Τρίτη 2 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΕΔΚΕ - ΟΑΕΔ
Μνημόνιο νέας στρατιάς ομήρων

Κουκουλώνουν την ανεργία με 36μηνες συμβάσεις, προωθώντας ταυτόχρονα τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε ενίσχυση προς τον εργοδότη

Αγώνας για μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα είναι η μόνη αποτελεσματική απάντηση στις μεθοδεύσεις κυβέρνηση και δημοτικών αρχών

ICON

Αγώνας για μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα είναι η μόνη αποτελεσματική απάντηση στις μεθοδεύσεις κυβέρνηση και δημοτικών αρχών
Υπογράφηκε χτες το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Απασχόλησης, Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και ΟΑΕΔ, για την επιδοτούμενη απασχόληση 20.000 ανέργων που θα «προσληφθούν» για 36 μήνες στους δήμους της χώρας, στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας νέας στρατιάς συμβασιούχων, «αξιοποιήσιμων» προς άγρα ψήφων.

Οι 20.000 που θα προσληφθούν στους δήμους μέσω του ΟΑΕΔ είναι μέρος από τους συνολικά 60.000 άνεργους των οποίων το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε «επίδομα απασχόλησης», δηλαδή ενίσχυσης των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του αντίστοιχου προγράμματος του ΟΑΕΔ, που αφορά τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ετσι, οι δήμοι μπαίνουν μπροστά για να γίνουν πράξη τα σχέδια της ΕΕ και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου για παραπέρα προώθηση των λεγόμενων «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», στο πλαίσιο των οποίων οι άνεργοι γίνονται το πρόσχημα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων των δήμων, ενώ σε κάθε περίπτωση η «απασχόληση» αυτή θα είναι προσωρινή.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η έναρξη του προγράμματος αναμένεται αφού ψηφιστεί, από το Α' θερινό τμήμα της Βουλής, διάταξη που θα δηλώνει ρητά ότι οι προσληφθέντες δεν έχουν δικαίωμα μετατροπής των συμβάσεών τους μετά την ολοκλήρωση του 36μηνου.

Οπως γίνεται φανερό, οι δήμαρχοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που έγιναν ο Δούρειος ίππος για να περάσει η μερική απασχόληση στους δήμους, τώρα έρχονται να δώσουν ξανά χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση και να συνδράμουν τα σχέδιά της να συγκαλύψει την ανεργία σε συνθήκες κρίσης, μετατρέποντας ταυτόχρονα το πενιχρό επίδομα ανεργίας σε ενίσχυση των εργοδοτών.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, οι άνεργοι θα προσληφθούν για 36 μήνες. Το 60% του κόστους μισθοδοσίας θα προέρχεται από τα ταμεία των δήμων, δηλαδή από τα χρήματα που προορίζονται για έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες, και το υπόλοιπο 40% από το κράτος. Απαλλάσσεται, έτσι, το κράτος από την υποχρέωσή του να δημιουργήσει σταθερές μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα μπαίνει ένα ακόμα λιθαράκι στην προοπτική της μετάθεσης της ευθύνης για την απασχόληση στους δήμους.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ, Γ. Βερναρδάκης, είπε ότι η συνεργασία του υπουργείου με τον ΟΑΕΔ και την ΤΑ δε σταματά εδώ, καθώς «ο ρόλος της ΤΑ στην εφαρμογή πλέον ενεργητικών πολιτικών θα είναι αμεσότερος και αποτελεσματικότερος». Ενώ, όπως τον συμπλήρωσε η Φ. Πετραλιά, «το υπουργείο έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τη συνεργασία με τους ΟΤΑ και την υλοποίηση δράσεων που αφορούν την απασχόληση, κατάρτιση και επανακατάρτιση νέων, ανέργων και εργαζομένων». Η ίδια εξήρε την κυβερνητική πολιτική, λέγοντας πως οι πολιτικές μας έχουν πιάσει τόπο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ