Πέμπτη 9 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ
Με σχέδιο, για πυρήνες αντίστασης στους τόπους δουλειάς

Σε άμεσα μέτρα για την επιτυχία της απεργιακής μάχης κατέληξε η χτεσινή συζήτηση

Από τη χτεσινή σύσκεψη. Στο βήμα ο Γιώργος Πέρρος
Από τη χτεσινή σύσκεψη. Στο βήμα ο Γιώργος Πέρρος
Σε κλίμα αισιοδοξίας, που πηγάζει από τα νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τα σοβαρά βήματα που έγιναν στη δουλειά για την οργάνωση της εργατικής τάξης, αλλά και με τα μάτια στραμμένα στις αδυναμίες που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν, έγινε χτες στο Συνδικάτο Οικοδόμων η πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη του ΠΑΜΕ για τον προγραμματισμό της δράσης μπροστά στην απεργία της 1ης Μάη. Στη σύσκεψη πήραν μέρος συνδικάτα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους, ενώ δεν έλειψαν και συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστές που συμμετείχαν για πρώτη φορά.

Στην εισηγητική ομιλία εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Πέρρος σημείωσε απολογιστικά ότι η πανελλαδική απεργία στις 2 Απρίλη ήταν μια πολύ σημαντική και πετυχημένη παρέμβαση του ταξικού κινήματος στις συνθήκες που πραγματοποιήθηκε, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, παρά τις απειλές από την εργοδοσία, παρά την υπονομευτική στάση του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στάθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή συνδικαλιστών και σωματείων που τώρα ήρθαν σε επαφή με τις ταξικές δυνάμεις, ενώ αναφορά έκανε και στη σημαντική μάχη της περιφρούρησης, «ιδιαίτερα εκεί που η περιφρούρηση έγινε από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τις Επιτροπές Αγώνα».

«Εχουμε ένα ισχυρό όπλο στα χέρια μας που ήδη βαδίζει στα 10 χρόνια από τη συγκρότησή του», σημείωσε ο Γ. Πέρρος και πρόσθεσε: «Η εργατική τάξη ακουμπάει γερά στο ΠΑΜΕ, είναι δοκιμασμένο χωρίς βέβαια να φουσκώνουν τα μυαλά μας. Αυτό σημαίνει όμως ότι οι ευθύνες μας μεγαλώνουν. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε θυσία, γιατί η πάλη είναι δύσκολη και θα γίνει ακόμα πιο σκληρή. Επόμενα, πρέπει να προσαρμόσουμε τη δουλειά μας στο ύψος των απαιτήσεων».

Η εισήγηση στάθηκε αναλυτικά στις αδυναμίες που πρέπει να ξεπεραστούν ενόψει και της Πρωτομαγιάς. Αναδείχτηκε η ανάγκη περισσότεροι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές να μπουν στη μάχη, να αξιοποιηθούν περισσότερες δυνάμεις, έγκαιρα και σχεδιασμένα, να γίνουν συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις. Αλλά κυρίως, να επιταχυνθεί και να βαθύνει η δουλειά για τη δημιουργία επιτροπών στους χώρους εργασίας.

Δύσκολος και μακρύς αγώνας

«Ο αγώνας θα είναι δύσκολος και μακρύς», σημείωσε σε άλλο σημείο ο συνδικαλιστής. «Το επόμενο διάστημα και μπροστά στην Πρωτομαγιά προτεραιότητα πρέπει να έχουν: Η ιδεολογική πάλη, η οργάνωση της πάλης ενάντια στην πλουτοκρατία και το χτίσιμο του ΠΑΜΕ στους κλάδους με τη δημιουργία γερών βάσεων στους χώρους δουλειάς. Λέμε για τη διαφώτιση της εργατικής τάξης, γιατί ο εργάτης θα γίνεται συμμέτοχος όταν ξεκαθαρίζει ζητήματα, όταν γνωρίζει τις αιτίες για τα βάσανα που περνάει. Επόμενα, θα κριθούμε και στο πόσο αποτελεσματικοί θα είμαστε στη διαφώτιση, στην προπαγάνδα».

Ο Γ. Πέρρος αναφέρθηκε στην άθλια προπαγάνδα των κομμάτων του κεφαλαίου σχετικά με την κρίση και το χαρακτήρα της, αλλά και τις προτάσεις τους, που σιγοντάρονται από τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό και είναι κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Και τόνισε: «Οι συνθήκες επιβάλλουν να δουλέψουμε καλύτερα τη διέξοδο που εμείς προτείνουμε. Δεν αρκεί ο αγώνας για καλύτερους όρους πώλησης της εργατικής δύναμης. Να μπολιάσουμε στη συνείδηση της εργατικής τάξης ότι εκείνη δημιουργεί όλο τον πλούτο, τα εργοστάσια, όλα όσα υπάρχουν. Τα κέρδη τα κλέβουν τα παράσιτα, οι κεφαλαιοκράτες. Ζουν σε βάρος της κοινωνίας.

Να βάλουμε το ζήτημα: Εφτασε η ώρα να διεκδικήσουμε ό,τι παράγουμε χωρίς φόβους ή δισταγμούς. Να έρθει, δηλαδή, η εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης. Να αφαιρέσουμε τη δύναμη από την πλουτοκρατία. Κριτήριο της οικονομίας να είναι η ικανοποίηση των εργατικών αναγκών. Το δρόμο αυτό πρέπει να ακολουθήσει η εργατική τάξη. Χρειάζεται να ανέβει το αίσθημα ευθύνης όλων μας.

Απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου πρέπει να είναι η οργάνωση της τάξης μας και η προετοιμασία για τη σύγκρουση με τα μονοπώλια. Χρειάζεται σχέδιο, περισσότερες δυνάμεις για την υλοποίησή του, έλεγχος. Να γίνει κατανοητό ότι δεν παλεύουμε για μια ακόμη απεργία και συγκέντρωση. Να δώσουμε τη μάχη καλύτερα εξοπλισμένοι για να πείσουμε, να οργανώσουμε, να συγκεντρώσουμε περισσότερους εργαζόμενους με τη γραμμή μας, το πλαίσιό μας».

Δουλειά με μετρήσιμους δείκτες

«Είναι ανάγκη να μετρήσουμε αποτελέσματα στη δουλειά μας σε συγκεκριμένους δείκτες», πρόσθεσε σε άλλο σημείο το στέλεχος του ΠΑΜΕ. «Να φέρνει ο κάθε κλάδος συγκεκριμένα αποτελέσματα της δουλειάς μας, τις δυσκολίες, τις αδυναμίες. Θα επαναλάβουμε τα κριτήρια για τον καθένα μας: 1. Οργάνωση της εργατικής τάξης 2. Προσανατολισμό με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ 3. Βοήθεια για να ξεφύγει η εργατική τάξη από τα κόμματα που τη βασανίζουν, τα κόμματα της ολιγαρχίας 4. Ενταση της σύγκρουσης με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό 5. Συμβολή στην προσπάθεια να έρθουν μαζί μας νέες δυνάμεις 6. Συμβολή στο χτίσιμο γερών βάσεων στους χώρους δουλειάς.

Το επόμενο διάστημα, να συνεχίσουμε τη δουλειά με τις συσκέψεις και συγκεντρώσεις. Να απευθυνθούμε στους εργαζόμενους που διαφωνούν με την πολιτική της ΝΔ, που αμφισβητούν τη στάση του ΠΑΣΟΚ. Να συζητήσουμε με όσους απεργούν, αλλά δεν κατεβαίνουν στις συγκεντρώσεις μας. Να δούμε τι φταίει. Αλλά και με τους εργαζόμενους που απεχθάνονται τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, αλλά δεν κάνουν το βήμα να έρθουν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Να γνωρίσουμε καλύτερα όσους κατεβαίνουν μαζί μας. Να τους αξιοποιήσουμε».

Σε ό,τι αφορά τα άμεσα μέτρα, ο Γ. Πέρρος ολοκλήρωσε την εισηγητική ομιλία, σημειώνοντας τα παρακάτω: «Κινητοποιούμε όλους εκείνους με τους οποίους βρισκόμαστε σε επαφή, στα ψηφοδέλτια, στους συνδυασμούς, στις επιτροπές αγώνα. Να αξιοποιηθούν δυνατότητες για δημιουργία νέων επιτροπών αγώνα στους χώρους δουλειάς. Βάζουμε στη μάχη τα ψηφοδέλτιά μας, τους αγωνιστικούς συνδυασμούς, που πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο στους χώρους δουλειάς. Εδώ χρειάζεται να το τηρήσουμε αυτό και να το ελέγξουμε. Στα ψηφοδέλτιά μας συμμετέχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι και μας ψηφίζουν χιλιάδες. Είναι μια σημαντική δύναμη και πρέπει να την αξιοποιήσουμε.

Να αξιοποιήσουμε ομιλίες, διαλείμματα. Η παρουσία μας στους χώρους δουλειάς πρέπει να είναι ουσιαστική. Χρειάζεται όχι μόνο μια απλή παρουσία με μοίρασμα της ανακοίνωσης. Αλλά συζήτηση, με μικρές συσκέψεις, άνθρωπο, τον άνθρωπο. Ρίχνουμε ιδιαίτερο βάρος σε χώρους και κλάδους που υπάρχει νεολαία, νέες γυναίκες, μετανάστες, εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Να ενεργοποιηθούν οι συντονιστικές επιτροπές αγώνα που υπάρχουν στις συνοικίες.

Σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε χώρο δουλειάς, να φροντίσουμε να υπάρχουν τα μάτια και τα αυτιά των συνδικάτων που θα επαγρυπνούν. Να καταγράψουμε χώρους όπου δεν έχουμε παρέμβει μέχρι σήμερα και να σχεδιάσουμε την παρουσία μας εκεί, προσπαθώντας να αποκτήσουμε επαφή με τους εργαζόμενους. Κάθε απόλυση να γίνεται μέλημα όλων των κλάδων. Να εκφράζεται έμπρακτα η αλληλεγγύη σε άλλους κλάδους».

Συζήτηση πάνω στην πείρα

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν μεταφέρθηκε σημαντική πείρα από την προσπάθεια για την καλύτερη λειτουργία και μαζικοποίηση των συνδικάτων. Οι εκτιμήσεις βασίστηκαν σε μετρήσιμους δείκτες. Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της προσπάθειας που εντείνεται για το στήσιμο Σωματειακών Επιτροπών και Επιτροπών Αγώνα. Συζητήθηκε το πώς αυτή η δράση συμβάλλει στην άνοδο της συμμετοχής των εργαζομένων στα συνδικάτα, στις κινητοποιήσεις, στις απεργίες και τις απεργιακές φρουρές. Στο σπάσιμο της εργοδοτικής τρομοκρατίας, αλλά και του κλίματος ηττοπάθειας που καλλιεργούν οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Αναδείχτηκε έτσι η ανάγκη τα ταξικά συνδικάτα και οι ταξικές δυνάμεις να απευθυνθούν σε ακόμα μεγαλύτερα τμήματα εργαζομένων και με συγκεκριμένο σχέδιο να ωθήσουν παραπέρα την οργάνωση και συμμετοχή των εργαζομένων. Τονίστηκε, ακόμα, η ανάγκη για ενίσχυση της ιδεολογικής και πολιτικής πάλης. Για ανάδειξη των πραγματικών αιτιών της κρίσης, των στόχων που εξυπηρετεί η εντεινόμενη επιθετικότητα του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών, του πραγματικού ρόλου που παίζουν οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ