Σάββατο 23 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΤΕΣ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Ξεκοκαλίζουν εκατομμύρια ευρώ για τη συγκάλυψη της ανεργίας

Τη Δευτέρα υπογράφεται η σχετική προγραμματική συμφωνία, η οποία αποτελεί επιστέγασμα των 11 σημείων που συμφώνησαν πρόσφατα βιομήχανοι και εργατοπατέρες

Με χρηματική επιβράβευση 60 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ επισφραγίζεται η αποθέωση του «κοινωνικού εταιρισμού» ανάμεσα στην κυβέρνηση, στους μεγαλοεργοδότες και τη συνδικαλιστική πλειοψηφία. Αναγνωρίζοντας την καθοριστική συμβολή τους στη στήριξη των στρατηγικών αντεργατικών κατευθύνσεων της κυβέρνησης και της ΕΕ, ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης της οικονομικής κρίσης, το υπουργείο Απασχόλησης ανακοίνωσε χτες ότι τη Δευτέρα θα υπογράψει με τους τους «κοινωνικούς εταίρους» την Προγραμματική Συμφωνία, σύμφωνα με την οποία οι τελευταίοι θα ξεκοκαλίσουν το 2% από τον προϋπολογισμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007 - 2013.

Πρόκειται για πρόγραμμα που κατάρτισε η κυβέρνηση, προκειμένου να διοχετεύσει τεράστια κονδύλια προς τη μεγαλοεργοδοσία, στο όνομα της ανάπτυξης δήθεν της απασχόλησης. Ανάμεσα σε άλλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης ανέργων και απολυμένων, τη βραχύχρονη επιδοτούμενη απασχόληση χιλιάδων ανέργων που θα δώσουν τζάμπα την εργατική τους δύναμη στις επιχειρήσεις, τη δημιουργία μιας νέας στρατιάς συμβασιούχων σε δήμους, Οργανισμούς και επιχειρήσεις του «δημόσιου» και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και άλλες δραστηριότητες που στόχο έχουν να ανακυκλώσουν και να συγκαλύψουν την πραγματική ανεργία, η οποία ξεπερνάει κατά πολύ το 9,1% που ανακοίνωσε για το μήνα Φλεβάρη του 2009 η κυβέρνηση (450.997 άνεργοι σε απόλυτα νούμερα).

Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, θα ξεπεράσουν στην εξαετία 2007 - 2013 τα 3,013 δισ. ευρώ και εκτός όλων των άλλων στόχο έχουν και την καλύτερη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις κερδοσκοπικές ανάγκες των επιχειρήσεων.

Η Προγραμματική Συμφωνία που θα υπογραφεί τη Δευτέρα θα έχει τις υπογραφές του υπουργείου Απασχόλησης από τη μια και από την άλλη των προέδρων της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου, της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλου και της ΕΣΕΕ Δ. Αρμενάκη. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει, μεγαλοεργοδότες και εργατοπατέρες καλούνται να διαχειριστούν συνολικά πάνω από 60 εκ. ευρώ και να συνδράμουν έτσι την κυβερνητική πολιτική για το ξεθεμελίωμα κάθε έννοιας σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα, κύρια σε ό,τι αφορά τους νέους και τις γυναίκες που βρίσκονται στην ανεργία.

Τα εύσημα από την κυβέρνηση

Η Προγραμματική Συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της κατάρτισης από τη ΓΣΕΕ και τους εργοδότες μιας λίστας με 11 κοινά σημεία - δράσεις στο όνομα της από κοινού (!) αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Τη συμφωνία αυτή είχε χαιρετίσει από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη συμβολή των «κοινωνικών εταίρων» στην προώθηση των αντιδραστικών της σχεδίων.

Αυτά τα ένσημα επαναλαμβάνει το υπουργείο Απασχόλησης στη σχετική ανακοίνωση για την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας, λέγοντας ότι «αποτελεί την εδραίωση της γόνιμης συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και των Κοινωνικών Εταίρων. Στοχεύει τόσο στη βελτίωση της θεσμικής ικανότητάς τους ως προς το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων και επιμέρους πολιτικών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, όσο και στην από κοινού υλοποίηση δράσεων που αναμένεται να έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία και να βελτιώσουν την επιχειρησιακή τους ικανότητα μέσω της περαιτέρω αναβάθμισης του στελεχιακού τους δυναμικού».

Και το υπουργείο συνεχίζει, αποθεώνοντας την τακτική της συναίνεσης και της γονυκλισίας στα συμφέροντα του κεφαλαίου από την πλευρά της ΓΣΕΕ: «Οι Κοινωνικοί Εταίροι αποτελούν σημαντικούς συνεργάτες του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στο πλαίσιο της διαλογικής χάραξης πολιτικών στον τομέα ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ