Παρασκευή 29 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ... παρατηρητήριο

Με παλιές συνταγές σε καινούρια ...έκδοση επιχειρεί η κυβέρνηση να παραπλανήσει τους εργαζόμενους από το γεγονός ότι η ακρίβεια και η κερδοσκοπία, που λεηλατούν τα πενιχρά τους εισοδήματα, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, σε μια συνέντευξη - φιέστα που παραχώρησε πριν από λίγες μέρες, παρουσίασε την ...πιλοτική ιστοσελίδα του «παρατηρητηρίου τιμών», που αρχικά θα περιλαμβάνει τιμές 160 προϊόντων από σημεία πώλησης σε πέντε πόλεις, με στόχο, όταν ολοκληρωθεί, να περιλαμβάνει τιμές σε περισσότερα προϊόντα απ' όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Ακόμα και ...λίστα αγορών, λέει, θα μπορεί κανείς να καταρτίζει μέσω του συγκεκριμένου συστήματος, στο οποίο, μάλιστα, σύμφωνα με την κυβέρνηση στην επόμενη φάση λειτουργίας του είναι ...βέβαιο ότι θα συμφωνήσουν οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ να αναρτούν μόνοι τους τις τιμές των προϊόντων τους ώστε να μη χρειάζονται καν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών.

Στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν τελικώς το περίφημο «παρατηρητήριο» τεθεί σε πλήρη λειτουργία, είναι ολοφάνερο ότι στην καλύτερη περίπτωση το μόνο στο οποίο θα χρησιμεύσει θα είναι η ...στατιστική καταγραφή ορισμένων τιμών. Κάτι το οποίο καμία απολύτως σχέση δεν μπορεί να έχει με την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων, που τρέχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ προκειμένου να εξασφαλίσουν - όταν καταφέρνουν και το εξασφαλίζουν - ένα στοιχειώδες επίπεδο ζωής και που η μόνη «επιλογή» που έχουν σε καθεστώς «ελεύθερης αγοράς» είναι ανάμεσα στο ακριβό και στο ακριβότερο.

Η ακρίβεια και η κερδοσκοπία δεν αντιμετωπίζονται με παρατηρητήρια τιμών στο ίντερνετ και άλλα παρόμοια. Αυτό που απαιτείται είναι άλλη πολιτική, πολιτική ρήξης με τα συμφέροντα που λυμαίνονται το λαϊκό εισόδημα, τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η κυβέρνηση. Ολα τα άλλα είναι απλώς για παραπλάνηση και δημιουργία εντυπώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ