Τι είναι η αναθεώρηση της οδηγίας 2003/88/ΕΚ για την οργάνωση του χρόνου εργασίας;
Το ευρωενωσιακό κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι επιχειρούν να αναμορφώσουν προς το χειρότερο προηγούμενες οδηγίες της ΕΕ σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας. Βασικοί στόχοι είναι να αρθούν και οι ελάχιστοι εναπομείναντες περιορισμοί που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην οργάνωση του χρόνου εργασίας. Επιδιώκουν να καταργήσουν και τυπικά το 8ωρο, να έχουν τον εργαζόμενο στην υπηρεσία τους οποιαδήποτε ώρα και ημέρα, χωρίς αυτό να αυξάνει, αλλά αντίθετα να μειώνει το κόστος εργασίας. Μέσω της αναμόρφωσης της οδηγίας για το χρόνο εργασίας προωθείται και η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, αφού προκρίνεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο.
Ποιες συνέπειες θα έχει η εφαρμογή της;
Σύμφωνα με την πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξε το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, τρία είναι τα βασικά σημεία της οδηγίας που θα αναθεωρήσει την 2003/88/ΕΚ.
- Η εισαγωγή της έννοιας «ενεργός» και «ανενεργός» χρόνος εφημερίας. Ο «ανενεργός» χρόνος της εφημερίας δε θα θεωρείται εργάσιμος και άρα δε θα πληρώνεται.
- Η διατήρηση και γενίκευση της λεγόμενης «ρήτρας αυτοεξαίρεσης» (opt out). Οι εργοδότες, μέσα από ατομικές συμβάσεις, θα μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους περισσότερες από 48 ώρες κατά μέσον όρο τη βδομάδα. Επί της ουσίας, αποκτούν το δικαίωμα να διαμορφώνουν το χρόνο εργασίας με μόνο περιορισμό μέσα στο 24ωρο να μεσολαβούν 11 ώρες ανάπαυσης ανάμεσα σε δύο διαστήματα εργασίας, όπως προέβλεπε μέχρι σήμερα και η οδηγία 2003/88/ΕΚ. Κατά συνέπεια, ο εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει και 13 συνεχόμενες ώρες μέσα σ' ένα 24ωρο.
- Η επέκταση στους 12 μήνες (από 4 και 6 που προβλέπονταν) του διαστήματος μέσα στο οποίο μπορεί να γίνει η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Οσο μεγαλύτερο γίνεται το διάστημα της διευθέτησης, τόσο επεκτείνεται και ο ημερήσιος χρόνος εργασίας και επί της ουσίας καταργείται το εβδομαδιαίο 48ωρο.
Ποια ήταν η στάση των κομμάτων;
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
- Συμμετείχαν ενεργά στη διαμόρφωση της νέας οδηγίας, αλλά και της 2003/88/ΕΚ, η οποία είναι εξίσου αντιδραστική στο περιεχόμενό της και αποτελεί βάση των σημερινών εξελίξεων.
- Η αναμόρφωση της οδηγίας 2003/88/ΕΚ ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ με την τότε αρμόδια για την Απασχόληση επίτροπο Αννα Διαμαντοπούλου να πρωτοστατεί σε επίπεδο Κομισιόν.
- Τα δύο κόμματα σαν κυβέρνηση έχουν φτιάξει νόμους για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. 1892/1990 και 3385/2005 η ΝΔ, 2639/1998 και 2874/2000 το ΠΑΣΟΚ.
- Την αναμόρφωση της οδηγίας ζήτησαν από κοινού η ένωση των Ευρωπαίων βιομηχάνων και η ΣΕΣ, την οποία συνδικαλιστικά στηρίζουν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ΣΥΝ.
- Η δημαγωγική στάση της Φάνης Πάλλη Πετραλιά στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης, δεν μπορεί να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης στη διαμόρφωση της οδηγίας.
- ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο (12 Μάη 2005) το 1ο μέρος της τροπολογίας Νο 10 στην «έκθεση Σέρκας» (έκθεση - βάση της νέας οδηγίας) με την οποία εισάγονταν για πρώτη φορά οι όροι «ενεργός» και «ανενεργός» χρόνος εργασίας.