Δευτέρα 8 Ιούνη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ
Ηττα των σοσιαλδημοκρατών

Η αποχή για άλλη μία φορά είναι ο νικητής της κρίσιμης, λόγω των επικείμενων γενικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, αναμέτρησης για την ανάδειξη των 99 μελών που εκπροσωπούν τη Γερμανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν 42,5% μόλις κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερη από το 2004 (43%). Νικητής των εκλογών το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα CDU/CSU της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ που βάσει των δημοσκοπήσεων έξω από τα εκλογικά τμήματα για το δίκτυο ΑRD αποσπά το 38,5% από 44,5% που είχε συγκεντρώσει το 2004. Εντούτοις τα ποσοστά του έτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος-SPD, παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά καθώς φέρεται να αποσπά το 21,3% των ψήφων έναντι του 21,5% που είχε συγκεντρώσει το 2004.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες-(FDP), σύμφωνα με τα σενάρια εταίρος του CDU μετά τις εκλογές, βρίσκονται στο 10,5%, οι Πράσινοι στο 12,3% και «η Αριστερά»-Die Linke στο 7,2%. Ετσι εάν τα εξιτ πολς επιβεβαιωθούν και από τα αποτελέσματα της κάλπης, το CDU/CSU θα εκλέξει 42 (34+8) βουλευτές, το SPD 24, το FDP 12, οι Πράσινοι 13 και το Die Linke 8.

Στην Αυστρία

Μεγάλος ηττημένος των ευρωεκλογών στην Αυστρία που εκλέγει 17 ευρωβουλευτές, φέρεται ότι είναι το μεγαλύτερο από τα δύο κόμματα της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», το Σοσιαλδημοκρατικό-(SP). Αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων όπου περίπου είχε διαφανεί η κατανομή των δυνάμεων, ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών Γκιούντερ Κρόιτερ, παραδέχθηκε τη «βαριά ήττα» του κόμματός του. Εν αντιθέσει το συγκυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα-(VP) αναδεικνύεται πρώτο κόμμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Από την άλλη πλευρά μεγάλος νικητής των Ευρωεκλογών είναι αφ' ενός το ακροδεξιό Κόμμα των «Ελευθέρων» της αντιπολίτευσης, το οποίο υπερδιπλασίασε το ποσοστό του, καθώς και ο ανεξάρτητος Χανς Πέτερ Μάρτιν ο οποίος βελτίωσε σημαντικά τη δύναμή του.

Οι 17 έδρες (μέχρι τώρα 18) της Αυστρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατανέμονται, στη βάση των πρώτων προβλέψεων και αποτελεσμάτων, ως εξής: Λαϊκό Κόμμα 6 έδρες, Σοσιαλδημοκράτες 4, Λίστα Μάρτιν 3, Ελεύθεροι 2 και Πράσινοι 2 έδρες. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές ήταν 42,2%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ