Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναταράξεις και πάλι στο ΚΘΒΕ

Λόγω όσων συνέβησαν τον τελευταίο καιρό στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και με αφορμή την καταψήφιση (13/4) από το ΔΣ του θεάτρου του απολογισμού που έθεσε προς έγκριση ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Ν. Τσακίρογλου, γεγονός που είδε χτες το φως της δημοσιότητας, οι εργαζόμενοι στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανακοίνωσαν τα εξής:

«Για τον τρόπο που διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα ο διευθυντής, έχουμε τοποθετηθεί στα αρμόδια όργανα του θεάτρου, αλλά δεν είναι ο ρόλος μας να μιλήσουμε δημοσίως. Για το θέμα αυτό όμως "μίλησε" το ΔΣ τη Δευτέρα 13/4. Εμείς, μπορούμε μόνον να υπογραμμίσουμε την ομόφωνη απόφαση για καταψήφιση του απολογισμού, τον οποίο κατέθεσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Δεν είμαστε εμείς που θα ελέγξουμε την ορθότητα μιας τέτοιας απόφασης, δεδομένου ότι αφορά σε συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία, τα οποία δεν γνωρίζουμε προς το παρόν.

Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να μιλήσουμε για το ύφος, με το οποίο διευθύνει ο κ. Τσακίρογλου ένα μεγάλο οργανισμό δημοσίου συμφέροντος. Για το πώς έχει διαχειριστεί, μέσα στην τελευταία πενταετία, το ανθρώπινο δυναμικό ο διευθυντής, είναι χρέος μας να μιλήσουμε. Για το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι βρίσκουν επί θητείας του κ. Τσακίρογλου κλειστές τις πόρτες δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί. Αναγκαστήκαμε να απεργήσουμε για βασικά εργασιακά μας θέματα, διότι ο διευθυντής δε μας άκουσε, δε μας δέχτηκε ούτε μία φορά στο γραφείο του, μας αντιμετώπισε με απαξίωση. Αντίθετα, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ, στο οποίο συμμετέχουν και οι αιρετοί θεσμικοί φορείς, ήταν εκείνοι που πλησίασαν τους εργαζόμενους, μας άκουσαν και δέχτηκαν να διαπραγματευτούν μαζί μας.

Για το σημερινό αδιέξοδο, πιστεύουμε ότι πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες σε εκείνους που είχαν την αρμοδιότητα της καθημερινής (καλλιτεχνικής, διοικητικής και οικονομικής) διαχείρισης του θεάτρου. Οι δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων και οι νόμιμες αρμοδιότητες των θεσμοθετημένων ελεγκτικών οργάνων του θεάτρου δεν μπορούν να κατηγορούνται ως υπονομευτικοί μηχανισμοί όταν αποκαλύπτουν τη διαχειριστική ανεπάρκεια μιας διεύθυνσης».

Και οι εργαζόμενοι καταλήγουν: «Ωστόσο, ως εργαζόμενοι εκφράζουμε την πάγια θέση μας για αλλαγή του νομικού πλαισίου των κρατικών σκηνών. Και θα τονίσουμε, για ακόμα μία φορά, ότι η υπερσυγκέντρωση των εξουσιών οδηγεί σε αναπόφευκτα συμπτώματα αλαζονείας στη συμπεριφορά των διευθυντών. Επίσης, οδηγεί σε εμφάνιση κακοδιαχείρισης του ανθρώπινου παράγοντα, ελλείμματα στο ταμείο και αναπόφευκτη εργασιακή αναστάτωση, κάτι ιδιαίτερα επαχθές στο δημιουργικό έργο των πνευματικών ανθρώπων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ