Ενα σύγχρονο αμερικανικό ρεαλιστικό έργο παρουσιάζει (έως 8/6) το θέατρο «Τόπος Αλλού». Είναι το «Το φεγγάρι που ματώνει» (Blood moon) του Nicholas Kazan, σε σκηνοθεσία του Νίκου Καμτσή, μετάφραση Γωγώς Ατζολετάκη, σκηνικό - κοστούμια Μίκας Πανάγου, μουσική Κώστα Χαριτάτου. Παίζουν: Λευτέρης Ζαμπετάκης, Μάρλεν Σαΐτη, Δημήτρης Κανέλλος. Στη Ν. Υόρκη η Μάνια, μια έξυπνη και όμορφη κοπέλα, επισκέπτεται με το θείο της έναν φίλο του. Η φαινομενικά αθώα επίσκεψη καταλήγει σε ένα στυγνό βιασμό της, που ήταν προσχεδιασμένος. Μετά από ένα χρόνο, η Μάνια καλεί στο σπίτι της τον βιαστή και τον θείο της, για δείπνο φιλίας... Ο Καζάν, γνωστός σεναριογράφος του Χόλιγουντ, περιγράφει με μαστοριά τον αγώνα του καλού και του κακού, της λογικής με το τυφλό ένστικτο. Εάν το κακό δικαιολογείται μεταφυσικά και έχει τη θέση του στο κοινωνικό μόρφωμα, τότε στο ανθρώπινο κύτταρο υπάρχει και η βία που εκδικείται και φέρνει την ισορροπία στον ανθρώπινο κόσμο.
Στο Ωδείο Αθηνών η ομάδα «Οχι Παίζουμε» παρουσιάζει το τελευταίο διήγημα του Γ. Βιζυηνού «Μοσκώβ - Σελήμ». O Βιζυηνός παρουσιάζει την ιστορία και την προσωπικότητα ενός «αγαθού και παράδοξου» Τούρκου, που συνάντησε τυχαία και συμπάθησε κεραυνοβόλα στη ρημαγμένη από τους τουρκικούς πολέμους πατρίδα του, την Βιζύη, σε ένα από τα χωρίς αποτέλεσμα ταξίδια του για το χτίσιμο μιας πιο όμορφης ζωής. Στα λογοτεχνικά σαλόνια της Αθήνας εκθέτει γυμνή, όσο ποτέ, την αλήθεια της μοναξιάς και της εξορίας του. Ολοκληρώνει έτσι με συνέπεια την πορεία του προς μια νέα φόρμα στη λογοτεχνία της εποχής. Ο Βιζυηνός δεν τόλμησε να δημοσιεύσει το διήγημα. Εν αγνοία του δημοσιεύτηκε, αλλά ατελώς, σε συνέχειες στην εφημερίδα «Εστία», από τις 28/4/1895, ενώ εκείνος βρισκόταν στο Δρομοκαΐτειο. Το κείμενο βρέθηκε ολόκληρο μετά το θάνατό του, κρυμμένο στα προσωπικά του είδη, στο πατρικό του στη Βιζύη. Παίζουν: Τζίνα Θλιβέρη, Δημήτρης Μοθωναίος. Σκηνοθεσία Γιώργος Σαχίνης.
Στο «Θέατρο Τέχνης» («Υπόγειο») θα παρουσιάσει (24-30/4) το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου το έργο «Αγαπητή Ελένα» της Λιουντμίλα Ραζουμόβσκαγια, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη. Οι τέσσερις μαθητές της Ελένας Σερκέγιεβνα, αποτυγχάνοντας στις απολυτήριες εξετάσεις, εισβάλλουν στο σπίτι της καθηγήτριας για να αρπάξουν το κλειδί του χρηματοκιβωτίου όπου φυλάσσονται τα γραφτά τους. Η καθηγήτρια δε θέλει και δεν μπορεί να δώσει το κλειδί. Τελικά, στο έργο πρωταγωνιστής είναι η έλλειψη επικοινωνίας και η βία. Μετάφραση: Βικτώρια & Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης. Σκηνικά: Βασίλης Ραμμόπουλος. Κοστούμια: Ανθία Λοΐζου. Φωτισμοί: Σπύρος Μερεγκλίτσης - Δημήτρης Παπαδάκης Παίζουν: Ιλιάς Λαμπρίδου, Δημήτρης Κερεστετζής, Μιχάλης Κοιλάκος, Δώρα Σαμψώνα, Νίκος Φραγκιουδάκης.
Ο θίασος «Μηχανή» παρουσιάζει στο «104» (Θεμιστοκλέους 104), από τις 27/4-3/5, το έργο του Χριστόφορου Χριστοφή «Τουλούζ Λωτρέκ - η φαντασία της αμαρτίας», σε σκηνοθεσία του ίδιου, με τους Πέρη Μιχαηλίδη και Βαλέρια Χριστοδουλίδου. Σκηνικά - κοστούμια: Αννα Μαχαιριανάκη. Ζωγραφική σκηνικών: Κωνσταντίνος Ζαννέτος. Μουσική: Γιάννης Δροσίτης. Το έργο βασίζεται στη ζωή του ζωγράφου Τουλούζ Λωτρέκ και επικεντρώνεται στον τελευταίο χρόνο της ζωής του, όταν άρρωστος βρέθηκε αντιμέτωπος με τη διπρόσωπη κοινωνία, στην οποία έζησε, ζωγραφίζοντας τα φημισμένα καφέ, καμπαρέ και τον κόσμο της νύχτας.
Στο θέατρο «Σημείο», από 22/4-3/5 θα εμφανιστεί η ομάδα «gestus», με την παράσταση «TOUCH ME IN THE MORNING», που βασίζεται στο άγγιγμα και στην αναζήτηση επαφής. Ανθρώπινες στιγμές, οικογενειακές ιστορίες, ερωτικά απρόοπτα, απαντώνται μέσα από τις σχέσεις πέντε προσώπων. Κείμενα - δραματουργική επεξεργασία: «gestus», σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια, βίντεο Μάνου Χασάπη, σκηνικά - κοστούμια Βενετίας Νάση, κίνηση Ελεάννας Παπαχρήστου, φωτισμοί Γεωργίας Μιχοπούλου, μακιγιάζ Ρένας Λουκάκη. Παίζουν: Ελευθερία Γιαμβριά, Αλέξανδρος Μητρόπουλος, Βασίλης Νταρλαντάνης, Ελεάννα Παπαχρήστου, Μαρία Φραγκούλη.