Παρασκευή 22 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ - ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ
Επικίνδυνες λογικές από τους παράγοντες

Για άλλη μια φορά με πρόσχημα τη βία και τα επεισόδια στα γήπεδα οι παράγοντες του ποδοσφαίρου προσπαθούν μέσω επικίνδυνων λογικών να αυξήσουν τις προϋποθέσεις για καλύτερη διαχείριση του προϊόντος τους, αλλά και να μεγαλώσουν το κέρδος τους μειώνοντας τα περιττά γι' αυτούς έξοδα προς τρίτους. Με χτεσινή επιστολή του ο πρόεδρος της Λίγκας των ΠΑΕ, Κώστας Πηλαδάκης, προς τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς (Εσωτερικών, Δημοσίας Τάξης, Οικονομικών, Αθλητισμού), με αφορμή το θέμα της ασφάλειας των γηπέδων, επαναφέρει το ζήτημα της αναβάθμισης των λεγόμενων ομάδων ασφαλείας των ΠΑΕ. Σύμφωνα με την επιστολή, οι σύλλογοι της μεγάλης κατηγορίας θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να βρουν τους ανθρώπους που θα έχουν την ευθύνη των αγωνιστικών χώρων, κάτι που σημαίνει ότι η αστυνομία θα πάψει να εισπράττει το 10% των τηλεοπτικών συμβολαίων των ομάδων. Στην επιστολή γίνεται λόγος για δημιουργία ειδικής ομάδας ασφαλείας της κάθε ΠΑΕ, με αυξημένες αρμοδιότητες, όπως ο σωματικός έλεγχος, αλλά και η διενέργεια συλλήψεων .

«Στα καθήκοντα του προσωπικού ασφαλείας περιλαμβάνεται και το προβλεπόμενο από την παράγραφο 1 του Αρθ. 275 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας δικαίωμα να συλλαμβάνουν τους δράστες πράξεων βίας στις περιπτώσεις αυτόφωρων αδικημάτων και να τους παραδίδουν αμέσως στην παριστάμενη Αστυνομική Αρχή. Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές ότι ουσιαστικό σκέλος των αρμοδιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. δύναται να μετακυλιστεί στο προσωπικό ασφαλείας που διατηρούν οι ΠΑΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή. Οσο για το ρόλο της Αστυνομίας, σύμφωνα με τα όσα θέλουν οι παράγοντες του ποδοσφαίρου, θα πρέπει να περιορίζεται στον έλεγχο των χώρων εκτός των γηπέδων.

Ετσι πλέον γίνεται ξεκάθαρο πως ένα δημόσιο ζήτημα, όπως αυτό της ασφάλειας των φιλάθλων, αρχίζει να ιδιωτικοποιείται, με απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες. Παράλληλα ενισχύονται οι πρακτικές της δημιουργίας «ιδιωτικού στρατού», που καθιστά πλέον τον παράγοντα - επιχειρηματία ιδιοκτήτη της ομάδας να έχει αυτοκρατορικό ρόλο και τους δικούς του... πραιτοριανούς.

Οι λογικές αυτές μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον επικίνδυνες και μάλιστα σε μια περίοδο που το λαϊκό κίνημα χτυπιέται ολοένα και περισσότερο από τα συνεχώς αυξανόμενα (με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες) κατασταλτικά μέτρα. Για παράδειγμα, όπως δείχνουν πολλά περιστατικά, με πρόσχημα την ασφάλεια ή την αντιμετώπιση της βίας οι αγωνιστικοί χώροι ή αθλητικές εκδηλώσεις έχουν αποτελέσει αρκετές φορές το πεδίο ασκήσεων για καινούργια κατασταλτικά μέτρα, τα οποία αργότερα βρίσκουν εφαρμογή κυρίως απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Αλλωστε είναι ξεκάθαρο πλέον και αποδεδειγμένο ότι όσα μέτρα και να παρθούν το πρόβλημα της βίας δε λύνεται αφού οι αρμόδιοι μένουν μακριά από την ουσία του φαινομένου και δεν αγγίζουν τις αιτίες για την εμφάνισή του. Αιτίες που έχουν να κάνουν με τη στενή σχέση της βίας με το σημερινό επαγγελματικό και εμπορευματοποιημένο αθλητισμό και τις λογικές που αυτός καλλιεργεί και εξυπηρετεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ