Παρασκευή 15 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Νέα δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ραμπέλ στη Δανία δείχνει πως το 45,2% των ερωτηθέντων τάσσεται ενάντια της υιοθέτησης του ευρώ, ενώ υπέρ το 43,6%.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Χιλιάδες εργαζόμενοι στους τομείς των κατασκευών, των συγκοινωνιών, των ταχυδρομείων, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των ξενοδοχείων πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βουκουρέστι, απαιτώντας από την κυβέρνηση αύξηση των μισθών τους, καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά και καταγγέλλοντας την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει τα επιδόματα αδείας.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Αρχισε, χθες, η δίκη του Ισραηλινού πρώην Προέδρου Μοσέ Κατσάβ, που κατηγορείται για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση, μια κατηγορία που τον οδήγησε σε παραίτηση από τον προεδρικό θώκο το 2007. Τουλάχιστον επτά γυναίκες θα καταθέσουν εναντίον του.

ΚΙΕΒΟ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουκρανίας αποφάσισε πως η ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών για τον Οκτώβρη είναι «αντισυνταγματική» και όρισε νέα ημερομηνία για τον ερχόμενο Γενάρη, όπως εξάλλου απαιτούσε και ο Πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιουστσένκο.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Στρατηγική προτεραιότητα χαρακτήρισε για την Τουρκία την ένταξή της στην ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, καλώντας τους «27» να μη μετατρέπουν το θέμα σε «ζήτημα της εσωτερικής τους πολιτικής». Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερντογάν, από την πλευρά του, υποστήριξε χθες ότι «η Τουρκία θα είναι μία γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής».

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Επίθεση ενόπλων της φυλής Χούτου σε χωριό του ανατολικού τμήματος της ΛΔ Κονγκό είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 90 χωρικών στο χωριό Εκίνγκι (1.500 χλμ. ΒΑ της κογκολέζικης πρωτεύουσας, Κινσάσα).

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Αυξάνονται οι συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων και ένοπλων ισλαμιστών στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, που χτες συνεχίστηκαν για τέταρτη μέρα με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 11 αμάχων.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Η Κάτω Βουλή της Βολιβίας αποφάσισε την αποπομπή του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου (CSJ), Εντι Φερνάντες, για κωλυσιεργία όσον αφορά την εκδίκαση της υπόθεσης της σφαγής κατά τη διάρκεια του «πολέμου του φυσικού αερίου», τον Οκτώβρη του 2003 όπου δολοφονήθηκαν 67 διαδηλωτές μετά από εντολές της κυβέρνησης του τότε Πρόεδρου, Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα.

ΜΑΪΑΜΙ.-- Η αμερικανική ακτοφυλακή ανέσυρε ανοικτά των ακτών της Φλόριντα 16 επιζώντες και 8 νεκρούς, που πιστεύεται ότι επέβαιναν σε πλοιάριο γεμάτο οικονομικούς πρόσφυγες, που βυθίστηκε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες είναι από την Αϊτή και τις Μπαχάμες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το 34% του πληθυσμού στις ΗΠΑ ανήκε σε μειονότητα και σχεδόν το 50% των παιδιών κάτω των 5 ετών μέχρι τον Ιούλη του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Ο ισπανόφωνος πληθυσμός μεγεθυνόταν με ρυθμό ταχύτερο κάθε άλλης ομάδας, το ποσοστό του αυξήθηκε κατά 3,2%, στα 46,9 εκατομμύρια, ενώ οι πολίτες ασιατικής καταγωγής είναι η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη πληθυσμιακή ομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ