Από τη χτεσινή διαμαρτυρία Ιρανών έξω από τη βρετανική πρεσβεία |
Πέντε μέρες παράταση στην εξέταση των ενστάσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα έδωσε ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ σε συνεννόηση με το Συμβούλιο των Φρουρών, που, αν και παραδέχτηκε «παρατυπίες, κυρίως μεγαλύτερο αριθμό ψηφοδελτίων από ό,τι οι εγγεγραμμένοι σε ορισμένα τμήματα», απέκλεισε το ενδεχόμενο επανάληψης των εκλογών. Τα πνεύματα παραμένουν εξαιρετικά τεταμένα μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου που σημαδεύτηκαν από το θάνατο, όπως ανακοινώθηκε, 10 ανθρώπων, με αποτέλεσμα οι νεκροί, επισήμως, να έχουν φτάσει τους 17 και οι συλλήψεις τις 457, μεταξύ αυτών και ο Ελληνας δημοσιογράφος της «Washington Times» Ιάσωνας Αθανασιάδης. Ανεπισήμως, πάντως, τα νούμερα αυξάνονται σημαντικά.
Χθες και τη Δευτέρα, στην Τεχεράνη επικρατούσε εκρηκτική ηρεμία με μικρές συγκεντρώσεις να πραγματοποιούνται από υποστηρικτές του Προέδρου Αχμαντινετζάντ. Νέες διαδηλώσεις αναμένονται, πιθανότατα, την Πέμπτη, μέρα που ένας από τους δύο εκπροσώπους του λεγόμενου «μεταρρυθμιστικού» ρεύματος Μεχντί Καρουμπί ζήτησε να γίνουν «συγκεντρώσεις μνήμης για τους νεκρούς», ακολουθώντας το παράδειγμα του ισχυρού, στο πλαίσιο του θρησκευτικού καθεστώτος, Μεγάλου Αγιατολάχ Χοσεΐν Αλί Μονταζερί, που κάλεσε σε τριήμερο πένθος.
Οπως διαρρεόταν από συνεργάτες όσων αμφισβητούν τα εκλογικά αποτελέσματα, οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν, αλλά αναζητούνται νέοι τρόποι, όπως, π.χ., η γενική απεργία ή κάτι παρόμοιο.
Εκπρόσωπος του δικαστικού σώματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανήγγειλε με νόημα ότι οι «συλληφθέντες θα δικαστούν από ειδικά δικαστήρια και θα αντιμετωπιστούν με τρόπο τέτοιο που θα τους δοθεί ένα μάθημα». Παράλληλα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κλιμάκωνε τις επικρίσεις του απέναντι σε δυτικές κυβερνήσεις, αλλά και τον ΟΗΕ. Στο στόχαστρο της Τεχεράνης που τον κατηγόρησε ότι «αγνοεί τα αποτελέσματα των εκλογών, αναμιγνύεται και ακολουθεί οδηγίες κυρίαρχων δυνάμεων», βρέθηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, που κάλεσε σε άμεσο τερματισμό της βίας κατά των διαδηλωτών.
Επίσης, η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες συλληφθέντων, οι οποίοι δήλωναν ότι «παρασύρθηκαν από ξένα ΜΜΕ», κατονομάζοντας το BBC. Η ένταση μεταξύ Τεχεράνης - Λονδίνου οξύνθηκε περαιτέρω, χθες, μετά την απέλαση δύο Βρετανών διπλωματών από το Ιράν, την οποία ακολούθησε η απέλαση δύο Ιρανών συναδέλφων τους από τη Βρετανία. Επικρίσεις για τη βία κατά των διαδηλωτών διατυπώθηκαν και από τον εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Σολάνα, και Ιταλία, ενώ την ανησυχία τους εξέφρασαν στους εκεί Ιρανούς πρέσβεις, το Παρίσι, η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι.
Σε νέες δηλώσεις προχώρησε, τέλος, και ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος υποστήριξε ότι η «διεθνής κοινότητα είναι εξοργισμένη και άφωνη από τον άδικο τρόπο αντιμετώπισης των διαδηλωτών», κατήγγειλε τη βία «εναντίον αθώων πολιτών». Συμπλήρωσε ότι «οι ΗΠΑ σέβονται την εθνική κυριαρχία του Ιράν και ότι το μέλλον του θα το αποφασίσει μόνο ο λαός του», αποφεύγοντας να πάρει θέση για το εκλογικό αποτέλεσμα, κάτι που δυσαρέστησε τους Ρεπουμπλικάνους που ασκούσαν πιέσεις, προκειμένου ο Λευκός Οίκος να εκφράσει ανοιχτή υποστήριξη προς τους διαδηλωτές και να τους καλέσει να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες.