Σάββατο 23 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Απασχόλησης, που τους στέλνει για τζάμπα εργασία στους δήμους και αρνείται οποιαδήποτε ενίσχυση

Από τη χθεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Απασχόλησης
Από τη χθεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Απασχόλησης
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες στο υπουργείο Απασχόλησης εργάτριες από τρεις επιχειρήσεις στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες έχουν απολυθεί το τελευταίο διάστημα από εργοστάσια της Λάρισας. Οι εργάτριες παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλειά και απαιτούν άμεσα, ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων.

Συνολικά, έχουν γίνει σχεδόν 140 απολύσεις, 100 από την επιχείρηση ΡΑΠΤΕΞ και 20 από τη βιοτεχνία Αλ. Τέγου που έκλεισαν πρόσφατα. Αλλες 20 απολύσεις έγιναν, με τη μορφή της «οικειοθελούς αποχώρησης» από την «Γκρουπ Φάσιον», η οποία υπολειτουργεί. Οι τρεις επιχειρήσεις χρωστάνε στους απολυμένους δεδουλευμένα, αποζημιώσεις, αναδρομικά και άλλα. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του Συνδικάτου Ιματισμού - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας Νομού Λάρισας, οι απολυμένοι απαιτούν να δοθεί άμεσα οικονομική ενίσχυση, τουλάχιστον 2.000 ευρώ. Ακόμα, για τους απολυμένους ηλικίας 45 ετών με 4.050 ένσημα, να υπάρξει ειδική ρύθμιση, ώστε η μεγάλη τους πλειοψηφία να ενταχθεί σε πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης.

Στην κινητοποίηση πήραν μέρος και οι απολυμένοι από το τσαγκαράδικο «Χιώτης» στο Αιγάλεω, που έκλεισε τον περασμένο Φλεβάρη, πετώντας στο δρόμο 33 εργάτες. Συμμετείχαν ακόμα, εκτός από το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας της Λάρισας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Δ. Τσιόγκας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Δ. Θεοδώρου, η πρόεδρος του Συνδικάτου Ιματισμού - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας Αθήνας, Β. Μάμαλη. Επίσης, παραβρέθηκε η Μ. Τσαγκατάκη, εκ μέρους του ΠΑΜΕ.

Κάτω από την πίεση των εργαζομένων, η υφυπουργός Σ. Καλαντζάκου αναγκάστηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους τους, μέσα στο ζωσμένο από αστυνομικούς υπουργείο. Η υφυπουργός ισχυρίστηκε προκλητικά ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να ικανοποιηθεί το αίτημα της οικονομικής ενίσχυσης και ότι δεν είναι στην πολιτική της κυβέρνησης η πρόωρη συνταξιοδότηση. Δείχνοντας, ωστόσο, την ταξικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, πρόκρινε την ένταξη των απολυμένων στο αποκαλούμενο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης που προβλέπει την πρόσληψη 20.000 ανέργων στους δήμους. Ενα πρόγραμμα που ανακυκλώνει την ανεργία και είναι βραχύχρονης διάρκειας 36 μηνών. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι πρόκειται για εμπαιγμό και αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση την ερχόμενη Δευτέρα στον ΟΑΕΔ της Λάρισας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ