Τετάρτη 8 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΘΒΕ
Απολύσεις μετά ... αστυνομίας

Ενταση επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, με αφορμή τη μη ανανέωση των συμβάσεων ηθοποιών - παλιών στελεχών του θεάτρου. «Πρόκειται ουσιαστικά για απολύσεις που στερούνται κάθε καλλιτεχνικού κριτηρίου. Γίνονται από την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου για λόγους καθαρά μικρόψυχους και εκδικητικούς, σε βάρος ηθοποιών, οι οποίοι, ως συνδικαλιστές, πρωταγωνίστησαν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, υπερασπιζόμενοι τα δίκαια του κλάδου τους», καταγγέλλουν εργαζόμενοι στο ΚΘΒΕ.

Την προηγούμενη βδομάδα απολύθηκε ο ηθοποιός, παλιός συνδικαλιστής Βασ. Σεϊμένης, ενώ τώρα ανακοινώθηκε η μη ανανέωση της σύμβασης του ηθοποιού - συνδικαλιστή Θανάση Κεραμίδα. Ο δεύτερος, συνοδευόμενος, προχτές (7/4), από συνδικαλιστές συναδέλφους του, επιχείρησε να συναντήσει τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Νικήτα Τσακίρογλου, προκειμένου να του εξηγήσει τους λόγους της απόλυσής του. Αντί για συνάντηση με τον διευθυντή, ο απολυμένος ηθοποιός και οι συνάδελφοί του, προς μεγάλη τους έκπληξη, αντίκρισαν στην είσοδο του θεάτρου ομάδα αστυνομικών, την οποία κάλεσε η διεύθυνση. «Πρόκειται για πρωτοφανή και καταδικαστέα ενέργεια το να καλείται η αστυνομία για την επίλυση ζητημάτων εργασιακών σχέσεων», σημείωσαν οι ηθοποιοί και πρόσθεταν ότι «κάτι τέτοιο συμβαίνει πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις από τον καλλιτεχνικό κόσμο της Θεσσαλονίκης».

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών σε ανακοίνωσή του μιλά για «πογκρόμ» απολύσεων στο ΚΘΒΕ: «Οι ηθοποιοί που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις για την υπογραφή της νέας ΣΣΕ, και εκείνοι που κατά δήλωση του καλλιτεχνικού διευθυντή χρεώθηκαν τη μη πραγματοποίηση της παράστασης "Μυθολογία", σε χώρο που χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός, δέκα μέτρα κάτω από τη θάλασσα, αντιμετωπίζουν τώρα την μήνιν της διεύθυνσης». Το ΣΕΗ δηλώνει ότι «δε θα παραμείνει θεατής στο "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" εκ μέρους του διευθυντή και θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις μέχρι να ανακληθούν οι απολύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ