Κυριακή 10 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δε λένε την αλήθεια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εντελώς παραπλανητική και ψεύτικη είναι η εικόνα που προσπαθεί να λανσάρει η κυβέρνηση, του δήθεν «υπεύθυνου» διαχειριστή, που λέει πάντα την αλήθεια στο λαό και που μόνον αυτή μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Οι γαλάζιοι κυβερνώντες ποτέ δεν είπαν την αλήθεια στο λαό, συνεχίζοντας επάξια την παράδοση των προκατόχων τους. Πολύ περισσότερο, δεν τολμούν να το κάνουν προεκλογικά, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις ότι δε φοβούνται το πολιτικό κόστος. Δεν τολμούν, δηλαδή, να πουν την αλήθεια για τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν έτοιμα και θα ανακοινώσουν την επομένη των εκλογών, όπως νέα άγρια φοροεπιδρομή στα λαϊκά νοικοκυριά, μέσω της μεγάλης αύξησης των έμμεσων φόρων στα καύσιμα, στα τσιγάρα, στα ποτά, στα τέλη αυτοκινήτων και κινητής τηλεφωνίας, κ.ο.κ. Αν έλεγαν «όλη την αλήθεια στο λαό», όπως καυχήθηκε ο Γ. Παπαθανασίου, όφειλαν να δηλώσουν πριν τις ευρωκάλπες ότι έχουν δεσμευτεί και ετοιμάζουν νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, ότι προχωρούν σε περικοπές μισθών και συντάξεων, ότι ενθαρρύνουν τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, κ.ο.κ. Επίσης, δεν λένε όλη την αλήθεια, όταν επαίρονται ότι μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Απλούστατα, γιατί το κάνουν φορτώνοντας εξ ολοκλήρου τα βάρη της κρίσης στον εργαζόμενο λαό.

Ο δρόμος της αγροτιάς

Στον οικονομικό στραγγαλισμό οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Στο διάστημα 2000 - 2008, όπου κυβέρνησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας κατά 19,9% σε σταθερές (αποπληθωρισμένες) τιμές. Η δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος οφείλεται στην εφαρμογή των επιταγών της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, που εφαρμόζουν όποιος κι αν βρίσκεται στην κυβέρνηση από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και φαίνεται ότι μετά την εφαρμογή των αποφάσεων της Ατζέντας 2000 και της νέας ΚΑΠ από το 2006 και μετά το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται όλο και πιο πολύ. Το πρόβλημα αυτό δε λύνεται ούτε με ψευτοπακέτα αποζημιώσεων, ούτε με προτάσεις για διαχειριστικές αλλαγές στη νέα ΚΑΠ. Οσο ακολουθείται η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που στηρίζουν και λιβανίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ., το αγροτικό εισόδημα όλο και θα μειώνεται. Το μάρμαρο το πληρώνουν και θα το πληρώνουν πολύ ακριβά οι μικρομεσαίοι αγρότες, που οδηγούνται και θα οδηγούνται με ταχείς ρυθμούς στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Ετσι όπως έχει η κατάσταση, ο μόνος δρόμος για την αγροτιά, είναι η πάλη για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής. Κι ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών η αγροτιά καλείται να δυναμώσει το ΚΚΕ και να καταδικάσει με την ψήφο της την πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που ευθύνονται για τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της.

Ξεροκόμματο στη λογική της φιλανθρωπίας

Ενεργώντας στη λογική της φιλανθρωπίας και στην πρακτική της ελεημοσύνης, η Ομοσπονδία Αρτοποιών αποφάσισε να παρέχει ψωμί με έκπτωση στους ανέργους. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μ. Μούσιος, «η Ομοσπονδία, συναισθανόμενη το χρέος της σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αποφάσισε να υλοποιήσει, πιλοτικά, στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη, το πρόγραμμα "Κοινωνία Συμμετέχω" για φθηνότερο ψωμί στους άνεργους και τις οικογένειές τους, που είναι η πιο αδικημένη κοινωνική ομάδα».

Σύμφωνα με τους πρώτους σχεδιασμούς, το εγχείρημα στη Λάρισα θα υλοποιηθεί ως εξής: Η Νομαρχία θα διανείμει μπλοκ εκπτωτικών κουπονιών (η έκπτωση θα είναι 20%) στους ανέργους, που θα καλύπτουν το διάστημα από 1η Ιούνη μέχρι και 31 Αυγούστου. Τα κουπόνια, που θα ισχύσουν μόνο για τα αρτοποιεία της Συντεχνίας, θα τα προμηθεύονται οι άνεργοι προσκομίζοντας τις αστυνομικές ταυτότητές τους και την κάρτα ανεργίας που εκδίδει ο ΟΑΕΔ.

Είναι φανερό ότι με την παροχή ψίχουλων - η έκπτωση του 20% σημαίνει ότι η τιμή του ψωμιού για τους δικαιούχους των κουπονιών θα μειωθεί από 15 έως 20 λεπτά το κιλό - δε λύνεται το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι και θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη προσφορά της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, ανεξαρτήτως προθέσεων, κινείται στην κατεύθυνση της κυβερνητικής προπαγάνδας, που επιχειρεί να περάσει την αντίληψη ότι οι άνεργοι είναι κάποιοι «αναξιοπαθούντες» που μπορούν να βολευτούν με λίγα ψίχουλα ελεημοσύνης.

Ομως, το πρόβλημα της ανεργίας δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε συγκυριακό, η αιτία του βρίσκεται στην πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπέρ των συμφερόντων των καπιταλιστών και η λύση του δεν μπορεί να είναι υπόθεση «κοινωνικής φιλανθρωπίας», αλλά υπόθεση των ίδιων των ανέργων και των εργαζομένων, που, με τους αγώνες τους, μπορούν να ανατρέψουν την πολιτική που δημιουργεί και διογκώνει την ανεργία, να ανατρέψουν την καπιταλιστική εξουσία.

Εκπαιδευτικά ιδρύματα και εργοδότες

Στις 12 Μάη (σ.σ. μια μέρα πριν από τις φοιτητικές εκλογές στη χώρα μας) γίνεται στις Βρυξέλλες Σύνοδος Υπουργών Παιδείας, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Ελληνας υπουργός Α. Σπηλιωτόπουλος. Οπως μας ενημερώνει μάλιστα το υπουργείο, το πρώτο από τα δύο θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο είναι «η ενίσχυση των συνεργιών μεταξύ ιδρυμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και κοινωνικών εταίρων, συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτών στο πλαίσιο της Διά Βίου Μάθησης».

Τι να σχολιάσει κανείς, αφού τα λένε από μόνοι τους! Θα συζητήσουν πώς θα συνεργάζονται καλύτερα και περισσότερο τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με τους εργοδότες. Κι αυτό στο πλαίσιο της «διά βίου μάθησης», δηλαδή των πρόσκαιρων ψευτοκαταρτίσεων. Δηλαδή, θα παραγγέλνουν οι εργοδότες μερικούς αποφοίτους όπως τους θέλουν και ...θα σκίζονται τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να φτιάξουν ένα πρόγραμμα για να παράξουν για τους εργοδότες τους αποφοίτους - εργατική δύναμη - εμπόρευμα που απαιτούν. Και αυτό το βαφτίζουν εκπαίδευση, μόρφωση κλπ.

Φρίκη; Ναι. Αυτοί είναι, όμως, οι στόχοι της ΕΕ.

Το ΚΚΕ - Επίσημα Κείμενα

Τόμος Δέκατος (1967 - 1974)

Στο δέκατο τόμο της έκδοσης «Το ΚΚΕ - Επίσημα Κείμενα» περιέχονται ντοκουμέντα που αναφέρονται στην περίοδο από τον Απρίλη 1967 έως τον Ιούλη του 1974. Συγκεκριμένα, περιέχονται: Αποφάσεις, Ανακοινώσεις, Διακηρύξεις, Δηλώσεις, Προκηρύξεις, Χαιρετιστήρια και άλλα υλικά των Σωμάτων του ΚΚΕ, που συνήλθαν την παραπάνω περίοδο, όπως η 11η Ολομέλεια της ΚΕ (27-30 Ιούλη 1967), η 12η Ολομέλεια της ΚΕ (5-15 Φλεβάρη 1968), η 13η Ολομέλεια της ΚΕ (11-17 Γενάρη 1969), η 14η Ολομέλεια της ΚΕ (15-19 Απρίλη 1970), η 15η Ολομέλεια της ΚΕ (1-6 Φλεβάρη 1971), η 16η Ολομέλεια της ΚΕ (11-15 Ιούνη 1972), η 17η Ολομέλεια της ΚΕ (9-15 Δεκέμβρη 1972), η 18η Ολομέλεια της ΚΕ (24 Ιούνη - 2 Ιούλη 1973), η 19η Ολομέλεια της ΚΕ (30 Νοέμβρη - 3 και 5 Δεκέμβρη 1973) και το 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ (4-10 Δεκέμβρη 1973). Επίσης, περιλαμβάνονται και διάφορα άλλα κείμενα της ΚΕ και του ΠΓ αυτής της περιόδου. Στο τέλος του τόμου, όπως έγινε και με όλους τους προηγούμενους, παρατίθεται «Ημερολόγιο των κυριότερων γεγονότων» της περιόδου που καλύπτει ο τόμος αυτός. Μια έκδοση απαραίτητη στον κομμουνιστή και σε κάθε εργαζόμενο που ενδιαφέρεται για την πραγματική Ιστορία του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Μιχαήλ Σαακασβίλι

Ο πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γεωργιανός Πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι - που πρόσφατα κατάφερε να λήξει μια περίεργη «στάση» που ξέσπασε σε στρατιωτική βάση - έχει διαθέσει τη χώρα, παρά τις αντιδράσεις των λαϊκών οργανώσεων, για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων της «λυκοσυμμαχίας», με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, κάτω από την ονομασία «Συνεταιρισμός για την ειρήνη».

Στις ασκήσεις, που ξεκίνησαν στις 6 Μάη και θα διαρκέσουν μέχρι την 1η Ιούνη, παίρνουν μέρος περίπου 1.300 στρατιώτες από 19 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και άλλες «σύμμαχες» χώρες, ωστόσο, μια μέρα πριν την έναρξή τους η Αρμενία ανακοίνωσε πως τελικά δε θα συμμετάσχει, όπως εξάλλου είχαν ήδη ανακοινώσει η Εσθονία, η Λετονία, το Καζακστάν, η Μολδαβία και η Σερβία, σε αντίθεση με το Αζερμπαϊτζάν, που την 1η Μάη ανακοίνωσε τη συμμετοχή του, τονίζοντας τη δέσμευση της χώρας στο ΝΑΤΟ...

Η Ρωσία έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της γι' αυτά τα γυμνάσια βλέποντας απειλή για το ζωτικό της χώρο. Ετσι ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός ανάμεσα στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και τη Ρωσία που εντάσσεται στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής τους για τις αγορές και τους δρόμους της ενέργειας, αλλά και τη διαφύλαξη και εξυπηρέτηση των γεωστρατηγικών τους συμφερόντων, οξύνεται. Στον αγώνα δρόμου για την επικράτηση από κοινού όλοι οι ιμπεριαλιστές θέλουν να εξασφαλίσουν ότι δε θα υπάρξουν λαϊκές ανατάσεις. Το καθεστώς Σαακασβίλι παίζει ακριβώς σε αυτό το παιχνίδι, κάτι που δημιουργεί ήδη αντιδράσεις.


Κ. Χ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org