Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδιωτικοποίηση σημαίνει αγροτιά ξεκληρισμένη

Σε μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς των περιουσιακών στοιχείων των αγροτοκτηνοτρόφων προχωρά η ΑΤΕ από την 1η Νοέμβρη

«Πογκρόμ» κατασχέσεων και πλειστηριασμών των περιουσιακών στοιχείων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων εξαπολύει από 1/11/2000 η ΑΤΕ, προκειμένου να δείξει «πρόσωπο» στο Χρηματιστήριο και τους ιδιώτες επενδυτές!

Χτες ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης, επιδιώκοντας να δημιουργήσει την εντύπωση ότι γίνεται «συμπληρωματική ρύθμιση» για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά χρέη μέχρι και το 1998, δημοσιοποίησε μια απόφαση του ΔΣ της ΑΤΕ στην οποία περιλαμβάνεται και μια εξοντωτική για τους αγροτοκτηνοτρόφους διάταξη, πλήρως εναρμονισμένη με την κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας. Συγκεκριμένα, στην απόφαση του ΔΣ της ΑΤΕ αναφέρεται ότι «όσες περιπτώσεις εκμεταλλεύσεων κριθούν ως μη βιώσιμες και δεν μπορούν να υπαχθούν σε κάποιο από τα ισχύοντα πλαίσια ρύθμισης οφειλών (είτε της ΕΔ 55/99, είτε της ΕΔ 84/2000), θα εξετάζονται από την Υπηρεσία σας και θα παραπέμπονται συνοδευόμενες από ανάλογη εισήγησή σας στη Διεύθυνση Αναδιάρθρωσης Χαρτοφυλακιού - Υποδιεύθυνση Αναγκαστικών Μέτρων - για λήψη των αναγκαίων κατά περίπτωση μέτρων, αρχής γενομένης από την 1/11/2000, με σκοπό την ταχύτερη δυνατή ρευστοποίηση των απαιτήσεων της ΑΤΕ».

Κατά τ' άλλα, όσον αφορά το... συμπληρωματικό πλαίσιο ρύθμισης, που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Γεωργίας, αυτό που φαίνεται καθαρά είναι ότι συνεχίζεται απρόσκοπτα η πολιτική εξαπάτησης των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Αναφέρεται ότι «παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης και των βραχυπρόθεσμων οφειλών έτους 1998, με απαλλαγή μόνον από τόκους ποινής». Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην τραπεζική ρύθμιση που είχε ανακοινωθεί στις 15/3/1999 γινόταν διαγραφή των τόκων ποινής και του 50% των συμβατικών τόκων μέχρι 31/12/1996. Επίσης, αναφέρεται ότι «παρέχεται η δυνατότητα κεφαλαιοποίησης των τόκων που αναλογούν στο από 1/1/99 μέχρι και 31/12/99 διάστημα του δανείου ρύθμισης και ανάπτυξής του σε εννέα τοκοχρεολυτικές δόσεις με valeur την 1/1/2000 και λήξη της α' δόσης την 31/12/2000, για τους πιστούχους εκείνους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην καταβολή, μέσα στο 2000, δύο τοκοχρεολυτικών δόσεων». Τέλος, αναφέρεται ότι οι οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση και οι εκμεταλλεύσεις τους κριθούν ως μη βιώσιμες μπορούν να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια των εξώδικων διακανονισμών.

Αυτό πάντως που φαίνεται από όλα τα παραπάνω είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με «νύχια και με δόντια» να εξυγιάνει το το χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ, ώστε να πετύχει η «συνταγή» της ιδιωτικοποίησης και της εισαγωγής της τράπεζας στο Χρηματιστήριο. Οσο για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους το σίγουρο είναι ότι θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ, αφού θα αρχίσουν μαζικά κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, με αποτέλεσμα χιλιάδες από αυτούς να οδηγηθούν άμεσα στο βίαιο ξεκλήρισμα και την ανεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ