Παρασκευή 12 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Στο «μάτι του κυκλώνα» πάλι Πάρνηθα και Εύβοια

Από την επιχείρηση κατάσβεσης της χτεσινής πυρκαγιάς στην Πάρνηθα

Eurokinissi

Από την επιχείρηση κατάσβεσης της χτεσινής πυρκαγιάς στην Πάρνηθα
Πριν προλάβουν να σβήσουν οι εστίες της πρώτης μεγάλης δασικής πυρκαγιάς για το 2009, στη Ριτσώνα, δύο νέες αναστάτωσαν τους κατοίκους σε Στουππαίους Ευβοίας και Πάρνηθα. Οι φλόγες ξύπνησαν μνήμες από τις φωτιές του 2007 καθώς και οι δύο περιοχές είχαν δοκιμαστεί εκείνο το τραγικό καλοκαίρι, ενώ προκάλεσαν δικαιολογημένη αγανάκτηση στο λαό, αφού η κυβέρνηση εξακολουθεί όχι μόνο να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των δασών, αλλά, αντίθετα, συνεχίζει την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης που «οπλίζει» τα χέρια των εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ.

Λίγο μετά τις 2 χτες το μεσημέρι, φλόγες ξεπρόβαλαν σε δύσβατη δασική περιοχή στους Στουππαίους Εύβοιας, ανάμεσα στα Στύρα και το Μαρμάρι. Το έργο της κατάσβεσης επωμίστηκαν κυρίως τα εναέρια μέσα, αφού η πρόσβαση από τις επίγειες δυνάμεις στο σημείο ήταν αρκετά δύσκολη. Μέχρι τις 6.30 το απόγευμα, όταν και ελέγχθηκε η πυρκαγιά, δύο καναντέρ της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού, ενώ από το έδαφος συνέδραμαν 15 πυροσβέστες με έξι οχήματα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η περιοχή είχε καεί στις μεγάλες πυρκαγιές στα τέλη Αυγούστου του 2007 και είχε χαρακτηριστεί πυρόπληκτη.

Νωρίτερα, συναγερμός σήμανε στην Πάρνηθα, δύο ακριβώς χρόνια μετά την καταστρεπτική για το βουνό φωτιά που κατέκαψε κοντά στα 50.000 στρέμματα δάσους. Ηταν λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή Μετόχι (τέρμα Λ. Πάρνηθος) στους πρόποδες του βουνού. Η φωτιά ευτυχώς έγινε αμέσως αντιληπτή και στο σημείο έσπευσαν συνολικά 17 πυροσβεστικά οχήματα με 50 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με 30 άντρες, καθώς και τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Η άμεση περικύκλωση της φωτιάς από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής απέτρεψε να εξαπλωθεί προς τα βόρεια του βουνού, αλλά και σε σπίτια που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση για να τεθεί τελικά υπό πλήρη έλεγχο μετά από μία ώρα. Ο απολογισμός ήταν 15 στρέμματα καμένης χορτολιβαδικής έκτασης και περίπου 3 στρέμματα με πεύκα και θάμνους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ