Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Ζωντανή φρίκη!

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της προχτεσινής διάλεξης, δεν ήταν ούτε τα συγκλονιστικά νούμερα, ούτε οι εύγλωττοι συνειρμοί που προκάλεσαν. Ηταν, κυρίως, αυτό το ζωντανό «πείραμα» που επιχείρησε εκτός εργαστηρίων η Γιουγκοσλάβα γιατρός.

Εφερε, λοιπόν, μπροστά στο ακροατήριο ένα βλήμα απεμπλουτισμένου ουρανίου, που, όπως είπε, «περιμάζεψαν στο Κόσσοβο ειδικοί ερευνητές». Το συγκεκριμένο βλήμα ήταν ένα απ' αυτά που δεν «έσκασαν» κατά τη ρίψη τους. Εβαλε, έτσι, η ερευνήτρια ένα αντικείμενο δίπλα σ' έναν μετρητή ραδιενεργών σωματιδίων - απ' αυτά που περιέχονται στο απεμπλουτισμένο ουράνιο όταν διασπαστεί - και ο αριθμός της ραδιενεργούς ακτινοβολίας του δεν ξεπέρασε το 46. Οταν πλησίασε αυτό το αντικείμενο δίπλα στο βλήμα - το οποίο σημειώνεται ότι ήταν προφυλαγμένο σε ειδική αεροστεγή συσκευασία - ο αριθμός της ραδιενεργούς ακτινοβολίας του πολλαπλασιάστηκε 2.000 με 2.500 φορές!

Το συγκεκριμένο «πείραμα» ήταν ίσως και η καλύτερη απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί στις γεμάτες αγωνία ερωτήσεις που ήρθαν απ' το ακροατήριο, όπως: «Η χώρα μας επηρεάστηκε απ' τη ρίψη απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία;». Και η απάντηση: «Είναι αναπόφευκτο. Πρώτον, γιατί τα ραδιενεργά σωματίδια μεταφέρονται με την κίνηση των αερίων μαζών σε μεγάλες αποστάσεις από το σημείο της έκρηξης και, δεύτερον, γιατί, όπως είδατε, ένα βλήμα που δεν έχει σκάσει προκαλεί τέτοια σημαντική διακύμανση στη ραδιενεργό ακτινοβολία των αντικειμένων». Οσο για τις συνέπειες, είπαμε. Μετά από κάποια χρόνια αναπόφευκτα θα υπάρξουν και οι θλιβερές στατιστικές...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ