Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Απρίλη 2009 - αριθ. φύλλου: 10346

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ
Θα υπερασπίζουμε την Επανάστασή μας μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μας

1961. Αβάνα. Ο επαναστατικός στρατός της Κούβας ξεκινάει για το μέτωπο στον κόλπο των Χοίρων. Η αντεπανάσταση στον κόλπο των Χοίρων ήταν η πρώτη ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην αμερικάνικη ήπειρο

Raul Corrales

1961. Αβάνα. Ο επαναστατικός στρατός της Κούβας ξεκινάει για το μέτωπο στον κόλπο των Χοίρων. Η αντεπανάσταση στον κόλπο των Χοίρων ήταν η πρώτη ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην αμερικάνικη ήπειρο
«Εδώ, μπροστά στον τάφο των νεκρών μας συντρόφων, εδώ, κοντά στα λείψανα των νέων ανθρώπων, των καρπών των εργατών και των ταπεινών οικογενειών, σήμερα θα προσθέσω δύο ακόμη ζητήματα: Εις μνήμη αυτών που έχασαν τη ζωή τους για την πατρίδα και τη δικαιοσύνη τα τελευταία 133 χρόνια, και εις το όνομα αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για την ανθρωπότητα σε ηρωικές διεθνιστικές αποστολές, επαναβεβαιώνουμε την προσήλωσή μας, όπως αυτών που στάθηκαν μπροστά στις σφαίρες, όπως αυτών που έδωσαν τη ζωή τους, όλοι μαζί, υπερήφανοι για την Επανάστασή μας, υπερήφανοι που υπερασπίζουμε ακόμη την Επανάσταση των ταπεινών, την εξέγερση των ταπεινών για τους καταφρονεμένους, δε θα λυγίσουμε μπροστά σε οποιονδήποτε, και θα υπερασπίζουμε την Επανάστασή μας μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μας».

Φιντέλ Κάστρο


ΣΕΛ.  11   -   14


«Κώστας Καρυωτάκης»

Ο σκηνοθέτης Τάσος Ψαρράς μιλά στον Νίκο Αντωνάκο (στην τελευταία συνέντευξη που πήρε για τον «Ρ» πριν «φύγει» αναπάντεχα) για τη δραματοποιημένη σειρά που σκηνοθέτησε για τη ζωή του ποιητή και προβάλλεται από την ΕΤ-1.


ΣΕΛ.  3
ΗΘΟΠΟΙΟΣ
Δυο φορές το χρόνο υποψήφιος άνεργος

Το άγχος του ηθοποιού πριν από κάθε θεατρική σεζόν, τα ατέλειωτα τηλεφωνήματα προς όλα τα κέντρα πιθανής επιρροής και τα αγωνιώδη ερωτηματικά αν πήρε κανείς τηλέφωνο για δουλειά, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτής της περιπέτειας.


ΣΕΛ.  5
ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΜΙΚΡΟ»
Διαμορφώνοντας απαιτητικό κοινό

Κουβεντιάζοντας με τον πρόεδρο του σωματείου των «μικρομηκάδων», με αφορμή το διήμερο προβολών σοβιετικών κινουμένων σχεδίων.


ΣΕΛ.  4
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Στιγμιότυπα της βιολογικής εξέλιξης

Πριν από εκατόν πενήντα χρόνια, ο Κάρολος Δαρβίνος βρήκε την ενόραση για τη θεωρία της βιολογικής εξέλιξης των ειδών μέσω της φυσικής επιλογής. Σήμερα, οι επιστήμονες συνεχίζουν να ανακαλύπτουν νέες αποδείξεις για την ορθότητα της θεωρίας του.


ΣΕΛ.  7


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org