Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στάχτη 10.000 στρέμματα στον Υμηττό

Eurokinissi

Η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε προχτές 10.000 στρέμματα θαμνώδους δασικής έκτασης στον Υμηττό στην περιοχή της Ανω Γλυφάδας - Αιξωνής δεν ήταν τυχαία. Πίσω της κρύβεται μια ατέλειωτη ιστορία καταπατήσεων, παράνομων αγοραπωλησιών «φιλέτων γης» και διαρκούς άρνησης των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να κατοχυρώσουν τη δημόσια περιουσία, που αναδεικνύουν τις διαχρονικές τους ευθύνες. Και με αφορμή αυτήν την πυρκαγιά, αναδείχτηκαν για άλλη μια φορά οι σημαντικές ελλείψεις σε ό,τι αφορά την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Χρειάστηκαν περίπου 23 ώρες, ώστε η Πυροσβεστική να θέσει υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3 το μεσημέρι. Στη μάχη με τις φλόγες «ρίχθηκαν» περισσότεροι από 140 πυροσβέστες, 35 οχήματα, 64 άτομα πεζοπόρο τμήμα, υδροφόρες δήμων, εθελοντές, κάτοικοι της περιοχής, 10 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Παρ' όλα αυτά, οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών, ενώ στο Πανόραμα Βούλας χρειάστηκε να εκκενωθούν αρκετά, προκειμένου να μην υπάρξουν και θύματα. Μια στάνη που υπήρχε στην περιοχή καταστράφηκε ολοσχερώς και από τις φλόγες κάηκαν πολλά ζώα.

Κάτοικοι της περιοχής απ' όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά - στο τέλος της οδού Κ. Αθανάτου - κατήγγειλαν πως η χαράδρα είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, αφού πρόσφατα αρκετοί πετούσαν μπάζα, σκουπίδια και έπιπλα. Πληροφορίες έκαναν λόγο για σπασμένες δεξαμενές μέσα στο δάσος, αλλά και σωρεία εκρήξεων. Τις καταγγελίες αυτές, κλήθηκαν να διερευνήσουν, με εντολή του προϊσταμένου Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ι. Σακελάκου, δύο εισαγγελείς. Μάλιστα, οι τελευταίοι βρέθηκαν την ώρα της πυρκαγιάς στο σημείο.

Την ίδια στιγμή που καιγόταν ο Υμηττός, ξέσπασαν πυρκαγιές στο Βρανά Μαραθώνα, στην Οινόη, στο Κατσαρώνι Ευβοίας, στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στη Σητεία Κρήτης και στον Δομοκό. Χθες, φλόγες απείλησαν για άλλη μία φορά την περιοχή των Λεγραινών στο Λαύριο (μόλις δύο μέρες από την προηγούμενη φωτιά), τη θέση Κιάφα Σπάτων και την περιοχή Τζάρα στην Πάργα, αλλά όλες τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Σημειώνεται ότι οι 72 δασικές πυρκαγιές από τις 6 το πρωί της περασμένης Δευτέρας μέχρι τις 6 χθες τα ξημερώματα, πλησιάζουν τον 3ο υψηλότερο αριθμό πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν μήνα Ιούνη (οι περισσότερες εκδηλώθηκαν τον Ιούνη του 2007).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ