Τρίτη 5 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Απολύσεις - λίπασμα στα υπερκέρδη των κατασκευαστών

Επιτακτική ανάγκη, η μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας για τις 14 Μάη

Το μπλοκ των οικοδόμων κατευθύνεται με πορεία στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Συντάγματος
Το μπλοκ των οικοδόμων κατευθύνεται με πορεία στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Συντάγματος
«Λίπασμα» στα κέρδη των μεγαλοκατασκευαστών εξασφαλίζει η ένταση της επίθεσης που δέχονται οι οικοδόμοι και συνολικά οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Κατασκευών. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν οι 40 απολύσεις στις οποίες προχώρησε ο κατασκευαστικός Ομιλος «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» (του μεγαλοεπιχειρηματία Μπόμπολα) και - σύμφωνα με πληροφορίες - το επόμενο διάστημα αναμένεται να φτάσουν τις 110. Οι εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο παρά τα τεράστια κέρδη της εταιρείας, τα οποία το 2008 παρουσίασαν αύξηση κατά 26,8% και έφτασαν τα 86,2 εκατομμύρια ευρώ!

Μπροστά στην αυξανόμενη επιθετικότητα και προκλητικότητα των εργοδοτών, οι εργαζόμενοι μόνο μια απάντηση έχουν να δώσουν: Να συσπειρωθούν στην ταξική Ομοσπονδία τους και να δυναμώσουν τον αγώνα για την προστασία, αλλά και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, με πρώτο σταθμό τη μαζική και αποφασιστική συμμετοχή τους στην 24ωρη πανοικοδομική απεργία που η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας προκήρυξε για τις 14 Μάη.

Δε χορταίνουν κέρδη

Η ενίσχυση της κερδοφορίας και της «ανταγωνιστικότητας» μιας εταιρείας δεν προσφέρει καμιά εγγύηση για τις θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης που η εργοδοσία βρίσκει έδαφος για να ρίξει ακόμα χαμηλότερα την τιμή στην οποία αγοράζει την εργατική δύναμη. Αυτό βεβαιώνουν και οι απολυμένοι της «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», που πετιούνται στο δρόμο την ώρα που τα κέρδη της επιχείρησης μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν το 2008 στα 86,2 εκατ. ευρώ, από 68 εκατ. ευρώ το 2007.

Ειδικότερα, ο κατασκευαστικός κλάδος του Ομίλου παρουσίασε το 2008 ιστορικά υψηλότερο κύκλο εργασιών που έφτασε σε 1.435 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 87,9% (www.reporter.gr). Τα λειτουργικά του κέρδη έφτασαν τα 60,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 77,4%. Τα καθαρά του κέρδη μετά από φόρους έφτασαν τα 40,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 101,8%, πάντα σε σχέση με το 2007. Μάλιστα, παρουσιάζει υψηλό ανεκτέλεστο, το οποίο αγγίζει τα 4,8 εκατ. ευρώ (που αφορά έργα που του έχουν ανατεθεί και δεν έχουν ακόμα εκτελεστεί, δηλαδή μελλοντικά κέρδη).

Επιθετικά και για τη Σύμβαση

Την ίδια στιγμή, στις διαπραγματεύσεις για την κλαδική σύμβαση του 2009 οι εργοδότες του κλάδου εμφανίζονται αδιάλλακτοι και προτείνουν ψίχουλα. «Δεν τους αρκούν τα κέρδη του χτες. Θέλουν αυτά τα κέρδη να τα διατηρήσουν και να τα αυξήσουν και ο μόνος τρόπος για να εξακολουθήσει να κινείται το τρένο της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των εταίρων τους είναι να χρησιμοποιήσουν ως "καύσιμο" ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας», τονίζει σε ανακοίνωσή του για την πανοικοδομική απεργία το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, που την περασμένη Τετάρτη έκανε εξόρμηση έξω από την έδρα της «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», καλώντας τους εργάτες σε οργανωμένη πάλη.

«Ομως ως εδώ και μη παρέκει: Στις 14 Μάη κάθε γιαπί, κάθε εργολαβία, κάθε μεγάλο έργο ένα μήνυμα στέλνει, μαζικό και αποφασιστικό: Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία του κλάδου μας και συνολικά για το κεφάλαιο!», καταλήγει μεταξύ άλλων. Παράλληλα με τη μάχη της απεργίας, δίνεται και ο αγώνας για την απόκρουση των συνεπειών της κρίσης. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του Ερασίνειου Νοσηλευτικού Κέντρου (η ανάθεση του έργου έχει γίνει στην ΕΡΚΑΤ), στην Παλλήνη, ξεκίνησαν από χτες επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα τους, έχοντας στο πλευρό τους το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ