Τα δισεκατομμύρια ευρώ που οι κυβερνήσεις του δικομματισμού μοιράζουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες, μέσω των προγραμμάτων της ΕΕ, αξιοποιεί η κυβέρνηση για να εμφανίσει έργο, την ίδια ώρα που, εκατοντάδες χιλιάδες εργατικές οικογένειες ζουν στη λιτότητα, στην ανασφάλεια και τη διαρκή περικοπή των δικαιωμάτων τους. Κατά την παρουσίαση του απολογισμού του «ΕΠΑΝ Ι» (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας) 2000 - 2008, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε υπερκάλυψη, στο 107%, του προγράμματος των 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ ήταν δημόσια δαπάνη. Η διαφορά θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους, εάν δεν υπάρξουν ακυρώσεις άλλων δράσεων. Χρηματοδοτήθηκαν 22.600 επενδυτικά σχέδια, με το 25% να αφορά ενεργειακά σχέδια και το 44% τη μεταποίηση, δύο τομείς που το μεγάλο κεφάλαιο «αλωνίζει».
Το ΕΠΑΝ ΙΙ είναι από τα μεγαλύτερα του ΕΣΠΑ (Δ' ΚΠΣ) και προβλέπει επίσης μεγάλες χρηματοδοτήσεις για το μεγάλο κεφάλαιο μέχρι το 2013. Μέχρι στιγμής, έχουν εγκριθεί και προκηρυχθεί έργα ύψους 910 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχουν φτάσει τα 1.450 εκατ. ευρώ μέχρι τον Οκτώβρη. Τα 680 εκατ. ευρώ αφορούν «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις, πάντα όμως με τα κριτήρια μεγέθους της ΕΕ, οπότε αποκλείεται η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και πολύ μικρών επιχειρήσεων που είναι και οι περισσότερες. Ο αποκλεισμός της ΕΕ έχει να κάνει και με τις κατευθύνσεις για το είδος των επιδοτούμενων δραστηριοτήτων, όπως η καινοτομία και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, η πράσινη ανάπτυξη και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που επίσης αποτελούν προνομιακό χώρο των λίγων μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.
Το 25,7% των 6,3 δισ. ευρώ του προγράμματος θα κατευθυνθεί σε ενεργειακές επενδύσεις, μερικές από τις οποίες είναι μεγάλου μεγέθους και απαραίτητες για να κάνουν τη δουλειά τους οι εταιρείες της ενέργειας. Το 23,5% των πόρων του προγράμματος θα διοχετευτεί στη μεταποίηση, όχι βεβαίως στη διαρκώς συρρικνούμενη ελληνική βιοτεχνία. Αλλο ένα 22,6% θα ωφεληθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς θα χρηματοδοτηθούν τα σχέδιά τους στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας. Το 17,4% αφορά στον τουρισμό, του οποίου οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να δεχτούν ότι θα έχουν και μια όχι καλή χρονιά, το 4,1% στο εμπόριο, το 4,6% στον πολιτισμό και ένα 0,5% σε δράσεις για τους «καταναλωτές».