Τετάρτη 15 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πόλωση και ψηφοθηρία
  • Παρά τη σκόπιμη υποβάθμιση των ευρωεκλογών η προεκλογική καμπάνια δεν υστερεί σε τίποτα από μια εκστρατεία για βουλευτικές εκλογές
  • Δικομματική πόλωση και φιλολαϊκές μάσκες επιστρατεύονται για τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας

Σε προεκλογική τροχιά αρχίζει να κινείται η κυβέρνηση πυροδοτώντας τη δικομματική πόλωση και φορώντας ξανά τις «φιλολαϊκές» μάσκες με στόχο την ψηφοθηρία και τον εγκλωβισμό των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της.

Παρά τη σκόπιμη υποβάθμιση των ευρωεκλογών το κυβερνητικό επιτελείο αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι θα κριθεί η κυβερνητική πολιτική και, βέβαια, το εκλογικό αποτέλεσμα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις πολιτικές εξελίξεις. Για το σκοπό αυτό η προεκλογική καμπάνια που έχει αρχίσει να ξετυλίγει δεν υστερεί σε τίποτα από μια εκστρατεία για βουλευτικές εκλογές, αν και συνεχίζει να ξορκίζει την εκλογολογία και το ενδεχόμενο διπλών εκλογών.

Με συντονισμένο τρόπο όλα τα υπουργεία έχουν αρχίσει να διαφημίζουν κάποια δήθεν φιλολαϊκά μέτρα, που όμως είτε πρόκειται για ψίχουλα-πρόκληση στα πλέον εξαθλιωμένα κοινωνικά στρώματα είτε είναι γενναίες επιχορηγήσεις στις τσέπες των επιχειρηματιών. Με ένα μπαράζ μπαγιάτικων εξαγγελιών και «φιλολαϊκών μέτρων» η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει σε πρώτο πλάνο το, ανύπαρκτο, φιλολαϊκό προσωπείο της πολιτικής της, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την κάθοδο της εκλογικής επιρροής της, τουλάχιστον όπως αυτή καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Στο πλαίσιο αυτό διαφημίζει το θλιβερό βοήθημα των 500 ευρώ σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους (δικαιούχους ΕΚΑΣ) που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, καθώς και τα 2,5 δισ. για τη θωράκιση της απασχόλησης, που πάνε κατευθείαν στους εργοδότες. Παράλληλα, υπερασπίζεται το μονόδρομο που ακολουθεί σε ό,τι αφορά και στη διαχείριση της κρίσης, επιστρατεύοντας σαθρά επιχειρήματα, όπως ότι οι επιπτώσεις της κρίσης θα ήταν χειρότερες αν δεν εφαρμοζόταν αυτή η πολιτική, ή ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Προκειμένου να ενισχύσει το «φιλολαϊκό» προφίλ επαναφέρει τους φραστικούς λεονταρισμούς κατά των τραπεζών, καθώς τρεις μήνες μετά από τη «μεταφορά» του πακέτου των 28 δισ. προς τις τράπεζες όχι μόνο δεν υπάρχουν κάποια χειροπιαστά στοιχεία που να δικαιώνουν τους αρχικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης αλλά ούτε καν στατιστικά στοιχεία. «Δε θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση παρεκκλίσεις από τους κανόνες που υπάρχουν», αγρίεψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε χτες ο υπουργός Οικονομίας με τους τραπεζίτες.

Την ίδια στιγμή έχουν εκτοξευθεί στα ύψη οι τόνοι της δικομματικής κοκορομαχίας, με στόχο τον αποπροσανατολισμό και τον εγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων. Με αφορμή την εντυπωσιοθηρική παράσταση που έκαναν χτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον πρόεδρο της Βουλής για να μην υπάρξει παραγραφή σκανδάλων που βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πέρασε στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για «κακοστημένη παράσταση», που συνιστά «ευθεία παρέμβαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης». Μάλιστα, ο Ε. Αντώναρος δε δίστασε να χαρακτηρίσει την κίνηση του ΠΑΣΟΚ «αντιθεσμική, αντισυνταγματική» που έχει ως στόχο «την άκριτη λασπολογία» και «την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής».

Επίσης, απέδωσε σε μικροκομματικές σκοπιμότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης την καλλιέργεια της εκλογολογίας, επαναλαμβάνοντας ότι «όσοι εκλογολογούν προφανώς δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει στη χώρα και στον κόσμο όλο».

Πάντως, τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται να μην πιστεύουν στο σενάριο των δίδυμων εκλογών τον Ιούνη, αλλά δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο μιας «εκτεταμένης» ήττας στις ευρωεκλογές, που θα πυροδοτήσει έντονη αστάθεια και ρευστότητα τους επόμενους μήνες. «Ποτέ, δυστυχώς, στις ευρωεκλογές δε συζητήσαμε σοβαρά τα ευρωπαϊκά θέματα... Κυριαρχούν τα θέματα τα εσωτερικά», διαπίστωσε ο Β. Μαγγίνας, επισημαίνοντας ότι οι ευρωεκλογές «είναι εκλογές, χωρίς αμφιβολία, έχουν την πολιτική τους σημασία, αλλά δεν πρέπει να υπερβάλλουμε αποδίδοντας πολύ μεγάλη σημασία σ' αυτό το αποτέλεσμα». Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση «περνά μια δύσκολη στιγμή, αλλά νομίζω ότι μπορεί να την ξεπεράσει λαμβάνοντας δραστικά μέτρα, τα οποία περιμένει ο λαός, με βαθιές τομές σε πολλά θέματα», εξέφρασε ο Ι. Βαρβιτσιώτης, αποκλείοντας «μάλλον» τις διπλές εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ