Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στην πιο κρίσιμη φάση από το 1974 και μετά

Δεν έχω αντιληφθεί, κύριε Πρόεδρε, ότι υπάρχει Κόμμα στη Βουλή που απορρίπτει τη διαδικασία των συνομιλιών ως το εργαλείο που σε συνδυασμό με τη διεθνοποίηση θα οδηγήσει στην ειρηνική λύση του Κυπριακού. Αυτό όμως καθόλου δε σημαίνει να δεχόμαστε με απάθεια και χωρίς κριτικό φακό τις όποιες συνομιλίες, ακόμα και τις εκτροπές από εγκεκριμένες αρχές που μπορεί να οδηγήσουν σε απαράδεκτα αποτελέσματα. Θεωρούμε καθήκον μας να αγωνιζόμαστε για ουσιαστικές συνομιλίες και να υπερασπιζόμαστε αρχές χωρίς τις οποίες χάνουν το νόημά τους και οι συνομιλίες και γενικά οι προσπάθειες για ειρηνική και δίκαιη λύση του προβλήματος.

Κύριε Πρόεδρε, εδώ και καιρό το ΑΚΕΛ διαπιστώνει ότι το Κυπριακό βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση που βρέθηκε από το 1974 και μετά. Οι εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ είναι καλά γνωστές. Ας μου επιτραπεί όμως να τεκμηριώσω τις θέσεις και τις διαπιστώσεις μας και από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Προβάλλεται ο αντίλογος ότι η Τουρκία και ο Ντενκτάς ήταν πάντα αδιάλλακτοι και κυνικοί, επέμεναν πάντα σε διχοτομικές θέσεις και κατά συνέπεια δεν υπάρχει τίποτε που να συνηγορεί ότι πραγματικά έχουμε οπισθοδρόμηση. Εμείς δεν εντοπίζουμε την οπισθοδρόμηση σε κάποια δραματική αλλαγή των θέσεων της Αγκυρας και του Ντενκτάς, που ασφαλώς πάντα ήταν και εξακολουθούν να παραμένουν απαράδεκτες και διχοτομικές. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το γεγονός ότι σήμερα ισχυρές χώρες με αποφασιστικό λόγο στη συμπεριφορά της διεθνούς κοινότητας, ακόμα και τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη, όχι μόνο επιτρέπουν στον Ντενκτάς να θέτει θέμα συνομοσπονδίας, αλλά και επιχειρούν να ικανοποιήσουν σε ένα βαθμό τις απαιτήσεις του. Αν δε διαπιστώσουμε αυτό το πολύ αρνητικό και το πολύ επικίνδυνο γεγονός, δε θα μπορέσουμε να παλέψουμε για την ανακοπή της διολίσθησης και θα συρόμασταν σε ατραπούς που οδηγούν σε υλοποίηση της φιλοσοφίας της ίσης απόστασης μεταξύ ομοσπονδίας και συνομοσπονδίας, με αποτέλεσμα απαράδεκτες προτάσεις για λύση.

Η παρούσα φάση του Κυπριακού άρχισε με την περιβόητη δήλωση του «G8» τον Ιούνη του 1999, η οποία καλούσε σε διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις και με το περιβόητο «όλα τα θέματα στο τραπέζι». Επικρίναμε τότε τη δήλωση του «G8», υποδεικνύοντας τους κινδύνους που κρύβουν οι διατυπώσεις που χρησιμοποιήθηκαν σ' αυτή. Θέλω να υπενθυμίσω ότι το ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή του στις 21 του Ιούνη 1999 υποδείκνυε ότι « η ανακοίνωση του "G8" δίνει την ευκαιρία στον Ντενκτάς να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις απαράδεκτες θέσεις του περί συνομοσπονδίας και αναγνώρισης δύο κρατών στην Κύπρο, πράγμα που μάλλον προοιωνίζεται την αποτυχία και μιας νέας ενδεχόμενης προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού». Και πιο κάτω στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνει την προειδοποίηση ότι « ορισμένοι μεθοδεύουν εκτροπή του Κυπριακού από τα Ηνωμένα Εθνη και τη βάση επίλυσης του προβλήματος, που είναι τα ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού». Κατέληγε δε η ανακοίνωσή μας, τονίζοντας ότι χρειάζεται « μεγάλη προσοχή, επαγρύπνησηκαι προληπτική διπλωματίαούτως ώστε να εξουδετερώνονται πιθανοί κίνδυνοι και να ωθούνται τα πράγματα προς την ορθή κατεύθυνση». Εκφράσαμε την άποψη ότι έπρεπε να δοθεί μάχη για να μην υιοθετηθεί η δήλωση του «G8» σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και τούτο γιατί δεν είχαμε καμιά αμφιβολία πως με το «όλα τα θέματα στο τραπέζι» εννοούσαν ότι ο Ντενκτάς θα ήταν πλέον ελεύθερος να θέτει στις διαπραγματεύσεις θέμα συνομοσπονδίας. Σύμφωνα όμως με την άποψη των κυβερνώντων, το «όλα στο τραπέζι» δε σήμαινε τίποτε άλλο, παρά ότι όλες οι πτυχές του Κυπριακού θα είναι στο τραπέζι.

Οι εξελίξεις δικαίωσαν δυστυχώς τις δικές μας εκτιμήσεις και τους δικούς μας φόβους και διέψευσαν πανηγυρικά τις ευσεβοποθικές εκτιμήσεις των κυβερνώντων. Την ανακοίνωση του «G8» ακολούθησε έκθεση του ΓΓ. Εκτιμώντας εκείνη την έκθεση η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ, που συνήλθε στις 7 του Ιούλη, υπογράμμισε ότι «με όσα περιλαμβάνει, αλλά και με τις σημαντικές παραλείψεις της σε σχέση με προηγούμενες εκθέσεις και ψηφίσματα, επιχειρείται για πρώτη φορά σε κείμενο του ΟΗΕ αλλοίωση της βάσης των διαπραγματεύσεων. Τα Ηνωμένα Εθνη και οι εκπρόσωποί τους δεν μπορούν να αναζητούν μέσες λύσεις ανάμεσα στις θέσεις των δύο πλευρών, όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά παίρνει θέσεις αντίθετες των ψηφισμάτων και των Συμφωνιών Κορυφής, αλλά έχουν καθήκον να λειτουργούν ως θεματοφύλακες του Καταστατικού Χάρτη, των αρχών, των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του Διεθνούς Οργανισμού». Το «όλα στο τραπέζι» υιοθετήθηκε από το ψήφισμα 1250 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κύριο ζήτημα η βάση που θα διεξαχθούν οι συνομιλίες(2001-12-11 00:00:00.0)
Σε νέα φάση το Κυπριακό(2001-12-09 00:00:00.0)
Πιέσεις για «λύση» συνομοσπονδίας στο Κυπριακό(2001-08-10 00:00:00.0)
Προς συνομοσπονδία οδεύει το Κυπριακό(1999-05-28 00:00:00.0)
Καταδικάζει λύση συνομοσπονδίας η ΕΕ(1998-10-21 00:00:00.0)
ΚΥΠΡΟΣ(1998-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ