Παρασκευή 12 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Τον θέλουν «παραμάγαζο» των επιχειρηματιών

Μιλώντας για «δοβλέτια» μέσα στα ερευνητικά κέντρα, τα οποία υποτίθεται ότι πλήττει η πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, υπερασπίστηκε χτες τη βίαιη αναδιάταξη του ερευνητικού ιστού της χώρας με συγχωνεύσεις και καταργήσεις ερευνητικών φορέων, προκειμένου να συμμορφωθεί ο τομέας της Ερευνας και Τεχνολογίας με όσα ορίζει η ΕΕ. Οι κυβερνητικές αποφάσεις ήρθαν ακριβώς μετά και προς υλοποίηση αυτών των κατευθύνσεων, που καμία σχέση δεν έχουν με όσα προβάλλει η κυβέρνηση για επίλυση προβλημάτων αλληλεπικάλυψης του ερευνητικού έργου και εξορθολογισμού του κόστους λειτουργίας. Εξάλλου, η μεγέθυνση των ερευνητικών κέντρων εντάσσεται με συγκεκριμένο τρόπο στις αποφάσεις της ΕΕ.

Ο υπουργός προεξόφλησε ότι οι αντιδράσεις των εργαζομένων του υπό συγχώνευση ΕΚΚΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών) θα ξεπεραστούν σύντομα και πρόσθεσε ότι δε θα θιχτούν δικαιώματα των ερευνητών και οι θέσεις εργασίας. Ωστόσο, η κατεύθυνση είναι να καταργηθούν τα κέντρα Δημοσίου Δικαίου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το προσωπικό τους, ενώ αναμένεται να λυθούν πολλές συμβάσεις έργου, εφόσον το ερευνητικό αντικείμενο δεν προσελκύσει τους επιχειρηματίες!

Ο ίδιος ο υπουργός, εξαγγέλλοντας χτες προγράμματα χρηματοδότησης επιχειρήσεων για «καινοτόμες» δράσεις και προϊόντα, υπογράμμισε τη σημασία «που έχει και για μένα προσωπικά η προώθηση της έρευνας ιδιαίτερα όταν η έρευνα είναι συνδεδεμένη με την παραγωγή και τις επιχειρήσεις», αλλά και ότι «είναι κομβικής σημασίας ο ρόλος της έρευνας στην ίδια τη στρατηγική της Λισαβόνας που έχει εκπονηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει συμφωνηθεί από όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Αυτή είναι και η βάση των τριών προγραμμάτων που ανακοινώθηκαν, συνολικής δημόσιας δαπάνης 122 εκατ. ευρώ, που είναι προσανατολισμένα να αυξήσουν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην έρευνα, η οποία τώρα κινείται στο 10-15% σε αντίθεση με το 75% στις αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ. Με χρηματοδοτήσεις από 300.000 ευρώ έως και 3 εκατ. ευρώ, ακόμη και για ...«μικρομεσαίες» επιχειρήσεις, η κυβέρνηση καλεί τις επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν το ερευνητικό δυναμικό και την υποδομή, μετατρέποντας τον τομέα της Ερευνας και Τεχνολογίας σε επικερδές «παραμάγαζο» των μεγαλοεπιχειρηματιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ