Σάββατο 25 Δεκέμβρη 1999 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Ετοιμάζουν καινούρια ΝΑΤΟική επίθεση;
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Το Κοσσυφοπέδιο παραμένει ένα ανοιχτό «πολεμικό μέτωπο», όπως ίσως και όλη η γιουγκοσλαβική επικράτεια. Τουλάχιστον αυτή είναι η εκτίμηση του αρχηγού της γιουγκοσλαβικής Πολεμικής Αεροπορίας, πτεράρχου Σπάσογιε Σμίλιανιτς, ο οποίος δήλωσε ότι είναι ενδεχόμενο η χώρα του να δεχτεί εκ νέου ΝΑΤΟική επίθεση, πρόσθεσε δε ότι οι γιουγκοσλαβικές ένοπλες δυνάμεις εκπονούν «νέες τακτικές και στρατηγικές» για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτό το ενδεχόμενο.

Επίσης, όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο άρθρο της εφημερίδας «Πολίτικα» της Πέμπτης «το τέλος των βομβαρδισμών δε σημαίνει ότι ο κίνδυνος ενδεχόμενων νέων επιθέσεων έχει αποκλειστεί». Στο δημοσίευμα της «Πολίτικα» προστίθεται ότι είναι ξανά σε λειτουργία όλα τα συστήματα και τα υποσυστήματα πολεμικής δράσης στα στρατιωτικά αεροδρόμια της Γιουγκοσλαβίας, ενώ ο Στρατός αυτό το χρονικό διάστημα «εκπονεί νέες πολεμικές τακτικές και στρατηγικές».

Οσον αφορά, το ίδιο το Κοσσυφοπέδιο, ο διοικητής του γιουγκοσλαβικού Τρίτου Σώματος Στρατού, το οποίο ελέγχει το Κόσσοβο, στρατηγός Νεμπόγια Πάβκοβιτς εξαπέλυσε σκληρότατη κριτική κατά του διοικητή του ΟΗΕ, Μπερνάρ Κουσνέρ. Οι μεθοδεύσεις του Κουσνέρ είναι «εντελώς αντίθετες με το νόμο και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας», σύμφωνα με τον στρατηγό Πάβκοβιτς, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο «Τανγιούγκ». Η παραβίαση αυτή «είναι ανεύθυνη, καθόλου σοβαρή και συνιστά προβοκάτσια», πρόσθεσε ο Γιουγκοσλάβος στρατηγός, επισημαίνοντας ότι η Γιουγκοσλαβία «ποτέ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει» οποιαδήποτε απόφαση ή εντολή που θα εκδοθεί από τον Κουσνέρ για το Κόσσοβο. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο στρατηγός κατέκρινε τη δημιουργία του Σώματος Αμυνας του Κοσσόβου (πρώην «UCK») χαρακτηρίζοντάς το ως «πλήρη απάτη».

Στο μεταξύ το δικαστήριο της Πρίστινα, που από δω και πέρα θα στεγάζεται στην πόλη Νις, ζήτησε σήμερα την έναρξη έρευνας κατά του διοικητή του ΟΗΕ για την επαρχία του Κοσσόβου, Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος κατηγορείται από τη γιουγκοσλαβική δικαιοσύνη για «γενοκτονία» μετέδωσε το πρακτορείο «Τανγιούγκ». Ο Κουσνέρ κατηγορείται για παραβίαση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας αφού την εφαρμόζει -όπως ισχυρίζονται οι κατήγοροί του- με τρόπο αντίθετο από το πνεύμα της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του δικαστηρίου της Πρίστινα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ