Τετάρτη 15 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για τη «φοροδιαφυγή»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στα 15 δισ. ευρώ φτάνουν τα «φέσια» που έχει φορτώσει στην Εφορία μια μικρή δράκα από 6.300 μεγαλοεπιχειρηματίες και άλλους πλουτοκράτες με την ανοχή ή και την κάλυψη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτό καταμαρτυρούν τα επίσημα κιτάπια του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, της κυβέρνησης, που κατά τα λοιπά με πρόσχημα τα «ελλείμματα» στον προϋπολογισμό και με βάση τις κατευθύνσεις από την ΕΕ, τη Στρατηγική της Λισαβόνας κ.ο.κ., φορτώνουν και νέα φορολογικά βάρη στα εργατικά και λαϊκά στρώματα της χώρας.

Πρόκειται για την ίδια δράκα κεφαλαιοκρατών που αφού πρώτα καρπώθηκε μπόλικο κρατικό χρήμα από επιδοτήσεις, λεγόμενους αναπτυξιακούς νόμους και άλλες ενισχύσεις, στη συνέχεια φέσωσε για τα καλά και το Δημόσιο. Εχει τη σημασία και το γεγονός πως οι εν λόγω πλουτοκράτες δεν έχουν κηρύξει πτώχευση, παραμένοντας στο απυρόβλητο και συνεχίζοντας ανενόχλητοι και τις όποιες δραστηριότητές τους. Την ίδια στιγμή σε εφαρμογή του «επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας», που πρόσφατα επέβαλε η Κομισιόν, έρχεται η κυβέρνηση να «κυνηγήσει», τάχα, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία. Στην πραγματικότητα αυτό που τους κόφτει είναι η μεγάλη μάζα των μικροοφειλετών, με τα ελάχιστα χρέη που, ακόμη και αν αθροιστούν όλα μαζί, δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό της διαπιστωμένης φοροδιαφυγής από την πλευρά της πλουτοκρατίας.

Ο ΣΥΝ εμπαίζει και τους κτηνοτρόφους

Σε μια ανώδυνη περιγραφή των προβλημάτων της κτηνοτροφίας και των κτηνοτρόφων περιορίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ στην ομιλία που έκανε χτες στον Τύρναβο και όπου θα παρουσίαζε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κτηνοτροφία.

Βέβαια, ο Α. Τσίπρας δεν έκανε καμιά αναφορά για τις αιτίες του προβλήματος που είναι οι αποφάσεις - ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών. Αναφέρθηκε, όμως, στους αναποτελεσματικούς ελέγχους και στην ανάδειξη των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Αναφέρθηκε και στα κονδύλια του Δ' ΚΠΣ για την κτηνοτροφία, λέγοντας ότι δεν φτάνουν. Και είπε ακόμα ότι υπάρχει απουσία ...ολοκληρωμένης και μακροχρόνιας πολιτικής για την ανάπτυξη και τη στήριξη της κτηνοτροφίας. Με δυο λόγια, δηλαδή, ο Α. Τσίπρας μίλησε για τα ζητήματα που θα μπορούσαν να τα πουν κάλλιστα ένας εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ή και της ΝΔ.

Για το κύριο όμως τσιμουδιά: Και το κύριο είναι ότι για τα δεινά των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων ευθύνεται αποκλειστικά η αντικτηνοτροφική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνώντες και με την οποία και ο ΣΥΝ δε διαφωνεί και δεν την καταγγέλλει, άρα τη λιβανίζει και ασπάζεται στην πράξη. Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ελπίδα για καλύτερες μέρες, ούτε από τα ΠΟΠ, ούτε από το Δ' ΚΠΣ. Οσοι τους τα λένε αυτά, τους εμπαίζουν.

Ο δρόμος είναι η αντίσταση και πάλη στην ευρωλαίλαπα που τους οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Η διέξοδος βρίσκεται στην ανατροπή αυτής της πολιτικής και στην εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής. Βρίσκεται στη συνένωση των κτηνοτρόφων μέσω του παραγωγικού συνεταιρισμού, που θα στηρίζεται πολύμορφα από κρατικές καθετοποιημένες επιχειρήσεις και οργανισμούς σε όλη την παραγωγική διαδικασία και τη διακίνηση των προϊόντων.

Το σηματάκι έλειπε

Τη λαϊκή ρήση «όλα τα 'χε η Μαριορή, ο φερετζές τής έλειπε», θυμίζει η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλου προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών με τις «οδηγίες για εφημερίες και διαχείριση έκτακτων περιστατικών στα νοσοκομεία». Η εγκύκλιος ήρθε μετά από μια διευρυμένη συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) - πού τη θυμηθήκανε, αλήθεια, και αυτή (;) - και ύστερα από τις, μετά των τηλεοπτικών καμερών, ...αιφνιδιαστικές περατζάδες του υπουργού Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στα νοσοκομεία. Η εγκύκλιος, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει: «Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλο το προσωπικό εφημερίας θα φέρει σήμα (badge) με το έμβλημα του υπουργείου, όπου θα αναγράφεται το όνομα του νοσοκομείου, του εργαζομένου και η ειδικότητά του». Κανείς δεν αντιλέγει για το σήμα. Αλλά προσωπικό πού θα βρεθεί για να μπουν τα σήματα; Τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ είναι γονατισμένα από τις 25.000 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού, και για να βρεις άνθρωπο να σε μεταφέρει, π.χ,. στον «Ευαγγελισμό» σε μέρα εφημερίας, πρέπει να 'σαι τελικά τυχερός. Και οι ελλείψεις αυτές δε λύνονται ούτε με κλήσεις σε απολογία των διοικητών - που σίγουρα εφαρμόζουν την κυβερνητική πολιτική - ούτε με φτιασιδώματα και εξωραϊσμούς. Χρειάζονται προσλήψεις και σχεδιασμό με γενναία κρατική χρηματοδότηση, που όχι μόνο δεν τα προωθεί η κυβέρνηση, αλλά κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Εχουν αντιλαϊκό σχέδιο

Σε κάθε δημόσια τοποθέτησή τους, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μια φράση επαναλαμβάνουν: «Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο». Χτες, με την ίδια «άνεση», τη φράση τού την αντέστρεψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγ. Αντώναρος ...εγκαλώντας το ΠΑΣΟΚ για απουσία «σχεδίου». Πίσω από αυτό το ανώδυνο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση «βολεύονται» μια χαρά. Ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ, που διεκδικεί την επάνοδο στον κυβερνητικό θώκο, ποντάρει τα μέγιστα σ' αυτήν την αποπροσανατολιστική κοκορομαχία. Ο λόγος είναι απλός. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι η κυβέρνηση όχι μόνο έχει σχέδιο, αλλά ότι αυτό είναι ταυτόσημο με τις δικές τους πολιτικές θέσεις και προτάσεις.

Αυτή η ταύτιση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ είναι απόρροια των συμφερόντων, που στηρίζουν με τις πολιτικές επιλογές τους. Τα «σχέδια» και τα «προγράμματα» της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ φέρουν στην «ούγια» τους την κοινή ταμπέλα της ΕΕ και είναι δομημένα πάνω στις «ευρωενωσιακές» συνθήκες και συμφωνίες, που και οι δυο έχουν προσυπογράψει. Η κυβέρνηση, λοιπόν, έχει σχέδιο και μάλιστα πολύ συγκεκριμένο, όπως σχέδιο έχει και το ΠΑΣΟΚ. Κοινός παρονομαστής τους, κοινή επιδίωξή τους είναι να φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στο λαό, ενισχύοντας την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Τμήμα του κυβερνητικού σχεδιασμού ήταν να δοθούν τα 28 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες, αλλά είχε και τις ευχές του ΠΑΣΟΚ, και την παρότρυνση του Γ. Παπανδρέου «να στηριχθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, για να επανέλθει η ρευστότητα στην αγορά». Μέρος της αντεργατικής επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση είναι «ενεργοποίηση» του νόμου 2639/98 για τη μείωση των ημερών εργασίας και των μισθών, αλλά αυτός ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τους κυβερνητικούς στόχους για την παροχή φτηνού «επιδοτούμενου» εργατικού δυναμικού στους επιχειρηματίες εξυπηρετεί η χτεσινή εξαγγελία της υπουργού Απασχόλησης για «μέτρα στήριξης της απασχόλησης», αλλά αυτή είναι ταυτόσημη με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για «τετραετή απασχόληση των νέων» με πληρωμένες τις ασφαλιστικές εισφορές από τα κρατικά ταμεία.

Τμήμα της αντιασφαλιστικής λαίλαπας της κυβέρνησης είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο, αλλά με αυτήν το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί, αφού ήρθε να ολοκληρώσει την επέλαση που άνοιξε ο νόμος «Ρέππα» για σύνταξη στα 67 χρόνια! Βασικό μέρος του κυβερνητικού σχεδίου ήταν το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» στη «Μαρφίν», με τον νέο ιδιοκτήτη της, όμως, να δηλώνει ότι η πρόταση του ομίλου του «κουμπώνει» με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Κεντρική επιδίωξη του σχεδίου της κυβέρνησης ήταν το «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων στο όνομα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας», αλλά και το ΠΑΣΟΚ, αποπροσανατολίζοντας το λαό, το ...κατήγγειλε ως «προεκλογική» εξαγγελία!

Οσες φορές, λοιπόν, και αν επαναλάβει ο Γ. Παπανδρέου την περίφημη επωδό του ΠΑΣΟΚ «δεν είμαστε ίδιοι με τη δεξιά», δεν μπορεί να συγκαλύψει ότι οι πολιτικές του προτάσεις, όπως και αυτές της κυβέρνησης, χτυπούν κάθε εργασιακό και λαϊκό δικαίωμα, με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Οι εταίροι του δικομματισμού και «σχέδιο» έχουν, και ταξική στόχευση. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να βρουν απέναντί τους τα λαϊκά στρώματα, που με τους οργανωμένους αγώνες τους πρέπει να εμποδίσουν τους σχεδιασμούς τους και με την ψήφο τους να καταδικάσουν τις κοινές πολιτικές τους.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σκανδαλολογούν με το μυαλό στο πάπλωμα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΒΡΕ ΒΡΕ ΑΓΧΟΣ εκεί στο ΠΑΣΟΚ μην παραγραφεί η ευθύνη υπουργών σε καμιά υπόθεση, όπως της «ΖΗΜΕΝΣ», του Βατοπεδίου, του «ΓΕΡΜΑΝΟΥ», ή αυτή την δομημένων ομολόγων...

Οχι τίποτε άλλο, αλλά δεν τους έχουμε δει να ...σκίζουν τα ρούχα τους στις περιπτώσεις που έχουν παραγραφεί οι ευθύνες των δικών τους υπουργών.

Βέβαια, δεν είναι αυτή η ουσία του πράγματος. Αλλη είναι. Οτι το ΠΑΣΟΚ φωνάζει για παραγραφές μόνο και μόνο για να έχει «σκάνδαλα» να τρέχουν στην επικαιρότητα.

Αυτά, την ίδια στιγμή που φροντίζει με κάθε τρόπο να «παραγράφει» την πολιτική ουσία αυτών των υποθέσεων με την πολιτική του στάση. Γιατί η πολιτική ουσία, βλέπετε, «πατάει» στις πολιτικές που ασκούν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ...

Τους νοιάζει, π.χ., ποιος υπουργός φταίει ή δε φταίει για το Βατοπέδι, αλλά ουδόλως τους αφορά ότι η ελληνική γη είναι εμπόρευμα. Κόπτονται για τα δομημένα ομόλογα, αλλά δεν τους απασχολεί ότι οι εισφορές των εργαζομένων παίζονται στο χρηματιστήριο...

Αν αυτό δεν είναι υποκρισία, τότε τι είναι; Κατανοούμε το πρόβλημά τους να οξύνουν την σκανδαλολογία ενόψει εκλογών, αλλά κι ο κόσμος δε «μασάει κουτόχορτο»...

ΚΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ Νέα Δημοκρατία από την άλλη, που μας έχει «φάει τα ...αυτιά» με το πόσο ...νομιμόφρονας είναι ο τρόπος που κινείται. Ολα, λέει, πάνε στη Δικαιοσύνη...


Γρηγοριάδης Κώστας

Η ...Δικαιοσύνη πού πάει, δεν ξέρουμε όμως. Κι όταν οι παρεμβάσεις, οι διορισμοί της ηγεσίας της, οι διώξεις κατά δικαστικών είναι καθημερινά φαινόμενα, προφανώς ...δεν πάει καλά.

Αφήστε, δηλαδή, που και η Δικαιοσύνη την εφαρμογή των νόμων εποπτεύει. Δηλαδή, τους ίδιους νόμους που ψηφίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οπότε, ακόμη και αν θελήσει να θίξει την ουσία των πραγμάτων, ελάχιστα περιθώρια έχει.

Τουριστική προβολή και τα λεφτά στα λεφτά

Γρηγοριάδης Κώστας

Η τουριστική προσφορά της Ελλάδας πρέπει να απευθύνεται «σε πιο ενήμερους, πιο εκλεκτικούς, πιο απαιτητικούς και πιο εύπορους τουρίστες».

Αυτό είπε χτες, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλος στην παρουσίαση της καμπάνιας για την προβολή της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού σε ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία.

Δεν είπε κάτι καινούριο. Είναι αυτό ακριβώς που χρειάζονται οι μεγαλοξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες των ακριβών εστιατορίων, είναι αυτό ακριβώς που διακρίνει και τους στόχους της τουριστικής προβολής της χώρας και της Αθήνας.

Ωστόσο, οι «μικροί» του τουρισμού που μπορεί να νιώθουν ικανοποίηση όταν ακούν ότι αυξάνονται από την κυβέρνηση τα κονδύλια της τουριστικής προβολής πρέπει να καταλάβουν ότι τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δαπανούνται δεν είναι γι' αυτούς.

Οι «εκλεκτικοί» και «εύποροι» τουρίστες έχουν πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις και αυτές προβάλλονται μέσα από τις καμπάνιες. Τα λεφτά στα λεφτά, που λέει και ο λαός.

Οι «ειδικοί» του ιμπεριαλισμού...

Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας... Νέο πακέτο στήριξης της ιαπωνικής οικονομίας ύψους 15,5 τρισ. γιεν ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας... Σε φάση ανάκαμψης η Γουόλ Στριτ με τον γενικό δείκτη να ξεπερνά τις 8.000 μονάδες... Δυναμική άνοδος του ΧΑΑ. Ξεπέρασε τις 1.880 μονάδες... Πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης προς τους μετόχους για κρατικοποίηση της HUPO... Μετά το πρώτο εξάμηνο του 2010 η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας...

Ορισμένοι από τους πρωτοσέλιδους τίτλους των τελευταίων ημερών, που αφορούν τη διεθνή καπιταλιστική κρίση και την εξέλιξή της. Διαβάζοντας τους κανείς, καταλήγει σε αμφίσημα συμπεράσματα, καθώς τις αισιόδοξες ειδήσεις διαδέχονται οι απαισιόδοξες κλπ. Το σίγουρο είναι ότι οι οικονομολόγοι των μεγάλων τραπεζικών ομίλων πειραματίζονται με τις ημερομηνίες εξόδου των καπιταλιστικών οικονομιών από την κρίση. Από την άλλη, οι προβλέψεις αυτές προσφέρουν ευκαιρίες για κερδοσκοπία σε νομίσματα, μετοχές και ομόλογα. Παλιά μας τέχνη κόσκινο θα μπορούσε να πει κανείς, καθώς ο μονοπωλιακός καπιταλισμός είναι συνυφασμένος με την κερδοσκοπία.

... και η ανάγκη για αντεπίθεση

Το ζητούμενο όμως για τους εργαζόμενους δεν είναι αν οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ ρίχνουν τα χαρτιά και αυτά «δείχνουν» έξοδο από την κρίση το 2010 ή το 2011. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι σαν υπνωτικά χάπια. Γιατί αυτό που δεν εμφανίζεται στην καθημερινή ειδησεογραφία είναι η άνευ προηγουμένου επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του κατά των εργασιακών κατακτήσεων και του λαϊκού εισοδήματος. Εκεί αναζητούν διέξοδο από την κρίση. Αν αυτό γίνει το 2010 ή το 2011 έχει τη σημασία του. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ποιο εργασιακό περιβάλλον θα υπάρχει την επόμενη ημέρα της κρίσης. Αν οι εργαζόμενοι θα έχουν υποκύψει στις απειλές και τους εκβιασμούς των κεφαλαιοκρατών και αποδεχθούν τις μισές ημέρες εργασίας, τα μισά μεροκάματα, τη μισή ζωή ή αντιδράσουν σθεναρά και - με αφορμή την κρίση - αμφισβητήσουν στη ρίζα του το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, τη μήτρα δηλαδή που γεννάει τις οικονομικές κρίσεις. Η όξυνση της ταξικής πάλης, η οργάνωση των εργατικών αγώνων, είναι πολύ πιο σημαντικά από το χρόνο εξόδου του κεφαλαίου από την κρίση.

Να μας ζήσει!

3,2 κιλά και, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ρεπορτάζ, έχει τα χρώματα της μαμάς του το νέο μέλος που προστέθηκε από χτες στην «οικογένεια του "Ρ"». Πρόκειται για τον γιο των συντακτών του «Ρ» Μαρίνας Καλλιγέρη και Θανάση Μπαλοδήμα, το καινούριο αδερφάκι του γλυκού μας Ανέστη. Ευχόμαστε σε όλη την οικογένεια να τους ζήσει το νέο μέλος, να 'ναι γερός και σύντομα να τον δούμε να παίζει μαζί με τον αδερφό του ανάμεσα στα γραφεία μας...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο τουρισμός είναι λαϊκό δικαίωμα

οι διακοπές, επομένως και ο τουρισμός, είναι ανθρώπινη ανάγκη και καθολικό λαϊκό δικαίωμα. Το ΚΚΕ και στη βάση αυτής της παραδοχής εξετάζει τις εξελίξεις, διαμορφώνει τις θέσεις του, διατυπώνει προτάσεις, κρίνει και την οικονομική διάσταση του Τουρισμού. Αντιθέτως, κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού δηλώνουν ότι είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα και «εθνική βιομηχανία», διαμορφώνοντας τις θέσεις, τις απαιτήσεις και τις αποφάσεις τους στο πλαίσιο αυτής της παραδοχής. Στη μία περίπτωση, το ζήτημα της «κρίσης» στον Τουρισμό αντιμετωπίζεται απο τη σκοπιά των συνεπειών στο δικαίωμα του εργαζόμενου και της οικογένειάς του στην ξεκούραση, στην αναπλήρωση της εργατικής δύναμης. Θέτει επιτακτικά θέμα προστασίας της εργασίας των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στον Τουρισμό και αξιολόγησης των επιπτώσεων στην αμοιβή, στην ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις. Αναζητεί την «επόμενη μέρα» των χιλιάδων μικρών, οικογενειακών κατά βάση, επιχειρήσεων, που συνθλίβονται από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Για το ΚΚΕ, το ζήτημα είναι να μην πληγούν τα λαϊκά δικαιώματα, να προστατευτούν, να διευρυνθούν. Στην περίπτωση των μεγαλοξενοδόχων, της κυβέρνησης και των κομμάτων που αντιμετωπίζουν τον Τουρισμό ως στυλοβάτη της «Εθνικής Οικονομίας», άλλες είναι και οι αγωνίες. Πώς θα προστατευτούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Πώς θα αυξηθούν, αν είναι δυνατόν, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Πώς θα περιοριστούν τα δικαιώματα των λαϊκών οικογενειών και των εργαζομένων στον Τουρισμό, προς όφελος των μεγάλων αφεντικών.

Η κρίση, που έρχεται να οξύνει προϋπάρχουσες αντιθέσεις, αδικίες και προβλήματα, δεν είναι ίδια για όλους, ούτε ως προς τις συνέπειες, ούτε ως προς το αποτέλεσμά της. Πρόκειται για μιαν ακόμη μάχη, στο πλαίσιο της αδιάλειπτης ταξικής πάλης. Το ΚΚΕ δεν έχει ταλαντεύσεις. Θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι συνολικά, οι εργαζόμενοι του κλάδου και οι αυτοαπασχολούμενοι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων έχουν συμφέρον να παλέψουν συντονισμένα ενάντια στους μεγάλους, για να προστατευτούν οι ίδιοι, ενάντια στους μεγάλους για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των συλλογικών συμβάσεων, ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας και στην ανασφάλιστη δουλειά. Για την τήρηση των ωραρίων, για αυξήσεις μισθών. Προτείνει κοινή πάλη για την προστασία των ανέργων και των απολυμένων, την προστασία των γυναικών, την απόκρουση της στυγνής εκμετάλλευσης των νέων, ιδιαίτερα από τις επαγγελματικές σχολές, την προστασία των μεταναστών. Κι, ακόμη περισσότερο, καλεί σε προστασία των ακτών και των δασών, έχοντας πολύ καθαρή εικόνα για τις δραματικές επιπτώσεις που δρομολόγησε το τουριστικό επιχειρηματικό συμφέρον και στην Ελλάδα, και σε άλλες χώρες.

Το ΚΚΕ δεν κάνει «εκπτώσεις», γιατί ξέρει από πού ξεκινά και πού θέλει να φτάσει. Καλεί στην προστασία του δικαιώματος για αναψυχή και διακοπές για όλους τους εργαζόμενους, μέσα από την εξασφάλιση μηνιάτικης ετήσιας άδειας και 14ου μισθού. Αξιώνει δωρεάν διακοπές για όλα τα παιδιά των εργαζομένων, για τους συνταξιούχους και τους φτωχούς αγρότες, όλους εκείνους που τις έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη και που τις αξίζουν πραγματικά. Απαιτεί ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές. Τη δημιουργία δημόσιων μεταλυκειακών επαγγελματικών σχολών για τα τουριστικά επαγγέλματα, κατάργηση των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, μεταπτυχιακές σπουδές. Πάνω απ' όλα, υπογραμμίζει την ανάγκη αντίστασης και σύγκρουσης με την πολιτική που συρρικνώνει το εργατικό και λαϊκό εισόδημα. Ετσι, ο τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει και στην κατεύθυνση ανάπτυξης σχέσεων φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα σε λαούς και χώρες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ