Σύμφωνη η κυβέρνηση, που δίνει σινιάλο και για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Στόχος οι «στρατηγικές ευκαιρίες» στην ευρύτερη ζωτική περιοχή
Σε φάση παραπέρα συγκέντρωσης κεφαλαίων αλλά και κύκλου συγχωνεύσεων και εξαγορών προαναγγέλλει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Η «στρατηγικού χαρακτήρα» κίνηση έχει τη σύμφωνη γνώμη και από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας που κρίνουν ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης ενίσχυσης του «ντόπιου» τραπεζικού κεφαλαίου και στην κατεύθυνση επιχειρηματικής διείσδυσης και απόσπασης μεριδίων και από την ευρύτερη γειτονική, ζωτική για τους ίδιους, περιοχή.
Η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε χτες να δρομολογήσει τις διαδικασίες για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. ευρώ, ποσό που προγραμματίζουν να αντληθεί από τους σημερινούς μετόχους της τράπεζας στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «στρατηγική επιδίωξη της Εθνικής Τράπεζας είναι να καταστεί ηγετικός τραπεζικός Ομιλος στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης», η δημιουργία «ισχυρής κεφαλαιακής βάσης» και η εξασφάλιση «πρόσθετης ευελιξίας κινήσεων» που θα της επιτρέψει να «αξιοποιήσει στρατηγικές ευκαιρίες ισχυροποιώντας την ηγετική παρουσία στην ΝΑ Ευρώπη». Είναι φανερό πως μέρος από τα νέα κεφάλαια θα αξιοποιηθεί προκειμένου να γυρίσουν πίσω στο Δημόσιο τις κρατικές ενισχύσεις που πήραν από το πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ ενδεχομένως και μέσα στο 2009 αν τους το επιτρέψουν οι συνθήκες. Σε αυτή τη φάση το τραπεζικό κεφάλαιο στο σύνολό του εξυπηρετείται και από μια σειρά άλλες κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις που υλοποιούνται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι τραπεζίτες μέσα και στις σημερινές συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης βλέπουν μπροστά τους νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και ακόμη περισσότερα κέρδη. Σε αυτό το πλαίσιο οξύνεται και ο μεταξύ τους συναγωνισμός για την απόσπαση μεριδίων και για την άντληση νέων κεφαλαίων και φτηνής ρευτότητας που θα επιτρέψει να χρηματοδοτήσουν τους σχεδιασμούς τους. Η διοίκηση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας σημειώνει πως η αύξηση κεφαλαίου της δίνει το «προβάδισμα έναντι άλλων πιθανών αυξήσεων κεφαλαίου στο τραπεζικό χώρο διεθνώς» παίρνοντας υπόψη και το νέο διεθνές κανονιστικό πλαίσιο για την λειουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι τα λαϊκά στρώματα της χώρας τίποτα το καλό δεν έχουν να περιμένουν από τις επιχειρηματικές κινήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η κυβέρνηση δηλώνει «θετική σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία, αφού με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται ακόμη περισσότερο το τραπεζικό σύστημα». Ταυτόχρονα δίνουν και το σινιάλο στα ασφαλιστικά ταμεία και άλλους φορείς που ήδη είναι μέτοχοι, να «επενδύσουν» στα επιχειρηματικά πλάνα της Εθνικής Τράπεζας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ισχυρίζεται ότι η «συμμετοχή φορέων του δημοσίου, κατά το ποσοστό που τους αναλογεί, θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιουσίας τους», ισχυρισμοί δηλαδή που και στο παρελθόν, τόσο με κυβερνήσεις ΝΔ όσο και με αυτές του ΠΑΣΟΚ, έχουν αποδειχτεί ολέθριοι για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που ρίχνονται στη χοάνη του χρηματιστηρίου. «Θετικά» βλέπει την αύξηση κεφαλαίου και η Τράπεζα της Ελλάδας. Ο διοικητής της Γ. Προβόπουλος σημείωσε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθούν τα πορίσματα για τις αντοχές των ντόπιων τραπεζών σε συνθήκες κρίσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τράπεζες βρίσκονται σε καλή κατάσταση και δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικούς κινδύνους από τη δράση τους στα γειτονικά κράτη (Βαλκάνια κ.α.).