Κυριακή 10 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΟΥΗΔΙΑΣ
Σημαντικές αποφάσεις

Το Σαββατοκύριακο 2-3 του Μάη πραγματοποιήθηκε το 19ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας (ΟΕΣΚΣ).

Στις δύο μέρες του συνεδρίου συζητήθηκε ο απολογισμός του ΔΣ και εγκρίθηκε από το συνέδριο και η πολιτική απόφαση για τα επόμενα δύο χρόνια.

Στην πολιτική απόφαση επισημαίνεται ότι το ζήτημα της ειρήνης είναι βασικό ζήτημα πάλης για το οργανωμένο κίνημα των Ελλήνων στη Σουηδία ενώ καταδικάζεται ο ρόλος των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στο Παλαιστινιακό και στην κατοχή του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Τονίζεται ακόμα ότι η κυβέρνηση στη Σουηδία συνεχίζει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς την επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Η μείωση των επιδομάτων ανεργίας, η μεγάλη αύξηση των εισφορών των εργαζομένων στα ταμεία ανεργίας, οι επιθέσεις στο ασφαλιστικό, στις συντάξεις, στο φορολογικό, στην περίθαλψη, στις συλλογικές συμβάσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζονται. Βέβαια, με όλα αυτά τα μέτρα επιβαρύνονται και πάλι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία και οι συνταξιούχοι της χώρας αυτής. Αυτά τα μέτρα αφορούν και τον ελληνισμό της Σουηδίας καθώς η συντριπτική πλειοψηφία υπάγεται στις παραπάνω κατηγορίες. Αυτά τα μέτρα είναι συνέχεια των μέτρων που παίρνονται από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Την οικονομική κρίση που την έχει προκαλέσει το ίδιο το κεφάλαιο, αρνούμαστε να την πληρώσουμε εμείς, ο λαός, Σουηδοί και Ελληνες. Αυτά τα μέτρα εντάσσονται και στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ακόμα περισσότερη κερδοφορία για το κεφάλαιο.

Ανάμεσα στους στόχους πάλης που έβαλε το 19ο Συνέδριο είναι:

-- Να αναγνωριστεί ο θεσμικός ρόλος των κοινοτήτων.

-- Να ανέβει το επίπεδο διεκδίκησης στην Ομοσπονδία και στις κοινότητες, σ΄αυτούς τους δύσκολους καιρούς, για ζητήματα Παιδείας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας, περίθαλψης και άλλα.

-- Η προσπάθεια αναβάθμισης και ανάπτυξης των κοινοτήτων είναι στην πρώτη προτεραιότητα. Η υλοποίηση των στόχων της πολιτικής απόφασης είναι και μέλημα των κοινοτήτων. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας πρέπει να βοηθήσει ακόμα πιο πολύ με όλα τα μέσα τις κοινότητες. Χωρίς δυνατές και μαζικές κοινότητες δεν μπορεί να υπάρξει δυνατή Ομοσπονδία. Η Ομοσπονδία να συνεχίσει να φροντίζει για την ενότητα του ελληνισμού στη Σουηδία σε όλα τα επίπεδα.

-- Επειδή ακούγονται διάφορες φωνές υπέρ της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, η Ομοσπονδία παλεύει για δημόσια δωρεάν Παιδεία γιατί αλλιώς θα την πληρώσουν τα παιδιά των εργαζομένων. Η Ομοσπονδία να διοργανώσει πλατύ σεμινάριο για τους στόχους που έχουμε στην Παιδεία με ελληνικούς και σουηδικούς φορείς.

-- Να συντονίσουμε ακόμα περισσότερο τη δράση μας με άλλους φορείς (σωματεία, νεολαιίστικες οργανώσεις, κλπ.) για ζητήματα ειρήνης, κοινωνικών περικοπών, ρατσισμού και άλλων κοινωνικών προβλημάτων.

-- Να ενισχυθεί το Συντονιστικό Ομοσπονδιών Κοινοτήτων Ευρώπης που ο ρόλος του κρίνεται πολύ σημαντικός.

-- Ανάπτυξη σχέσεων με μεταναστευτικές οργανώσεις στην Ελλάδα και ανταλλαγή εμπειριών.

Οι κοινότητες κύτταρο των μεταναστών

Το 19ο Συνέδριο χαιρέτισαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, που μίλησε για έκπτωση ηθικών αξιών και αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία για τους Ελληνες του εξωτερικού, ο Αλέξης Τσίπρας, από τον ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε για «καζινοκαπιταλισμό» και ανάγκη αλλαγής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, ενώ εκθείασε το σοσιαλδημοκρατικό σύστημα στη Σουηδία, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, που ζήτησε αλλαγή κυβέρνησης, και ο Αδωνις Γεωργιάδης, από το ΛΑ.Ο.Σ., που ζήτησε εθνική ενότητα. Η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη στην ομιλία της επισήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι όπου κυριαρχεί ένα οικονομικό σύστημα που θεοποιεί το χρήμα, το κέρδος, η έκπτωση αξιών είναι φυσική κατάληξη, όπως και η πολιτιστική εξαθλίωση. Συνεχίζοντας είπε ότι ελπίζει πως οι αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία που προγραμματίζει η κυβέρνηση για τους Ελληνες του εξωτερικού να μην είναι στον ίδιο δρόμο με τις αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία που προσπαθεί να περάσει στην Ελλάδα, γιατί θα υπάρχουν παραπέρα αντιδράσεις.

Υπερασπίστηκε την αυτοοργάνωση των μεταναστών που δημιούργησαν το Συντονιστικό των Ομοσπονδιών στην Ευρώπη και στάθηκε ιδιαίτερα ενάντια στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, χαρακτηρίζοντάς το κυβερνητικό όργανο, μηχανισμό που προσπαθεί να χειραγωγήσει τους απόδημους. Το ΚΚΕ, είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, θεωρεί κύτταρο, δομή, έκφραση μόνο τις κοινότητες και τις Ομοσπονδίες. Από την άποψη αυτή θεωρούμε το συνέδριό σας το μοναδικό κύτταρο έκφρασης των αποδήμων. Το ΚΚΕ παλεύει για να αποκτήσουν οι κοινότητες και οι Ομοσπονδίες και θεσμικό χαρακτήρα.

Η Λίλα Καφαντάρη αναφέρθηκε και στον αντικομμουνισμό σε όλη την Ευρώπη και στα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης, λέγοντας ότι πρέπει να είναι καθαρό πως η ΕΕ είναι ένωση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και όποια κόμματα συγκαλύπτουν αυτή την αλήθεια και σπέρνουν αυταπάτες για δυνατότητα φιλολαϊκής ΕΕ είναι κόμματα που στην πραγματικότητα στηρίζουν τον καπιταλισμό.

Καταλήγοντας είπε ότι το ΚΚΕ προτείνει ως μοναδική διέξοδο την ανατροπή του καπιταλισμού και επειδή το κεφάλαιο έχει ταξική συνείδηση καιρός είναι να αποκτήσουμε και εμείς και να δημιουργήσουμε το Μέτωπο απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα των λίγων.

Η Λίλα Καφαντάρη μίλησε την Κυριακή 3 του Μάη σε μια πολύ όμορφη και μαζική συγκέντρωση μελών και φίλων του Κόμματος στην ελληνική κοινότητα Στοκχόλμης.

Ενισχυμένη η ΑΣΕΜ

Την Κυριακή οι σύνεδροι ψήφισαν για το νέο ΔΣ της ΟΕΣΚΣ

Τα αποτελέσματα των εκλογών για το 13μελές ΔΣ της Ομοσπονδίας είναι ως εξής:

Ψήφισαν γύρω στα 2.000 μέλη των κοινοτήτων. Εστειλαν 111 αντιπροσώπους.

Ψήφισαν 102 αντιπρόσωποι και έγκυρα ήταν 101 ψηφοδέλτια.

ΔΑΚΕΣ (στηρίζεται από τη ΝΔ), 35 ψήφοι και 5 έδρες (η 5η έδρα μετά από κλήρωση).

ΑΣΕΜ (στηρίζεται από το ΚΚΕ), 35 ψήφοι και 4 έδρες.

ΕΑΣ (στηρίζεται από τον ΣΥΝ), 19 ψήφοι και 2 έδρες

ΠΑΜΚΕ (στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ), 12 ψήφοι και 2 έδρες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η συμμετοχή αυξήθηκε περίπου κατά 30% και η ΑΣΕΜ ενισχύθηκε σε ψήφους κατά 10%.


Γιάννης ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ
Στοκχόλμη, Σουηδία


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ