Τετάρτη 22 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θέλει διασπασμένους τους εργαζόμενους

Στην αναπαραγωγή της ομηρίας των χιλιάδων εργαζομένων στις εργολαβίες καθαριότητας των δημόσιων νοσοκομείων συμβάλλει η επικίνδυνη λογική που αναπαράγει η «Αυγή» στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής. Η εφημερίδα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στο ΚΚΕ και στις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις που ζητούν όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ανεξάρτητα από ειδικότητα και σχέση εργασίας, να ενταχθούν στο ίδιο πρωτοβάθμιο σωματείο. Αναρωτιέται ανάμεσα σε άλλα η «Αυγή»: «Γιατί το ΚΚΕ κάνει πώς δεν καταλαβαίνει ότι μια καθαρίστρια με εργολαβία δε μπορεί συνδικαλιστικά και νομικά να είναι μέλος του σωματείου των εργαζομένων ενός νοσοκομείου εάν μπορεί ο ιδιώτης εργοδότης της να την μετακινεί κατά το δοκούν μεταξύ νοσοκομείων και άλλων ιδιωτικών και δημόσιων ιδρυμάτων ή οργανισμών;».

Τι λέει η «Αυγή»; Η ομηρία και η εξάρτηση των καθαριστριών από τους εργολάβους των συνεργείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται (πενιχροί μισθοί, ανασφάλιστη δουλειά, απλήρωτες υπερωρίες και μετακινήσεις από τον ένα χώρο δουλειάς στον άλλο) είναι δεδομένη. Και αντί αυτό να πολλαπλασιάζει τους λόγους που επιβάλλουν τη συσπείρωση και την ενιαία πάλη όλων των εργαζόμενων, η «Αυγή» και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτουν σε αυτή την εργασιακή ομηρία έναν ακόμα λόγο ώστε οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να διατηρούν το σωματείο τους «απρόσβλητο» από τις καθαρίστριες και να μην αγωνίζονται σε κοινό μέτωπο για την κατάργηση του άθλιου καθεστώτος.

Ακόμα μια φορά η «Αυγή» επιχειρεί ανοιχτά να στηρίξει τη διάσπαση του αγώνα που ενωμένοι θα έπρεπε να δίνουν όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, πέρα και ανεξάρτητα από τη σχέση με την οποία ο καθένας απασχολείται, για μια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Κάτι που προϋποθέτει καταρχήν τη μόνιμη και σταθερή εργασία όλων. Σ' αυτή την κατεύθυνση είναι άλλωστε απαραίτητος και ο ενιαίος αγώνας όλων των εργαζομένων, με μορφές οργάνωσης που κάθε φορά θα εξυπηρετούν την ανάπτυξη της πάλης με πλαίσιο και προσανατολισμό που θα υπηρετεί το πραγματικό συμφέρον των εργαζομένων.

Αυτό αναδεικνύει η πείρα των εργαζομένων. Και επειδή στο σχετικό της άρθρο η «Αυγή» κλίνει σε όλες τις πτώσεις τις λέξεις «νόμιμο», της θυμίζουμε ότι η ανυπακοή στην αντεργατική νομιμότητα ήταν αυτή που επέφερε τις όποιες κατακτήσεις στους εργαζόμενους. Οπως έγινε και πριν από χρόνια στον «Ευαγγελισμό», όπου ο ενιαίος αγώνας απέτρεψε τις απολύσεις που σχεδίαζε η εργολάβος «ΑΡΙΑΔΝΗ», δείχνοντας το μόνο δρόμο που έχουν συμφέρον να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι.


Α. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση ενάντια στην εκχώρηση της καθαριότητας σε εργολαβική εταιρεία(2023-06-15 00:00:00.0)
Δεν θα γίνουμε γλάστρες στις προεκλογικές φιέστες και τα παιχνίδια τους!(2019-05-16 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία ενάντια στις απολύσεις εργολαβικών εργαζομένων(2019-04-23 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Υγείας(2017-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ