Δευτέρα 8 Ιούνη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Χαμηλή συμμετοχή

Από παλιότερες μεγάλες κινητοποιήσεις του πολωνικού λαού που αντιστέκεται στην ΕΕ, χωρίς ωστόσο αυτό να εκφραστεί στις χτεσινές εκλογές

Associated Press

Από παλιότερες μεγάλες κινητοποιήσεις του πολωνικού λαού που αντιστέκεται στην ΕΕ, χωρίς ωστόσο αυτό να εκφραστεί στις χτεσινές εκλογές
Στη Λετονία, που πλήττεται από τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι επίσημες εκτιμήσεις σχετικά με τη συμμετοχή των ψηφοφόρων ποικίλλουν καθώς από τη μια ο Πρόεδρος, Β. Ζάτλερς, σημείωνε πως το 80% των εκλογέων αναμένεται να προσέλθει στις κάλπες, ενώ ο πρωθυπουργός, Β. Ντομπρόφσκι, προέβλεψε χαμηλή συμμετοχή. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των εκλογών είναι το γεγονός ότι τα κόμματα που έχουν ρίζες στο ρωσόφωνο πληθυσμό - ο οποίος έχει δεχθεί σημαντικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του - φαίνεται να έχουν αυξήσει κατά πολύ τις δυνάμεις τους. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Αρμονίας λαμβάνει το 17-20% των ψήφων διπλασιάζοντας το ποσοστό που κατέγραφε στις δημοσκοπήσεις. Αν επιβεβαιωθούν τελικά αυτές οι πληροφορίες, τότε είναι πιθανό ο Αλφρεντ Ρούμπιξ - που ήταν ο τελευταίος ηγέτης επί σοσιαλιστικής διακυβέρνησης και έχει φυλακιστεί για τα ιδανικά του - να εκλεγεί ευρωβουλευτής. Επιπλέον, το ρωσόφωνο κίνημα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ενωμένη Λετονία λαμβάνει το 13%, το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο Πρώτο Κόμμα συγκεντρώνει το 12% και το κυβερνών κόμμα Ενωσης Πολιτών φαίνεται να λαμβάνει το 19-24%.

Στη Σλοβακία, παρά την έκκληση του Προέδρου της χώρας, Ιβάν Γκασπάροβιτς, το ποσοστό συμμετοχής ήταν ιδιαίτερα χαμηλό, φτάνοντας μόνο στο 19,63%. Πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν πως η μεγάλη αποχή οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθυσμός έχει ψηφίσει ήδη φέτος σε δύο γύρους προεδρικών εκλογών.

Στη Βουλγαρία τα έξιτ πολ δείχνουν μια ελαφριά υπεροχή του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος GERB (25,8%), ενώ ο κυβερνών συνασπισμός του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες των εθνικών Τούρκων (21% και 13,8% αντίστοιχα) και το υπερεθνικιστικό κόμμα Ατάκα το 10,9%, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Skala». Επιπλέον, η «Μπλε Συμμαχία», που ενώνει την Ενωση των Δημοκρατικών Δυνάμεων και τους Δημοκράτες για μια Δυνατή Βουλγαρία, λαμβάνει το 7,4%. Πάντως, σύμφωνα με τα έξιτ πολ τεσσάρων εταιρειών δημοσκοπήσεων, το ποσοστό συμμετοχής κυμαίνεται από 33% έως 36%. Ιδιαίτερο στοιχείο της εκλογικής αναμέτρησης είναι οι καταγγελίες για την επιχείρηση εξαγοράς ψήφων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Στην Ουγγαρία το αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα Fidesz (Ουγγρική Ενωση Πολιτών) φαίνεται να εξασφαλίζει το προβάδισμα με 67% των ψήφων έναντι του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος MSZP που λαμβάνει το 19% και το κόμμα της άκρας δεξιάς «Jobbik» συγκεντρώνει το 8%, ενώ η συμμετοχή έφτασε στο 35%.

Σε ό,τι αφορά στις ευρωεκλογές στη Ρουμανία, το ποσοστό συμμετοχής έφθασε χτες το μεσημέρι στο 21,63%, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κεντρικού Εκλογικού Γραφείου παρά τις εκκλήσεις που απηύθυνε ο Πρόεδρος της χώρας, Τράιαν Μπασέσκου. Παράλληλα, τα έξιτ πολ αναφέρουν ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα λαμβάνει το 31%, το κεντρώο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα το 30,4%, το κόμμα της Μεγάλης Ρουμανίας το 7,2%, ενώ η κόρη του Ρουμάνου Προέδρου, Ελενα Μπασέσκο, που κατέβαινε ως ανεξάρτητη συγκεντρώνει το 3,4% και μία έδρα.

Τέλος, στην Πολωνία σημαντικό προβάδισμα αναμένεται να έχει το κυβερνών κόμμα, η Πλατφόρμα Πολιτών, λαμβάνοντας περίπου τις μισές από τις 50 έδρες της χώρας, ενώ για την Τσεχία δεν υπήρχαν ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές στοιχεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ