Κυριακή 12 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ - ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ
Για το δυνάμωμα του αγωνιστικού πόλου

Πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα η ευρεία συνδικαλιστική σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα

Από την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι ΕΒΕ στα γραφεία της διοίκησης του ΟΑΕΕ, τη Δευτέρα που μας πέρασε
Από την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι ΕΒΕ στα γραφεία της διοίκησης του ΟΑΕΕ, τη Δευτέρα που μας πέρασε
Με στόχο το συντονισμό της δράσης των αγωνιστικών δυνάμεων των ΕΒΕ στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, πραγματοποιείται σήμερα η ευρεία συνδικαλιστική σύσκεψη που διοργανώνει στην Αθήνα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΠΣΕΑ). Κόντρα στις πλειοψηφίες των ηγεσιών της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, που πορεύονται στο δρόμο της απάθειας και της αγωνιστικής απραξίας, η Επιτροπή Αγώνα με τη σημερινή σύσκεψη δίνει νέα ώθηση στην αγωνιστική ενεργοποίηση και στο συντονισμό της δράσης των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων και αυτοκινητιστών.

Στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης, την οποία καλούνται να πληρώσουν και οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, η ΠΣΕΑ προτείνει το δρόμο της αναμέτρησης με την πολιτική των μονοπωλίων και των κομμάτων τους, της συστράτευσης με τις ομοσπονδίες και τα σωματεία που την απαρτίζουν. Για τη συγκρότηση μιας αντιμονοπωλιακής συσπείρωσης, που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους, θα διεκδικεί την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και θα συντονίζει την κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αγρότες, που κι αυτοί αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών.

Στις σημερινές συνθήκες, οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει υπεύθυνη είναι η πολιτική της ΕΕ και όλων των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων που πιστά την εφαρμόζουν, «ροκανίζοντας» το εισόδημά τους, ερχόμενοι σήμερα, με τις «προτάσεις» για την έξοδο από την οικονομική «κρίση», να τους δώσουν τη χαριστική βολή.

Αυτό που σε αγαστή συνεργασία προσπαθούν να κρύψουν όλα τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» είναι οι φιλομονοπωλιακές πολιτικές που εφάρμοσαν, ενισχύοντας τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια στο όνομα της δήθεν απελευθέρωσης των αγορών. Εκεί ακριβώς στοχεύουν και οι «λύσεις» που σήμερα έρχονται να προτείνουν: Την περαιτέρω ενίσχυση των τραπεζών και των μονοπωλίων, επιδοτώντας τους με άφθονο «ζεστό» χρήμα, καλώντας τα λαϊκά στρώματα να «σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι».

Το πλαίσιο αιτημάτων της ΠΣΕΑ

Το αγωνιστικό πλαίσιο διεκδικήσεων που θέτει η ΠΣΕΑ, θεωρώντας ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, αν γίνει υπόθεση πάλης ενός σημαντικού τμήματος των ΕΒΕ, περιλαμβάνει:

  • Απόσυρση των πρόσφατων φορολογικών μέτρων, κατάργηση του 25% για τις προσωπικές εταιρείες, ατομικό αφορολόγητο στα 15.000 ευρώ και οικογενειακό στα 30.000 ευρώ. Για να ελαφρύνουν τα φορολογικά βάρη των ΕΒΕ. Κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη άμεσης ανάγκης.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% όσο διαρκεί η κρίση. Ρύθμιση των χρεών των ασφαλισμένων προς τον ΟΑΕΕ με μακρόχρονες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Αύξηση των συντάξεων κατά 10% με κατώτερη σύνταξη 1.100 ευρώ. Κρατική επιχορήγηση στα 2/3 των εξόδων του Ταμείου.
  • Περιορισμό των εισαγωγών για προϊόντα που παράγονται από την ντόπια βιοτεχνία. Απαγόρευση της παραπέρα επέκτασης των πολυκαταστημάτων και των σούπερ-μάρκετ.
  • Θέσπιση επιδόματος ανεργίας για τους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτοαπασχολούμενους που οδηγούνται στο κλείσιμο. Πάγωμα των χρεών τους και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι την εξεύρεση εργασίας.
  • Χορήγηση άτοκων κεφαλαίων κίνησης με την εγγύηση του δημοσίου, με μακρόχρονη εξόφληση και περίοδο χάριτος για όσο διαρκεί η κρίση, αποκλειστικά για τις μικρές επιχειρήσεις.
  • Αμεση αύξηση της φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των μονοπωλίων. Για να πληρώσουν οι υπαίτιοι της κρίσης.
Να «ριζώσουμε» στο κίνημα των ΕΒΕ

Με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη της ΠΣΕΑ και την αγωνιστική συσπείρωση των αυτοαπασχολούμενων, πραγματοποιείται η σημερινή σύσκεψη, τόνισε με δήλωσή του στον «Ρ» ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης, μέλος της Γραμματείας της. «Σήμερα, αναφέρει στη δήλωσή του, μαζεύονται απ' όλη την Αττική οι εκλεγμένοι, και όχι μόνο, συνδικαλιστές με τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της ΔΗΚΕΒΕ, οι συνδικαλιστές και τα σωματεία που έχουν αποφασίσει και συμφωνούν με το πλαίσιο της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Σκοπός αυτής της δουλειάς είναι να εκτιμήσουμε την πορεία μας γι' αυτά τα δύο χρόνια στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, να δούμε πώς έχουμε προωθήσει τις θέσεις μας και κυρίως τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Αιχμή είναι η οικονομική κρίση και μέσα σε αυτό το φόντο τα οξυμένα προβλήματά μας, ξεκινώντας από το ασφαλιστικό, το φορολογικό, την ακρίβεια και την αναδουλειά, που πλέον αντιμετωπίζουμε όλοι. Στόχος μας είναι η δράση των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ και αυτοκινητιστών να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, όπως κάνει από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της η ΠΣΕΑ. Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, όπως η κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΕ τη βδομάδα που πέρασε, για τη συσπείρωση όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων. Ευχή μας είναι η σύσκεψη αυτή να αποτελέσει μια κορυφαία στιγμή στην προσπάθεια της ΠΣΕΑ να φτάσει το αγωνιστικό της κάλεσμα ακόμη πλατύτερα στους συναδέλφους, να κάνει γνωστές τις θέσεις της, να ριζώσει ακόμη πιο βαθιά στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ».

Κόντρα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες

Να γίνει συνείδηση στους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ ότι οι σημερινές συνδικαλιστικές ηγεσίες και όσες πολιτικές δυνάμεις τις υποστηρίζουν είναι στην «απέναντι όχθη», υπογράμμισε στη δήλωσή του ο Π. Γαλανόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας. «Ο αγώνας που γίνεται για το ποιος θα πληρώσει την κρίση αντικειμενικά συνδέεται με τον αγώνα για την κατεύθυνση της κοινωνικής ανάπτυξης. Οι ΕΒΕ ως κοινωνικό στρώμα είναι χωρισμένοι σε αυτούς που τα συμφέροντά τους προσεγγίζουν αυτά του μεγάλου κεφαλαίου και σε ποσοστό δεν ξεπερνά το 5% - 10% του συνόλου, και στη συντριπτική πλειοψηφία, που αντικειμενικά και παρά τις επιμέρους διαφορές λόγω της διαφορετικής τους θέσης στην παραγωγή είναι πολύ κοντά στα συμφέροντα των εργαζομένων».

Ο Π. Γαλανόπουλος πρόσθεσε ότι «η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων των ΕΒΕ, συναινούν στην πολιτική ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, συμμετέχουν στη διαχείριση του συστήματος. Ουσιαστικά είναι "ιμάντας" περάσματος της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και όλων των κομμάτων που ακολουθούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρέπει να γίνει συνείδηση από τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ ότι οι συγκεκριμένες ηγεσίες και όσες συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις τις υποστηρίζουν είναι στην απέναντι όχθη. Είναι αντίπαλοί μας, Απαιτείται να αποδυναμωθούν για να είναι πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες μας. Αυτή η πραγματικότητα δημιουργεί την ανάγκη να δυναμώσει ο αγωνιστικός πόλος, να μαζικοποιηθεί. Είναι απαραίτητη η δημιουργία σωματείων όπου δεν υπάρχουν και η μαζικοποίησή τους, η κατάκτηση αγωνιστικής λειτουργίας».

Καταλήγοντας τόνισε: «Τα σωματεία πρέπει να είναι όργανα πάλης και υποστηρικτές των συμφερόντων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Να ασχολούνται με όλα τα θέματα, από τα μικρά ως τα πολύ μεγάλα. Τα ιδιαίτερα κλαδικά ή τοπικά προβλήματα να συνδέονται με την κατάκτηση δικαιωμάτων όπως είναι η δουλειά, η Ασφάλιση και η Υγεία, η μόρφωση, η λαϊκή στέγη, ο αθλητισμός, το περιβάλλον και πολλά άλλα. Πρέπει να δυναμώσει η ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να δυναμώσει η αντιμονοπωλιακή του κατεύθυνση. Οι αγώνες που θα αναπτυχθούν σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλουν στη δημιουργία των κοινωνικών συμμαχιών με την εργατική τάξη και τους αγρότες. Για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ αυτός ο δρόμος είναι μονόδρομος».


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org