποιήθηκε ότι 185 από τους 290 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Βουλής Λαριτζάνι, δεν παρευρέθηκαν σε εκδήλωση για την εκλογή Αχμαντινετζάντ.

Στην αντιπαράθεση επανήλθε και ο Μεγάλος Αγιατολάχ Χοσεΐν Αλί Μονταζερί, τονίζοντας ότι «αν συνεχιστεί η καταστολή κατά Ιρανών που ζητούν τα νόμιμα δικαιώματά τους, τότε απειλείται με αποσταθεροποίηση η ιρανική ηγεσία» και καλώντας σε ειρηνική συνέχιση των διαμαρτυριών.

Από την άλλη, παρέμβαση ξένων δυνάμεων κατήγγειλε, πάλι, ο Αχμαντινετζάντ, τονίζοντας ότι «οι ευρωπαϊκές δυνάμεις είναι γνωστές για το ρόλο τους, αλλά είναι απορίας άξιο πώς ο Πρόεδρος Ομπάμα έπεσε στην παγίδα ενώ μιλά για αλλαγή». Προειδοποίησε ότι αν η Ουάσιγκτον επιμείνει, δε μένουν περιθώρια διαλόγου. Από την άλλη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακάλεσε τις προσκλήσεις προς Ιρανούς διπλωμάτες για τις δεξιώσεις της 4ης Ιούλη λόγω «των συνθηκών».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε «αλληλέγγυα με όσους διαδηλώνουν ειρηνικά», ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών μίλησε για «κρίση αξιοπιστίας μεταξύ ιρανικής ηγεσίας και λαού», ενώ η ιταλική κυβέρνηση προανήγγειλε ότι θα ζητήσει «σκληρή γλώσσα» για το Ιράν στη Σύνοδο της G8.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ