Τετάρτη 6 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συμφώνησαν για «μέτρα» μετά τις ευρωεκλογές

«Δε θα περιμένουμε τον Οκτώβρη», δηλώνει από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας. Κλειδώνει το αντιλαϊκό πακέτο μετά και τις συνεδριάσεις των Γιούρογκρουπ - ΕΚΟΦΙΝ

Η παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής με πρόσθετο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων «έκλεισε» και τυπικά χτες στις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ) και σε αυτήν του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) που προηγήθηκε. Με βάση τις αξιώσεις και άνωθεν κατευθύνσεις που εδώ και μήνες ήταν σε απόλυτη γνώση της κυβέρνησης ΝΔ, το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο το σχεδιασμό για την παραπέρα εντατικοποίηση της φορολογικής αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και την παραπέρα περιστολή κρατικών δαπανών. Η πολιτική αυτή πρόκειται να ενεργοποιηθεί άμεσα στη βάση και του κατεπείγοντος χρονοδιαγράμματος που επιβάλλει η ΕΕ και με το οποίο συμφωνεί και η κυβέρνηση στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου της υποταγής.

Απόλυτα ενδεικτικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος μετά τη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ σημείωσε : «Εάν χρειαστεί να κάνουμε κάτι τον Ιούνιο θα το κάνουμε, δεν θα περιμένουμε τον Οκτώβριο». Είναι, δηλαδή, προφανές ότι οι ευρωεκλογές είναι το κομβικό σημείο του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος και ακόμη ότι το αργότερο μέχρι τον Οκτώβρη η κυβέρνηση της ΝΔ θα «πρέπει» να έχει επιδείξει συγκεκριμένο «έργο» στα κοιναγορίτικα όργανα.

Δίνοντας το κλίμα των συζητήσεων που διεξήχθησαν και, ταυτόχρονα, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις έκανε λόγο για την κατάσταση στη διεθνή οικονομία, λέγοντας ότι «παραμένει πολύ ζοφερή» και ακόμη ότι «κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για αυτές τις προβλέψεις», ότι «έχουμε τη μεγαλύτερη κρίση, που είναι άγνωστο το πότε θα τελειώσει και άγνωστη η έντασή της»...Το μόνο βέβαιο είναι η σκλήρυνση της πολιτικής τους με «μόνιμου χαρακτήρα διαρθρωτικά μέτρα», όπως αξιώνει και η Κομισιόν, δηλαδή μέτρα που παίρνονται με το πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση και που έρχονται για να μείνουν.

Σε αυτήν την κατεύθυνση στις προτάσεις που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών περιλαμβάνονται και τα παρακάτω :

  • Αύξηση της ήδη σκληρής φορολογίας σε μια σειρά από ειδικούς φόρους κατανάλωσης (καύσιμα, καπνός, ποτά κ.ά.) Από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός σημείωσε πως δεν υπάρχει αντίρρηση να μπει μέχρι το 2018 πλαφόν στον ανώτατο - σε επίπεδο ΕΕ - φόρο στα βιομηχανοποιημένα καπνά, ισχυριζόμενο ότι έτσι προστατεύεται η ελληνική παραγωγή και οι θέσεις εργασίας. Πρακτικά αυτό δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία, γεγονός άλλωστε είναι ότι οι εν λόγω αυξήσεις στα τσιγάρα έχουν ήδη δρομολογηθεί.
  • Νέα αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων έτους 2010 που θα πληρωθούν μέσα στο 2009.
  • Νέα αύξηση στα τέλη κινητής τηλεφωνίας.
  • Παραπέρα περικοπές μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο.
  • Εξετάζεται η αναπροσαρμογή φόρου ή και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης που ισχύει σε ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων κ.ά.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φτώχεια στο λαό - ελαφρύνσεις στο κεφάλαιο(2010-09-04 00:00:00.0)
2. Συρτάρια γεμάτα με αντιδραστικά μέτρα(2010-04-11 00:00:00.0)
Συμφώνησαν και για τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα(2010-01-21 00:00:00.0)
Ετοιμα και τα «εφεδρικά μέτρα»...(2009-03-13 00:00:00.0)
Πληθωρισμός κερδών(2008-06-05 00:00:00.0)
Συνεδριάζουν στο φόντο της ύφεσης(2005-09-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ