Παρασκευή 22 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκφυλιστική τακτική

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) - καθώς και αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία (ΟΕΝΓΕ) - έπρεπε να είχαν γίνει πριν από ένα χρόνο. Τελικά, αποφασίστηκε να γίνουν στο τέλος του ερχόμενου Ιούνη. Ομως, στο τελευταίο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, η ΠΑΣΚ Γιατρών - στηρίζεται απ' το ΠΑΣΟΚ - έφερε πρόταση αναβολής για το Σεπτέμβρη με ένα σκεπτικό, που δεν μπήκε στον κόπο ούτε να το παρουσιάσει. Η ΔΗΚΝΙ (στηρίζεται απ' τη ΝΔ) απέρριψε κατ' αρχήν την πρόταση, αλλά θα εξαρτήσει την τελική της στάση απ' την επιμονή στην πρόταση ή όχι της ΠΑΣΚ, στη συνεδρίαση του ΔΣ της επόμενης Τρίτης.

Μετά την ακύρωση των εκλογών, στο σωματείο των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», λόγω της στάσης της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ και την αμέριστη ΣΥΝβολή της «Αυτονομίας», τώρα έρχεται η πρακτική των αναβολών των εκλογών. Ανεξάρτητα από τις επιμέρους στοχεύσεις της κάθε παράταξης, αυτό που με βεβαιότητα προκύπτει είναι ότι οι δυνάμεις που στρατηγικά δεν αντιπαρατίθενται στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, προωθούν με την τακτική τους τον πλήρη εκφυλισμό και ευτελισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Συνέπεια και σύμπτωμα αυτού του εκφυλιστικού τους ρόλου είναι και τα όσα γίνονται στα συνδικαλιστικά όργανα των υγειονομικών το τελευταίο διάστημα. Γεγονότα, που αν μη τι άλλο αναδεικνύουν την ανάγκη να καταδικαστούν οι παρατάξεις της συναίνεσης και να ενισχυθεί ο ταξικός πόλος συσπείρωσης στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου και γενικότερα.

Οι «υπερ-πολεμιστές» του ιμπεριαλισμού

Είναι πραγματικά τρομακτικές οι εικόνες από το εφιαλτικό μέλλον που προδιαγράφει η έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS), όταν τάγματα θανάτου αποτελούμενα από υπερ-πολεμιστές θα διεξάγουν τους πολέμους των ιμπεριαλιστών. Οι υπερ-πολεμιστές αυτοί θα έχουν προεπιλεγεί για τις ειδικές αποστολές με βάση το γενετικό τους κώδικα και θα επιτηρούνται για τυχόν ενδείξεις αδυναμίας, αναφέρει η μελέτη της NAS. Προκειμένου να μη μείνει καμία αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα των υπό κατασκευή δολοφόνων, επισημαίνεται ότι την ώρα που οι υπερ-στρατιώτες θα πολεμούν, ένας ψηφιακός «φύλακας-άγγελος» θα τους ενημερώνει για τις άμεσες απειλές και θα τους συμβουλεύει να αυξήσουν την ενεργητικότητά τους με τη βοήθεια ενός ηλεκτρομαγνήτη. Σε περίπτωση που αποδεκατιστεί ολόκληρη η μονάδα, μια σειρά από βιοαισθητήρες θα ειδοποιούν τους διοικητές να αποστέλλουν νέα μονάδα προς αντικατάσταση της προηγούμενης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση αυτή έγινε με χρηματοδότηση του αμερικανικού στρατού στο πλαίσιο έρευνας που εκτίμησε τις δυνατότητες αξιοποίησης της νευροτεχνολογίας για στρατιωτικούς σκοπούς και προτείνει τρόπους «επένδυσης» του στρατού στη δημιουργία των στρατευμάτων του μέλλοντος. Το συμπέρασμα μάλλον εύλογο: Αν οι λαοί δεν τσακίσουν τον ιμπεριαλισμό δεν είναι μακριά ο καιρός που θα μακελεύονται από τα τάγματα των υπερ-πολεμιστών.

Η λέσχη Μπίλντερμπεργκ

Ο υπουργός Οικονομίας αρέσκεται να υποστηρίζει ότι οι πολιτικοί πρέπει να λένε την αλήθεια στο λαό και να μην τον παραπλανούν. Ερωτήθηκε λοιπόν από τον «Ρ» να αποκαλύψει το αντικείμενο των συζητήσεων στη διαβόητη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, όπου και συμμετείχε. Αν και... φίλος της αλήθειας, φυσικά δεν απάντησε.

Αρχικά, οχυρώθηκε πίσω από το επιχείρημα, ότι δηλώσεις κάνει μόνο ως μέλος της κυβέρνησης, ενώ στη Λέσχη προσκλήθηκε ως ιδιώτης...

Υποστήριξε, στη συνέχεια, ότι αυτή η ιστορία με την μυστικοπάθεια (με τη λειτουργία της Λέσχης) καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα, ότι έγινε μια ...ανταλλαγή απόψεων, αλλά από εκεί και πέρα δεν είναι αυτός αρμόδιος για να πει τι συζητήθηκε. Αλλωστε ο ίδιος, όπως είπε, συμμετείχε για πρώτη φορά.

Τι ήθελε να πει με την τελευταία φράση; Οτι θα πρέπει να απευθυνθούμε στους παλιότερους θαμώνες της Λέσχης, όπως η Μπακογιάννη, η Διαμαντοπούλου και ο Παπανδρέου;

Το είπαμε στο παρελθόν, το επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Η λειτουργία τέτοιων μυστικοπαθών Λεσχών απλώς καταδεικνύει τα στενά όρια λειτουργίας της αστικής δημοκρατίας. Οπου δημόσια οι Καραμανλής και Παπανδρέου εκτοξεύουν μεταξύ τους άσφαιρα πυρά, κολακεύοντας τα πιο ταπεινά ένστικτα των οπαδών. Πίσω όμως από τις κλειστές πόρτες των διάφορων Λεσχών, όπου κανείς δεν τους βλέπει, συμμετέχουν από κοινού σε αποφάσεις εγκληματικές για τα συμφέροντα των λαών.

Τα «κινήματα»...

Την τελευταία περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια εγκλωβισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας και όσο θα αυξάνονται οι επιπτώσεις των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τόσο αυτή θα εντείνεται. Αστικά ΜΜΕ προχωρούν σε μια έντεχνη και διαρκή προβολή πολιτικών κομμάτων που ασχολούνται με «φλέγοντα» - όπως τα χαρακτηρίζουν - «προβλήματα της καθημερινότητας», με κυριότερο την καταστροφή του περιβάλλοντος, η οποία αγγίζει τα λαϊκά στρώματα. Κορυφή αυτής της προσπάθειας, αποτελεί το κόμμα των Οικολόγων - Πράσινων, με το οποίο αυθαίρετα ταυτίζονται οι ανησυχίες των εργαζομένων για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα. Σε αυτή την κατεύθυνση, και καλύπτοντας τις επί της ουσίας φιλοκαπιταλιστικές θέσεις των Οικολόγων με ένα πέπλο ασάφειας, ενισχύεται η άποψη ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα αποτελούν ζήτημα διαχείρισης, έτσι γενικά κι αόριστα - αποκρύπτοντας τον ταξικό τους χαρακτήρα.

Σε αυτή τη λογική δρουν οι Οικολόγοι - Πράσινοι, αποκρύπτοντας ή γενικολογώντας πάνω στις αιτίες των προβλημάτων. Την ίδια στιγμή, προβάλλουν και προωθούν τις λεγόμενες «κινηματικές διαδικασίες» και τις «ακτιβίστικες δράσεις», δήθεν ως ...απάντηση απέναντι στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Τέτοια «κινήματα», δεν εμφανίζονται πρώτη φορά. Οι ΜΚΟ, με τους ακτιβισμούς, τα «forum» που αποτελούν το σύγχρονο χωνευτήρι κάθε λογής «κινήματος», το λεγόμενο «anti-global», το «κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης», τα κινήματα των «bloggers» που κάνουν συγκεντρώσεις μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, όλα αυτά και πολλά άλλα δήθεν κινήματα, είχαν συγκεκριμένη δράση όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αλήθεια, ποια ήταν η «συνεισφορά» τους, πέρα απ' τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων από τις πραγματικές αιτίες και τους πραγματικούς υπεύθυνους των οξυμένων προβλημάτων; Πού οδήγησε η δράση τέτοιων «κινημάτων»; Στον αποπροσανατολισμό, στον εγκλωβισμό, στην απομάκρυνση από τη συλλογική δράση με ταξικό προσανατολισμό. Και είναι επιβεβαιωμένο από τη ζωή ότι κίνημα που δεν έχει θεμέλιο την εργατική τάξη κόντρα στο κεφάλαιο, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και να διεκδικήσει λύσεις ούτε σε επιμέρους μέτωπα όπως το περιβάλλον.

Οι Οικολόγοι ισχυρίζονται πως οι διακρατικές μονοπωλιακές ενώσεις (όπως η ΕΕ) έχουν σωστούς νόμους, σωστή πολιτική, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν την εφαρμόζουν σωστά, ρίχνουν τις διεκδικήσεις στο επίπεδο της ...«μισολύσης». Παρουσιάζοντας τα προβλήματα ως «διαταξικά» ή ...«αχρωμάτιστα» - λογική που καλλιεργείται και από τα άλλα κόμματα - σπέρνουν αυταπάτες πως μπορούν να λυθούν με μια σωστή διαχείριση. «Ξεχνούν», όμως, ότι είναι ακριβώς αυτή η διαχείριση που τα δημιούργησε. Ομως, τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι ταξικά, είναι αποτέλεσμα της δράσης των μονοπωλίων.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική που «τσουβαλιάζει» τις συνέπειες και τις αιτίες, αλλά και στις λεγόμενες «κινηματικές διαδικασίες» και τις «ακτιβίστικες δράσεις», απάντηση είναι μόνο το κίνημα με κεντρικό ερώτημα: Αντίσταση σε ποια κατεύθυνση; Στην κατεύθυνση της οργάνωσης και της ρήξης με προοπτική την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων ή στη λογική της σταδιακής ενσωμάτωσης; Τα οξυμένα προβλήματα που γεννά η καπιταλιστική εξουσία μπορούν ν' αντιμετωπιστούν μόνο με ένα ταξικό, ανυποχώρητο κίνημα που δε θα παραδίδει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, της ποιότητας της ζωής και του περιβάλλοντος στις «πράσινες οικονομίες» των κάθε λογής διαχειριστών. Μόνο με την ενίσχυση του ΚΚΕ, και με την ψήφο στις επερχόμενες ευρωεκλογές, μπορεί να αναπτυχθεί ένα τέτοιο ισχυρό κίνημα.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Απατηλές υποσχέσεις...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝ ΑΚΟΥΣΑΜΕ καλά το χτεσινό ...δελτίο προεκλογικών υποσχέσεων από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, καταλήγουμε στα εξής:

Ο Κώστας Καραμανλής πρόκειται να μειώσει συντόμως την ανεργία με «σύγχρονα προγράμματα» και ο Γιώργος Παπανδρέου θα μας φτιάξει ένα «βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα»...

Αυτές είναι οι υποσχέσεις. Αυτό που στην πράξη έχουμε από τις κυβερνήσεις τους είναι την ανεργία στα ύψη, τις επιδοτήσεις να πηγαίνουν στους εργοδότες, τις συντάξεις να μειώνονται και τα όρια ηλικίας να αυξάνονται.

Μάλιστα, με νόμους που ψηφίζει ο ένας και στη συνέχεια διατηρεί και εμπλουτίζει ο άλλος.

Οπότε δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: `Η άλλαξαν μυαλά (πράγμα απίθανο) ή προσπαθούν να ...τρελάνουν τα δικά μας.

ΕΓΙΝΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ μελέτη, διαβάζουμε, από την Τράπεζα της Ελλάδας για να καταλήξει στο ότι οι Ελληνες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις...

Να υποθέσουμε, μήπως, ότι ...πάγωσαν από έκπληξη, μόλις είδαν το αποτέλεσμα και υπολόγισαν την αύξηση του ποσοστού των νοικοκυριών που δανείζονται στο 30%;

Οπως και να 'χει όμως, είμαστε βέβαιοι ότι και η επόμενη έκθεσή τους θα συστήνει ασυζητητί πάγωμα των μισθών για να μην ανέβει ο πληθωρισμός.

Αλλωστε, αυτά είναι ...δεδομένα στον ευρωπαϊκό μας παράδεισο. Κι ο μόνος λόγος που κάνουν αυτές τις μελέτες είναι γιατί φοβούνται μη χάσουν τα λεφτά τους οι τράπεζες, που - με το αζημίωτο, φυσικά - μας δανείζουν.


Γρηγοριάδης Κώστας

ΓΙΑ ΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΝ την «Ολυμπιακή Αεροπορία», δε μας ρώτησαν. Ομως, για το νέο λογότυπο της επιχείρησης που βρίσκεται στα χέρια του Βγενόπουλου θα αποφασίσουμε εμείς, μια και θα γίνει, όπως ανακοινώθηκε, δημόσια ψηφοφορία μέσω Ιντερνετ.

Να υποθέσουμε ότι αυτό είναι ένα δείγμα της περίφημης ...δημοκρατίας της αγοράς; Οτι μπορείς να διαλέγεις το ...στιλ με το οποίο θα σε εκμεταλλεύονται;

Τιμωρία για τα ευρωπαραμύθια

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος είναι ένα ακόμα μεγάλο ευρω-παραμύθι που «πουλάνε» οι Βρυξέλλες και οι κυβερνήσεις των 27 κρατών - μελών για να κοιμίσουν τους λαούς. Μπροστά στις ευρωκάλπες έχουν αρχίσει να το προβάλλουν πιο έντονα, θέλοντας προφανώς να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λαών. Αρχισαν λοιπόν να «διαρρέουν» τις προτάσεις που θα υποβάλει η Κομισιόν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 18 και 19 Ιούνη, που όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη νομιμοποίηση της παντοδυναμίας των τραπεζών και των μονοπωλίων, αφού το σημαντικότερο μέτρο είναι η σύσταση ενός οργάνου που θα αποτελείται από κεντρικούς τραπεζίτες όλων των κρατών - μελών και «θα έχει ως αντικείμενο την πρόληψη συστημικών χρηματοπιστωτικών κινδύνων»(!). Με άλλα λόγια, οι λαοί πρέπει να μείνουν ήσυχοι επειδή οι κεντροτραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα αναλάβουν να ελέγχουν τις τράπεζες. Μα αυτό γινόταν και μέχρι τώρα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις τράπεζες να καταληστεύουν τους λαούς, πράγμα που θα συνεχίσουν να κάνουν ανενόχλητες και από δω και πέρα.

Ο κόσμος έχει βαρεθεί τα ευρωπαραμύθια και τα ψέματα. Ποτέ δεν ήρθε, για παράδειγμα, «η ανάπτυξη και ευημερία για όλους», που υπόσχονταν με το Μάαστριχτ, «οι περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας» που υπόσχονταν με τη Στρατηγική της Λισαβόνας κ.ο.κ. Επιτέλους οι ευρωεκλογές είναι μια καλή ευκαιρία για να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Τα νιάτα... ου Ν. Χουντή...

Αχ, αυτά τα νιάτα!!!

Αλλοι τα νοσταλγούν και άλλοι ούτε που θέλουν να τα θυμούνται!!!

Και ο λόγος για τον Ν. Χουντή (πρώην ΚΚΕ και νυν ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ)!!!

Κλαίει τα νιάτα του!!!!!

Χτες στην πρωινή εκπομπή του MEGA (Καμπουράκη - Οικονομέα), ήταν καλεσμένος τους...

Ξεκινώντας τη συζήτηση, θεώρησαν σωστό να διαβάσουν οι δημοσιογράφοι το βιογραφικό του. Στο οποίο το 70% από τα «αξιώματά» του, τα περισσότερα, ήταν όταν ήταν μέλος και στέλεχος στο ΚΚΕ.

Οχι φυσικά ότι οι κομμουνιστές επαναπαύονται σε αυτά, αλλά στους πρώην, μάλλον έχουν αξία για το σημερινό προφίλ τους!!!!

Στην όλη συζήτηση, και φυσικά στον καημό, που έχουν για την «ένωση» των «αριστερών», ο Νίκος, μεταξύ άλλων απάντησε: «Φάγαμε τα νιάτα μας στην αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΚΚΕ και το ΚΚΕ εσ.».

Ομως ήξερες και ξέρεις πολύ καλά Νίκο... το ρόλο και τη στάση του ΚΚΕ εσωτ.. Και μέχρι σήμερα το ίδιο αυτό κόμμα, σου την λέει πολλές φορές, για το τωρινό σου κόμμα!!!! Και ας μην έχεις πια τα νιάτα που είχες.

Αλήθεια, η τότε αντιπαράθεση με τη σημερινή, έχει άλλη γλύκα;;;;;;

Ισως, επειδή τώρα μαζί έχεις κοινό μέτωπο κατά του ΚΚΕ...

Να 'ταν τα νιάτα μία - δύο - άντε τρεις φορές... Οχι τίποτε άλλο, αλλά να έχεις χρόνο να κατηγορείς το ΚΚΕ...

... και η αλήθεια αντεστραμμένη

Στην ίδια εκπομπή ο Ν. Χουντής, όταν αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση ΚΚΕ - ΚΚΕ εσωτερικού, επιχείρησε να συμπεράνει, αυθαίρετα φυσικά, ότι αυτή τελικά λειτουργούσε υπέρ του δικομματισμού, δυναμώνοντάς τον. Αναρωτιόμαστε, η πολιτική αντιπαράθεση του ΚΚΕ με τον οπορτουνισμό δυνάμωνε το δικομματισμό ή μήπως η με φανατισμό υποστήριξη απ' το ΚΚΕ εσωτερικού της ένταξης της χώρας στην τότε ΕΟΚ; Που συμπλέοντας με τη ΝΔ έκανε πολεμική στο ΠΑΣΟΚ για το τότε σύνθημά του «Εξω από την ΕΟΚ των μονοπωλίων», το οποίο στη συνέχεια και το ΠΑΣΟΚ απεμπόλησε κοροϊδεύοντας το λαό και συμπλέοντας με τη ΝΔ και το ΚΚΕ εσ. Και για να γίνει κατανοητό στους αναγνώστες, το ΚΚΕ Εσ. είναι ο πρόγονος του σημερινού ΣΥΝ. Αλλά το δικομματισμό και σήμερα δεν τον δυναμώνει η αντιπαράθεση με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το γεγονός ότι το κόμμα του κ. Χουντή ακολουθεί πιστά μια γραμμή στήριξης της ΕΕ όπως ο δικομματισμός. Η πολιτική συνεργασίας με τον έναν πόλο του το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, η κριτική που έκανε στην ίδια εκπομπή στο ΠΑΣΟΚ ήταν ότι δεν έχει πολιτική συνεργασιών. Η υπερψήφιση του Μάαστριχτ, το χειροκρότημα για την ένταξη στην ΟΝΕ, η κοινή στάση σε πολλά ζητήματα στο Ευρωκοινοβούλιο. Η κοινή δράση και συνεργασία με τις δυνάμεις του δικομματισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κρίσιμος κρίκος για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής στο συνδικαλιστικό κίνημα και αλλού. Η καλλιέργεια αυταπατών συστηματικά εδώ και χρόνια ότι το ΠΑΣΟΚ εντάσσεται στις «δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης», ότι μπορεί να αλλάξει, ότι δεν έχει σημασία τι έκανε στο κυβερνητικό του παρελθόν. Η πολιτική σας και οι πράξεις σας μιλάνε, κ. Χουντή, ευτυχώς. Ολα τα υπόλοιπα είναι για φτηνή κατανάλωση άκρως βολική για το δικομματισμό. Κρίμα που σπαταλήσατε τα νιάτα σας άδικα, όπως είπατε, και χάσατε χρόνο στις επιλογές σας...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μια καλή ευκαιρία

Τα νέα αντιαγροτικά μέτρα που ετοιμάζει η ΕΕ - και τα οποία αποκάλυψε ο «Ρ» - στοχεύουν στο ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Η λεγόμενη περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων που θα εφαρμοστεί, υποχρεωτικά, από το 2013 - κάθε χώρα μπορεί, προαιρετικά, να την εφαρμόσει και από το 2010 - θα οδηγήσει στην πλήρη και οριστική αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Και ανεξαρτήτως από ποια μορφή θα πάρει - είτε θα γίνει μια περιφέρεια όλη η ΕΕ, είτε ως περιφέρεια θα ορίζεται το κάθε μέλος - κράτος, είτε θα ληφθούν υπόψη οι διοικητικές περιφέρειες κάθε χώρας - είναι σίγουρο ότι θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των, ήδη, πενιχρών επιδοτήσεων που παίρνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες.

Ακόμα χειρότερα θα είναι τα πράγματα, αν η Ελλάδα κάνει χρήση της προαιρετικής δυνατότητας που της παρέχεται από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο του «ελέγχου υγείας» της νέας ΚΑΠ, (άρθρο 28 του κανονισμού 73/2009) και προχωρήσει στον αποκλεισμό από τις επιδοτήσεις των «μη κατά κύριο επάγγελμα» αγροτών. Αυτό θα σημάνει ότι οι τέσσερις στους πέντε αγρότες της χώρας μας που θεωρούνται «μη κατά κύριο επάγγελμα» και, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι φτωχοί αγρότες που αναγκάζονται να κάνουν και μια άλλη δουλειά για να συμπληρώνουν το πενιχρό αγροτικό εισόδημά τους, θα αποκλειστούν από τις επιδοτήσεις και θα οδηγηθούν, μια ώρα αρχύτερα, στο ξεκλήρισμα.

Να θυμίσουμε ότι το «αίτημα» οι επιδοτήσεις να δίνονται μόνο στους «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες, προβάλλουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των μεγαλοαγροτών και είναι κυρίαρχο στις αγροτικές κινητοποιήσεις που οργανώνουν, τα τελευταία χρόνια, οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ, που εκφράζει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, αντιδρά στην «περιφερειοποίηση» και απαιτεί να επιδοτούνται οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι εργατοαγρότες.

Τα νέα αντιαγροτικά μέτρα της ΕΕ θα δώσουν το «τελειωτικό χτύπημα» στη μικρομεσαία αγροτιά. Μ' αυτό το «χτύπημα» συμφωνούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνήσεις των οποίων εφαρμόζουν, με συνέπεια, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Στον ίδιο «ντορό» κινούνται και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου - ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑ.Ο.Σ. και οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» - που ποτέ δε στράφηκαν, επί της ουσίας, κατά της ΚΑΠ, η οποία αποτελεί το «κοφτερό δρεπάνι» του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών.

Σ τις ερχόμενες ευρωεκλογές οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν μια καλή ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν και την ψήφο τους στον αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής που τους ξεκληρίζει. Καταψηφίζοντας τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και ενισχύοντας το ΚΚΕ, θα εξασφαλίσουν μια πιο δυνατή δική τους φωνή στο ευρωκοινοβούλιο και θα δώσουν προοπτική στην πάλη τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, εφαρμογής μιας άλλης, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Μιας πολιτικής που δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα οικονομίας θα βρίσκονται οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί και η καθετοποιημένη παραγωγή, έτσι που να εξασφαλίζει εισόδημα στους αγρότες και φτηνά και καλά προϊόντα στο λαό. Κι αυτή η ευκαιρία για κανένα λόγο δεν πρέπει να πάει χαμένη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ