Την εντεινόμενη προσπάθεια κυβέρνησης - εργοδοσίας να ποινικοποιήσουν τη συνδικαλιστική δράση καταγγέλλουν βουλευτές του Κόμματος
Το εργατικό κίνημα βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο των κατασταλτικών μηχανισμών (φωτ. από επίθεση σε βάρος εργαζομένων της Ζώνης, έξω από το ΥΕΝ) |
Η εταιρεία πρόσφατα μίσθωσε τα σφαγεία από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, όμως, παρά τις δεσμεύσεις για παραμονή του προσωπικού, προχώρησε ουσιαστικά σε απολύσεις. Δεν αναγνωρίζει το σωματείο των εκδοροσφαγέων που υπήρχε στα σφαγεία και ζήτησε από αυτούς την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, αρνούμενη να εφαρμόσει τη ΣΣΕ, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να απαντήσουν με κινητοποιήσεις στο χώρο του σφαγείου.
Η Δικαιοσύνη, όπως αναμενόταν, έδειξε για ακόμα μια φορά «υπερβάλλοντα ζήλο», με τα αστυνομικά όργανα να κινητοποιούνται ενάντια στους εργαζόμενους μετά από εντολή του εισαγγελέα. Μάλιστα, η κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρωτοφανής για τα δεδομένα της περιοχής, αφού οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν τριπλάσιες σε όγκο από τους εργαζόμενους και προχώρησαν σε βίαιες συλλήψεις μπροστά στις οικογένειες των εργαζομένων.
«Η εισαγγελική - αστυνομική παρέμβαση και η καταδικαστική απόφαση νομιμοποιεί την αυθαιρεσία και την επιθετικότητα της εργοδοσίας που ζητούσε ατομικές συμβάσεις εργασίας, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους να διαλέξουν δουλειά με το κομμάτι ή ανεργία», σημειώνουν μετά τα παραπάνω οι βουλευτές του ΚΚΕ, προσθέτοντας στην Ερώτηση: «Αυτό ακριβώς το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να υπερασπιστούν το μεροκάματο και όσα άλλα δικαιούνται χτυπιέται με την κρατική καταστολή. Εξάλλου, νομική διαδικασία έχει κινηθεί και στο Αγρίνιο, για τις κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος στην πολυεθνική JUMBO».
«Τα παραπάνω έχουν προφανή σύνδεση με το πρόσφατο έγγραφο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όπου η συνδικαλιστική δράση χαρακτηρίζεται ως "έγκλημα". Ο αποτελεσματικός συντονισμός, και στο Αγρίνιο, Εισαγγελίας - εργοδοσίας δείχνει ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, με στόχο να χτυπηθεί το ταξικό εργατικό κίνημα και να ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση», σημειώνουν οι βουλευτές και ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, ώστε να πάψουν η Δικαιοσύνη και η Αστυνομία να στηρίζουν την ασυδοσία της εργοδοσίας και να λειτουργούν ως μηχανισμοί καταστολής των αγώνων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.