Την Τρίτη οι συγκεντρώσεις και πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Με 24ωρη πανελλαδική απεργία και 6ωρη στάση εργασίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, απαντά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) την ερχόμενη Τρίτη, 31 Νοέμβρη, στα μέτρα του υπουργού Υγείας για τη μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ.
Παράλληλα, στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 10 π.μ. και πορεία διαμαρτυρίας στα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών. Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν την ίδια ώρα στην Καμάρα και θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στις 3 Νοέμβρη θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση διά του υπουργού Υγείας για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ - επισήμαναν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ - όχι μόνο δε λύνουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά είναι ενταγμένα στην πολιτική της κυβέρνησης για ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, μείωση του δημόσιου τομέα και ιδιωτικοποιήσεις και σπρώξιμο των πολιτών, τόσο στην ασφάλιση, όσο και στις υπηρεσίες υγείας στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.
Τα έξι βασικά σημεία διαφωνίας της ΠΟΕΔΗΝ είναι τα εξής:
1. Κατάργηση της νομικής υπόστασης των νοσοκομείων.
2. Δυνατότητα στα ΠΕΣΥ να συστήνουν Ανώνυμες Εταιρίες και να εκχωρούν υπηρεσίες των νοσοκομείων.
3. Η δημιουργία του ΟΔΙΠΥ και το νομικό καθεστώς ως ΝΠΙΔ.
4. Η κατάργηση του κοινωνικού ελέγχου και της συμμετοχής εκπροσώπων εργαζομένων Τοπικής - Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στα διάφορα όργανα διοίκησης.
5. Η δημιουργία απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων συμβάλλει σε περαιτέρω ανισότητα στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας.
Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την απόσυρση αυτών των σημείων, ενώ τονίζουν ότι ο διάλογος με τον υπουργό Υγείας ήταν προσχηματικός και μετά από τρεις συναντήσεις σταμάτησε με ευθύνη του, ίσως γιατί δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει παρά σε δευτερεύοντα θέματα. Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την προώθηση σε δύο νομοσχέδια στη Βουλή του σχεδίου αυτού, δήλωσαν πως «φαίνεται πως δεν υπάρχει συμφωνία μέσα στην κυβέρνηση και πως ίσως και το ΙΚΑ είναι αντίθετο με αυτά τα σχέδια».
Τη γνωμοδότηση δύο δικηγόρων, των Ιορδάνη Προυσανίδη και Νίκου Ανδριανόπουλου, σε τέσσερα ερωτήματα της ΠΟΕΔΗΝ για την τύχη των νοσοκομείων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δημοσιοποίησε χτες η Ομοσπονδία.
Στο ερώτημα αν μπορούν να εκδοθούν οργανισμοί στα νοσοκομεία όταν αυτά δεν έχουν νομική υπόσταση, ο Ι. Προυσανίδης απάντησε: «Το νοσοκομείο ΝΠΔΔ είναι αυτοτελές, αυτοδιοικούμενο πρόσωπο, με δικό του οργανισμό και προσωπικό, που καταλαμβάνει την οικεία οργανική θέση. Η κατάργηση του ΝΠΔΔ επιφέρει κατάργηση και των οργανικών θέσεων, που σημαίνει λύση της σχέσης υπαλλήλου και ΝΠΔΔ. Ο κανόνας είναι, στην περίπτωση ΝΠΔΔ, να ρυθμίζεται το ζήτημα του προσωπικού, με παροχή δυνατότητας να ενταχθεί στο προσωπικό άλλου ΝΠΔΔ, καταλαμβάνοντας οργανική θέση ή προσωποπαγή, που συνιστάται με το νόμο κατάργησης του ΝΠΔΔ».
Στο ίδιο ερώτημα, ο Ν. Ανδριανόπουλος έδωσε την εξής απάντηση: «Με την κατάργηση των νομικών προσώπων καταργούνται και οι υφιστάμενοι οργανισμοί και δεν καθίσταται δυνατόν να εκδοθούν νέοι οργανισμοί αυτοτελείς σε κάθε νοσοκομείο».
Στο ερώτημα, αν μπορεί να εκχωρηθεί το προσωπικό των νοσοκομείων με τη δημιουργία Ανωνύμων Εταιριών από τα ΠΕΣΥ οι απαντήσεις είναι οι εξής: «Η δυνατότητα σύστασης ΑΕ από τα ΠΕΣΥ οδηγεί στην αποδυνάμωση της υπηρεσίας, που το αντικείμενό της θα ασκείται από την ΑΕ... Το προσωπικό που υπάρχει θα συνεχίσει να υπηρετεί. Αλλά αν οι κενές θέσεις δεν προκηρύσσονται για να πληρωθούν, οι ΑΕ που θα συνιστούν τα ΠΕΣΥ θα προσλαμβάνουν προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ιδιωτικού δικαίου. Δεν τίθεται θέμα για διάθεση προσωπικού στην ΑΕ από τις οικείες υπηρεσίες, εκτός κι αν προβλεφτεί νομοθετικά» (Ι. Προυσανίδης).
«Εφόσον συνεπώς συνεχίσουν να υπάρχουν οι οργανικές θέσεις όπως σήμερα ή εάν δημιουργηθεί νέος οργανισμός σε επίπεδο ΠΕΣΥ, στον οποίον θα ενταχθούν οι ήδη υπηρετούντες υπάλληλοι, αυτοί θα συνεχίσουν να είναι νόμιμοι, δεν μπορούν να διατεθούν καθ' οιονδήποτε τρόπο σε Ανώνυμη Εταιρία. Εάν καταργηθούν οι θέσεις τους, τότε αίρεται η μονιμότητα αυτών των εργαζομένων και απολύονται. Προκειμένου να μην απολυθούν, ενδεχομένως θα αποδεχτούν πρόσληψη σε ΑΕ, η οποία πρόσληψη δε θα έχει την έννοια της «διάθεσης» προσωπικού σε ΑΕ, η οποία θα αποτελεί αυτοτελές ΝΠΙΔ» (Ν. Ανδριανόπουλος).