Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΞΩΝΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
Το χρονικό μιας ιστορίας ατέλειωτων καταπατήσεων...

...και το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής

Η ιστορία των καταπατήσεων του πευκοδάσους στην περιοχή Αιξωνής Γλυφάδας (που ό,τι έχει απομείνει από τις καταπατήσεις κάηκε προχτές) ήρθε στο φως το 1997, με αφορμή μια αγοραπωλησία 620 περίπου στρεμμάτων, η οποία περιείχε πολλές παρατυπίες και γι' αυτό σταμάτησε στο Υποθηκοφυλακείο. Τότε οι αγοραστές, επιδιώκοντας να ξεπεράσουν το πρόβλημα κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Μέσα όμως από αυτή τη διαδικασία αποκαλύφθηκαν τα εξής:

  • Τα περίπου 36.000 στρέμματα δημόσιου πευκοδάσους, (μεταξύ των οποίων και τα 12.000 στρέμματα όπου χτίστηκε η σημερινή Γλυφάδα) το 1920 συμπεριλήφθηκαν, εντελώς αυθαίρετα, στο «κτήμα Π. Καραπάνου», το οποίο στην πραγματικότητα δεν ήταν παραπάνω από 800 με 1.000 στρέμματα και μάλιστα βρισκόταν αλλού: στο σημερινό Ανω Καλαμάκι και σε τμήμα της Αργυρούπολης και Ελληνικού! Με τον τρόπο αυτό η δήθεν «ιδιοκτησία» Καραπάνου κατατμήθηκε και πουλήθηκε σε ιδιώτες, συνεταιρισμούς κ.ά.
  • Στις 11 Δεκέμβρη 2000 το Μεικτό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο (που αποτελείται από το Αναθεωρητικό Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών και το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων) με απόφασή του χαρακτήρισε ό,τι είχε απομείνει εκτός σχεδίου (11.000 στρέμματα περίπου, κατά σύμπτωση εκεί που μπήκε η πυρκαγιά) από το κτήμα Καραπάνου ως δημόσια δασική γη και προέτρεπε το Δημόσιο να προβάλλει τα δικαιώματά του, κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει, καθώς τηρούν «σιγήν ιχθύος» όλοι οι αρμόδιοι φορείς: Υπουργεία Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας, Δικαιοσύνης, αλλά και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους!
  • Στο μεταξύ, οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες των 620 στρεμμάτων της Αιξωνής το 2003 καταφέρνουν, ύστερα από προσφυγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, να δικαιωθούν με πρόεδρο την πρωτοδίκη - γνωστή και από το λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα» - Α. Ηλία.
  • Υστερα από έφεση που άσκησε ο τότε εισαγγελέας Εφετών, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στις 22 Δεκέμβρη 2006 ζητά να αποδοθούν τα 620 στρέμματα στο Δημόσιο, κάνοντας λόγο για παραχαραγμένα συμβόλαια, πλαστά πιστοποιητικά, και ψεύτικες μεταβιβάσεις, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει ότι τα συγκεκριμένα «οικόπεδα» είχαν περιληφθεί σε αναδασωτέες εκτάσεις με απόφαση του υπουργού Γεωργίας το 1934 και με απόφαση του Νομάρχη Αττικής το 1972.

Για την υπόθεση μάλιστα αυτή με το υπ' αριθμόν 2499/2008 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται σε δίκη 26 άτομα (μεταξύ των οποίων μεγαλοδικηγόροι, συμβολαιογράφοι, επιχειρηματίες κ.ά.), οι οποίοι κατηγορούνται για κακουργήματα, όπως «απάτη κατά του Δημοσίου», «υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως», «πλαστογραφία», ενώ επισημαίνεται ότι οι παράνομες αγοραπωλησίες προκάλεσαν στο Δημόσιο ζημιά που αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ!

Οπως δείχνει το ιστορικό και η προαναφερόμενη υπόθεση, η περιοχή έχει μπει «στο μάτι» καταπατητών, εμπρηστών και οικοπεδοφάγων, την όρεξη των οποίων ανοίγει η εγκληματική αδράνεια του αστικού κράτους και οι αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις της αστικής Δικαιοσύνης. Αρκεί να σημειώσουμε ότι ενώ συμβαίνουν αυτά, ο Δήμος Γλυφάδας πήρε πρόσφατα απόφαση να επεκτείνει το σχέδιο πόλης σε αδόμητες εκτάσεις στον Υμηττό, παίρνοντας υπόψη την πρόβλεψη του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, που εκπόνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ, και προβλέπει την ένταξη 200.000 στρεμμάτων συνολικά στην Αττική...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ