Κυριακή 12 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ _ ΤΕΙ
Βήμα μπροστά στην οργάνωση του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος

Στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη, αλλά κυρίως στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ταξικού εργατικού κινήματος στις 2 Απρίλη, ένα από τα πολλά θετικά στοιχεία ήταν η εμφάνιση μαζικών μπλοκ των Επιτροπών Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί σε δεκάδες ΑΕΙ και ΤΕΙ. Επιτροπές Αγώνα, που είναι μορφή αγωνιστικής οργάνωσης, συσπείρωσης και δράσης των φοιτητών και των σπουδαστών. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό βήμα μιας προσπάθειας που βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό επίπεδο και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς υποτίμηση των δυσκολιών και αδικαιολόγητη υπεραισιοδοξία. Αλλωστε, πρόκειται για μια προσπάθεια που πρέπει να φτάσει μακριά, πρέπει και μπορεί να φτάσει στο να πάρει το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα θέση δίπλα στο ταξικό εργατικό κίνημα, στην κοινωνική συμμαχία που θα έχει στόχο τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, το σοσιαλισμό. Είναι προσπάθεια, που πατάει στην ανάγκη οι φοιτητές και οι σπουδαστές να ξεπεράσουν με τη δράση τους τη διάλυση και τον εκφυλισμό που κυριαρχεί στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα με ευθύνη των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ - ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ανάγκη να προχωρήσει μια δύσκολη προσπάθεια, με φάρο τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ στο εργατικό κίνημα.

Σημαντική πείρα από την πορεία τους έως τώρα

Η πείρα που βγαίνει από την έως τώρα προσπάθεια των μελών της ΚΝΕ, οπαδών, ψηφοφόρων της ΠΚΣ, φοιτητών και σπουδαστών, που διαπιστώνουν ότι είναι ανάγκη η ανασυγκρότηση του κινήματος σε γραμμή σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική των μονοπωλίων και της ΕΕ, είναι πολύτιμη.

Κατ' αρχήν επιβεβαιώνεται ότι η αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή γραμμή μπορεί να συσπειρώνει και να βάζει σε κίνηση ευρύτερες δυνάμεις. Επιβεβαιώνεται από τη ζωή η εκτίμηση του Κόμματος ότι πίσω από την αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης υπάρχει η ενσωμάτωση. Κοινή συνισταμένη των πλαισίων, στα οποία κατέληξαν οι μαζικές ιδρυτικές συνελεύσεις, ήταν η ανάγκη ρήξης και ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής, της πολιτικής των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ, που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο σύνολο της ζωής του φοιτητή και του σπουδαστή, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης.

Δεύτερον, η συγκρότηση δεκάδων Επιτροπών Αγώνα - ήδη έχουν φτάσει τις 51 σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και συσπειρώνουν χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές στις γραμμές τους - δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν στην προσπάθεια για οργάνωση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος από τα κάτω. Δείχνει ότι οι Επιτροπές Αγώνα σε σχολές μπορούν πραγματικά να αποτελέσουν μορφή οργάνωσης φοιτητών και σπουδαστών. Σε δεκάδες σχολές που οι δυνάμεις των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ - ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν εμπόδια στη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων για συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις, οι φοιτητές και οι σπουδαστές κατέβηκαν μαζικά με τα πανό των Επιτροπών Αγώνα.

Τρίτον, οι Επιτροπές Αγώνα πρέπει να έχουν σταθερά πρόγραμμα πλούσιας δράσης, τακτικές συνεδριάσεις. Η μαζικοποίησή τους πρέπει να είναι ευθύνη όλων των μελών της επιτροπής, αποτελεί βασικό καθήκον των μελών της ΚΝΕ. Για παράδειγμα, στους Ηλεκτρολόγους του ΕΜΠ, η Επιτροπή Αγώνα που πρόσφατα συγκροτήθηκε, είχε αποτέλεσμα μαζικά φοιτητές να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 2 Απρίλη, αλλά και στην πρόσφατη κατάληψη του εστιατορίου της σχολής με αίτημα τη δωρεάν σίτιση. Σχεδόν όλοι όσοι συμμετείχαν στη συνέλευση της Επιτροπής ήταν παρόντες τόσο στις κινητοποιήσεις, όσο και στην προετοιμασία και στην προπαγάνδισή τους, έκαναν υπόθεσή τους την πάλη τους. Επίσης σχεδόν όλες οι Επιτροπές έχουν συνεδριάσει και δυο και τρεις φορές για να δουν το σχεδιασμό τους, αρκετές έχουν έρθει σε επαφή με ταξικά συνδικάτα όπως, π.χ., στην ΑΣΟΕΕ όπου σε συνέλευση της Επιτροπής έκανε παρέμβαση το κλαδικό σωματείου του Χρηματοπιστωτικού ή στη Θεσσαλονίκη όπου έγινε κοινή σύσκεψη των Επιτροπών με εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ.

Αποκάλυψη των δυνάμεων του συμβιβασμού

Τέταρτον, αποδεικνύεται ότι οι δυνάμεις των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ - ΣΥΡΙΖΑ στέκονται εχθρικά στην προσπάθεια οργάνωσης του κινήματος σε γραμμή ριζοσπαστική. Κάτι τέτοιο είναι λογικό, αφού πρόκειται για τις παρατάξεις που υπηρετούν τη γραμμή των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, τους υπερασπιστές των αντιδραστικών πολιτικών των ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (ΔΑΠ και ΠΑΣΠ) και τα στηρίγματά τους στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ, που με δήθεν «αριστερή» και «υπερεπαναστατική» ρητορεία βάζουν πλάτη στην προώθηση της κυρίαρχης πολιτικής (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΕΑΑΚ). Οι δυνάμεις, που έχουν οδηγήσει το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα στον εκφυλισμό και τη διάλυση, που επιχείρησαν να του φορέσουν κουκούλα, που έχουν διαλύσει τα ΚΣ των ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ, που έχουν οδηγήσει τα ΔΣ των συλλόγων στην ανυπαρξία εμφανίζονται ξαφνικά να κόπτονται για το κίνημα.

Οι δυνάμεις που αφόπλισαν τους φοιτητές και τους σπουδαστές και έχουν ευθύνη γιατί σε συνθήκες κρίσης το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα δεν είναι σε θέση να δώσει απάντηση αντίστοιχη της επίθεσης που δέχεται, με κοινή γραμμή και καταμερισμό μεταξύ τους, προσπαθούν να εμποδίσουν και να ακυρώσουν αυτήν την προσπάθεια. Στην ΑΣΟΕΕ μπροστάρης στη συκοφάντηση της Επιτροπής Αγώνα μπαίνει η ΠΑΣΠ, στο ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ από κοινού ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Στους Ηλεκτρολόγους του ΕΜΠ τα ΕΑΑΚ έφτασαν στο σημείο να μπαίνουν από το παράθυρο(!!!) στην αίθουσα που γινόταν η ιδρυτική μαζική συνέλευση της Επιτροπής Αγώνα, για να αποτρέψουν τη συζήτηση.

Η εχθρότητα των παραπάνω δυνάμεων δεν είναι ανεξήγητη. Πηγάζει από την αντίθεσή τους στη γραμμή που προβάλλουν οι δυνάμεις της ΚΝΕ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, από το ότι θέλουν να αποτρέψουν τη συσπείρωση ολοένα και περισσότερων φοιτητών και σπουδαστών γύρω από αυτήν τη γραμμή. Δε χωρά αμφιβολία ότι σε Επιτροπές Αγώνα με αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό πλαίσιο πάλης δεν έχουν θέση οι ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΑΑΚ. Αντίθετα, υπάρχει η δυνατότητα παιδιά από εργατικές και λαϊκές οικογένειες, ακόμα και αν μέχρι τώρα τους στήριζαν, να τους γυρίσουν μαζικά την πλάτη. Πρέπει, με μπροστάρηδες τα μέλη της ΚΝΕ, να κερδηθούν αυτά τα παιδιά, ήδη υπάρχουν θετικά αποτελέσματα.

Είναι σίγουρο ότι οι συγκεκριμένες δυνάμεις θα συνεχίσουν να συκοφαντούν αυτήν την πρωτοβουλία. Μας κατηγορούν, για παράδειγμα, ως διασπαστές. Το ίδιο έλεγαν και για το ΠΑΜΕ. Τα παιδιά των εργατικών και των λαϊκών οικογενειών, όμως, ξέρουν ποια γραμμή δικαιώθηκε όλα αυτά τα 10 χρόνια που υπάρχει το ΠΑΜΕ. Εχουν συναίσθηση τού πόσο χειρότερα θα ήταν τα πράγματα, σε συνθήκες μάλιστα κρίσης, αν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ. Το ίδιο ακούμε και τώρα, που προχωράμε στην προσπάθεια συγκρότησης διακριτού πόλου στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα. Και αυτό το λένε οι δυνάμεις που αποφάσισαν να γίνουν οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές στις 13 Μάη, ώστε να μην υπάρχει χρόνος για τη διεξαγωγή πανσπουδαστικών συνεδρίων. Και κατηγορούν τη δύναμη που κάθε χρόνο είναι η μόνη που βρίσκεται στις θέσεις της τις ημερομηνίες των συνεδρίων.

Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για συγκρότηση των ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ, δεν παραιτούμαστε από την προσπάθεια, οι γενικές συνελεύσεις των συλλόγων να καταλήγουν με αγωνιστικές αποφάσεις. Ηδη, πριν την απεργία, σε συλλόγους πλειοψήφησαν τα πλαίσια Επιτροπών Αγώνα (ΣΕΜΦΕ, Φυσικό Αθήνας).

Ο δυνάμεις της ΚΝΕ μαχητικά πρωτοστατούν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Μπαίνουν μπροστά με τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα σε κάθε σχολή. Μπαίνουν μπροστά στην προσπάθεια συγκρότησης διακριτού πόλου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, που θα αποτελείται από συλλόγους με θετικούς συσχετισμούς στα ΔΣ, από συλλόγους όπου με μια σταθερότητα θα πλειοψηφούν αγωνιστικά πλαίσια πάλης, από επιτροπές αγώνα.

Ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης και όξυνσης της επίθεσης από πλευράς του κεφαλαίου και των κομμάτων του, οι φοιτητές και οι σπουδαστές έχουν ακόμα ένα λόγο να στηρίξουν τη δύναμη που μπαίνει μπροστά σ' αυτήν την προσπάθεια ανασυγκρότησης του κινήματος. Εχει σημασία να υπάρξει δραστηριοποίηση, αποφάσεις και μαζική συμμετοχή φοιτητών - σπουδαστών με τα μπλοκ των Επιτροπών Αγώνα στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων. Εχει σημασία αμέσως μετά, στις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές στις 13 Μάη, να βγει ενισχυμένο το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής.


Βαγγέλης ΜΑΡΟΥΠΑΣ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org