Τετάρτη 8 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παγκαλλιτεχνικό αγωνιστικό συλλαλητήριο

Σε παγκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο καλεί όλους τους καλλιτέχνες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος σήμερα (11 π.μ.) στην Ομόνοια και πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης, με αιχμή την ανεργία, την υποαπασχόληση και το Ασφαλιστικό των καλλιτεχνών. Εικαστικοί, ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές κ.ά. θα δώσουν αγωνιστική απάντηση στην πολιτική της απαξίωσης του πολιτισμού, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ, που θέλει την τέχνη και τον πολιτισμό εμπόρευμα και τον καλλιτέχνη χειραγωγημένο από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, «το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό παραμένει το πιο σοβαρό πρόβλημα για τους ανασφάλιστους κλάδους των δημιουργών καλλιτεχνών». Παράλληλα, «καταργούνται ουσιαστικά οι λεγόμενες τιμητικές συντάξεις με το συνταξιοδοτικό νόμο που προβλέπει 30 συντάξεις για 35 κλάδους καλλιτεχνών» και «τα βιβλιάρια πρόνοιας που ίσχυαν από το 1989 και που εδώ και 8 μήνες δε δίνονται παρά μόνο σε απόρους, αφήνοντας τον καλλιτέχνη ανυπεράσπιστο».

«Η κυβέρνηση διαπράττει έγκλημα διαρκείας, στο οποίο και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το ίδιο ένοχη. Αντιμετωπίζει την τέχνη και τους καλλιτέχνες σαν βιτρίνα, αδιαφορώντας για τις συνθήκες μέσα στις οποίες ο καλλιτέχνης καλείται να δημιουργήσει, συνθήκες ανασφάλειας που συχνά τον οδηγούν στην ετεροαπασχόληση, τον παροπλίζουν και τον καταργούν».

Οι καλλιτέχνες διεκδικούν: «Καθολική ρύθμιση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού. Να μην υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των τιμητικών συντάξεων, έως ότου λυθεί καθολικά το συνταξιοδοτικό των ανασφάλιστων καλλιτεχνικών κλάδων. Οχι στην ουσιαστική "κατάργηση" των βιβλιαρίων υγείας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org