Δευτέρα 8 Ιούνη 2009 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΙΤΑΛΙΑ
Πρώτος ο Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ.-

Παρά τη σκανδαλολογία στην οποία έχει βυθιστεί ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τις τελευταίες βδομάδες, το ευρωψηφοδέλτιό του, στο οποίο έχει ο ίδιος τεθεί επικεφαλής, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θ' αναδειχτεί πρώτο από τις κάλπες των ευρωεκλογών. Σύμφωνα, πάντα, με τις εκτιμήσεις αυτές, το κόμμα «Λαός της Ελευθερίας», στο οποία συμμετέχουν το κόμμα του Μπερλουσκόνι «Φόρτσα Ιτάλια», και το κόμμα του Τζιανφράνκο Φίνι «Εθνική Συμμαχία», αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό μεταξύ 38% - 43%.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, που ιδρύθηκε το 2007, δε φαίνεται να καταφέρνει να κερδίσει από τη δίνη στην οποία έχει περιπέσει ο Μπερλουσκόνι, και συγκεντρώνει, με βάση πάντα τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, 23% - 27%. Ακολουθεί η ακροδεξιά «Βόρεια Λίγκα» που συνεργάζεται με το κυβερνών κόμμα, η οποία στις προγνώσεις συγκεντρώνει 9% - 11% ενώ κατά πόδας φέρεται ν' ακολουθεί το κόμμα «Ιταλία των Αξιών», που ίδρυσε ο γνωστός από την υπόθεση «Καθαρά Χέρια», πρώην εισαγγελέας, Αντόνιο ντι Πιέτρο, με 7% - 9%.

Το κεντρώο κόμμα UDC, του πρώην προέδρου της Βουλής, Πιερ Φερντινάντο Καζίνι, φαίνεται ότι συγκεντρώνει 5% - 7% και ακολουθεί η συνεργασία της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης» με το Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών που, με βάση τις δημοσκοπήσεις, θα βρεθεί στο όριο εκλογής ενός ευρωβουλευτή, παλεύοντας για το 4%, αφού αυτό είναι το μέτρο στην Ιταλία.

Οι κάλπες στη γειτονική χώρα έμειναν ανοιχτές δύο μέρες, Σάββατο και Κυριακή, καθώς μαζί με τις ευρωεκλογές διενεργήθηκαν και οι τοπικές και περιφερειακές εκλογές. Σύμφωνα, τέλος, με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, χτες το απόγευμα, λίγη ώρα πριν τελειώσει η ψηφοφορία, η συμμετοχή δεν είχε ξεπεράσει το 30,7%, λίγο παρακάτω από το 34% που είχε ψηφίσει στις ευρωεκλογές του 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ