Σάββατο 16 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΜΑ ΑΛΥΚΩΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ
«Στο σφυρί» μια ακόμη μεγάλη δημόσια έκταση

Μέρος της έκτασης, που οδεύει για ξεπούλημα
Μέρος της έκτασης, που οδεύει για ξεπούλημα
Σε οικονομικούς κολοσσούς παραδίδει η κυβέρνηση το λεγόμενο «Κτήμα Αλυκών Αναβύσσου», μια από τις μεγαλύτερες δημόσιες εκτάσεις, με υψηλότατη αισθητική και περιβαλλοντική αξία, στην παραλία του Σαρωνικού. Σε συνδυασμό με την πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση (βασίζεται σε νόμο του ΠΑΣΟΚ από το 2001), που εμπορευματοποιεί δημόσιους χώρους αιγιαλού και παραλίας, παραδίδει στους ιδιώτες, μέσω της «Εταιρείας Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» (κατασκεύασμα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και αυτή), πάνω από 1.200 στρέμματα, που περιλαμβάνουν το τουριστικό δημόσιο κτήμα, το παραλιακό κομμάτι και αρκετά στρέμματα που περιήλθαν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου (ΕΟΤ), ύστερα από απαλλοτριώσεις.

Η διάρκεια εκμίσθωσης στους ιδιώτες θα είναι 60 χρόνια. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι υπάρχουν νομικές προβλέψεις, ώστε η ΕΤΑ (Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ) να προχωρεί σε ενοικιάσεις μέχρι και 99 χρόνων!!! Ο σχεδιασμός για την «αξιοποίηση» της περιοχής μέχρι την ακρογιαλιά προβλέπει ξενοδοχειακή μονάδα, καζίνο, κέντρο θαλασσοθεραπείας μέχρι και γκολφ...

Το σχέδιο της εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει, καλούνται να «ευλογήσουν» και οι ΟΤΑ, με πρόσχημα το τρίπτυχο της λεγόμενης «ανάπτυξης», «επένδυσης», «απασχόλησης» για την περιοχή τους. Στην πραγματικότητα, όμως, όλα αυτά σημαίνουν την παραχώρηση δημόσιας γης στους επιχειρηματίες που θα επιβάλλουν χαράτσια στους λουόμενους που θα θέλουν να έχουν πρόσβαση στις παραλίες, τόνους τσιμέντου στους μέχρι τώρα ελεύθερους χώρους, εποχική δουλειά - και όχι σταθερή και πλήρη απασχόληση και ασφάλιση - σε κάποια ξενοδοχειακά μεγαθήρια, που θα ανεγερθούν για να εξυπηρετούν εύπορους τουρίστες.

Πιστός στην παραπάνω λογική της «αξιοποίησης» και ο δήμαρχος Αναβύσσου, που πρόσφατα παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο σχέδιο μνημονίου συνεργασίας του Δήμου με την ΕΤΑ, με βάση το οποίο παραχωρούνται από την εν λόγω εταιρεία στο Δήμο μικρά τμήματα της παραλίας, με την υποχρέωση του Δήμου να παραιτηθεί από οποιοδήποτε δικαίωμα και διεκδίκηση επί του κτήματος των Αλυκών!

Αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει η Β' φάση του διαγωνισμού (τον Ιούλη θα υποβληθούν οι προσφορές) και σύμφωνα με την υποτυπώδη πληροφόρηση που υπάρχει από την ΕΤΑ προς τους κατοίκους, οι εταιρείες που έχουν προεπιλεγεί είναι η «ΚΑΖΙΝΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ», η «J&P ΑΒΑΞ ΑΕ» και η κοινοπραξία των εταιρειών «REDS SA - LAMDA DEVELOPMENT SA - ΛΑΜΨΑ ΑΕ».

Οι κάτοικοι της Αναβύσσου και των γύρω περιοχών, Παλαιάς Φώκαιας και Σαρωνίδας, που θίγονται άμεσα από την εμπορευματοποίηση του χώρου κι από το κλείσιμο της παραλίας αντιδρούν μαζί με τους μαζικούς τους φορείς. Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) Ανατολικής Αττικής έχει αναπτύξει τις απόψεις της στο Συντονιστικό φορέων της περιοχής και έχει δηλώσει τη συμπαράστασή της στους αγώνες των κατοίκων για να μην περάσουν τα σχέδια των μονοπωλίων και της κυβέρνησης. Ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Ν. Στεφανίδης τονίζει στον «Ρ»: «Εμείς καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στους εκλεγμένους στη Νομαρχιακή και Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι, λειτουργώντας στα πλαίσια των νόμων και των κατευθύνσεων της ΕΕ, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να γίνουν γέφυρα για να περάσουν οι όποιες αντιλαϊκές αποφάσεις. Τους καλούμε ν' αγωνιστούν και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση αξιοποίηση του χώρου με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προστασία και αξιοποίησή του με ουσιαστική συμμετοχή και έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων, επιστημονικών και της περιοχής».

ΚΚΕ: Αξιοποίηση με βάση τις λαϊκές ανάγκες

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, εξάλλου, έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας να σταματήσει η κυβέρνηση τη διαδικασία εκποίησης και να προχωρήσει με δημόσια έργα, χωρίς εμπορευματοποίηση και σύμπραξη ιδιωτών, στη διαμόρφωση του χώρου των Αλυκών Αναβύσσου με βάση τις λαϊκές ανάγκες, ώστε να εξασφαλίζεται για όλους η ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή, το καθαρό περιβάλλον, το πράσινο, η άθληση, η ψυχαγωγία. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα σημειώνονται μάλιστα στην Ερώτηση:

«Η έκταση ανήκει στην "Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ" και θα επρόκειτο για μια τυπική περίπτωση ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας - "φιλέτου", αν δεν παρεισέφρεαν στην υπόθεση και στοιχεία που καθιστούν το "έγκλημα" ακόμα πιο ειδεχθές: Από αεροφωτογραφίες της περιοχής φαίνεται ότι η έκταση του "Κτήματος Αλυκών Αναβύσσου" είναι 960 στρέμματα. Τα υπόλοιπα 240 αφορούν το κομμάτι του αιγιαλού που συνδέει το Κτήμα με τη θάλασσα (70 στρέμματα) και την προσκείμενη στον αιγιαλό του Αγ. Νικολάου περιοχή, παραπλεύρως της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων (170 στρέμματα). Πρόκειται, δηλαδή, για μια γεωγραφική ενότητα υψηλότατης περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ