Σάββατο 4 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Χιλιάδες στην απεργία και στις συγκεντρώσεις

Ιδιαίτερα υψηλά τα ποσοστά συμμετοχής σε χώρους και κλάδους, μαζικές οι διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ

Από την πορεία στη Λάρισα
Από την πορεία στη Λάρισα
Χιλιάδες Θεσσαλοί εργαζόμενοι διαδήλωσαν με το ΠΑΜΕ στους δρόμους των πρωτευουσών και άλλων πόλεων της περιοχής. Πολλοί χώροι δουλειάς και στους τέσσερις νομούς της περιοχής νέκρωσαν και οι πλατείες, όπου είχε οριστεί το ραντεβού των ταξικών δυνάμεων, «πλημμύρισαν» από τους απεργούς διαδηλωτές, κόντρα στην προσπάθεια πολλών εργοδοτών να εμποδίσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία με απειλές και τρομοκρατία.

Μεγαλειώδης σε όγκο και παλμό ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Σε πολλούς χώρους δουλειάς η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. Οι εργαζόμενοι στην κλωστοϋφαντουργία συμμετείχαν με ποσοστό 95%, οι οικοδόμοι με 92%, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με 80%, οι εργαζόμενοι στους Δήμους του νομού με 95%. Σε πολλές βιομηχανίες μετάλλου και άλλα εργοστάσια, όπου όλο αυτό το διάστημα οι απολύσεις αυξάνονται συνεχώς και η εργοδοτική ασυδοσία εντείνεται, μπήκε «λουκέτο».

Χιλιάδες ήταν εργαζόμενοι που έδωσαν το «παρών» τους στην απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, ενώ αισιόδοξο μήνυμα έστειλε η μεγάλη συμμετοχή των νέων.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Π. Λιόλιος, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, χαιρετισμό απηύθυναν ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο Σπ. Δεμίρης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ. Επίσης, χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ο Β. Ζωγράφος. Ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της Λάρισας, και το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για την απεργία της πρωτομαγιάς. Στο νομό Λάρισας, απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν, επίσης, σε Ελασσόνα και Φάρσαλα.

Πολλά εργοστάσια της βιομηχανικής ζώνης «νέκρωσαν» και στη Μαγνησία, όπου η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική («ΜΕΤΚΑ», «ΚΟΝΤΙ», «ΒΜΤ», ΔΕΜΕΚΕΠ,, «ΚΑΝΑΚΗΣ», «ΓΑΛΑΝΟΣ» κ.ά.) ή με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά («ΙΜΑΣ» 95%, Χαλυβουργική 80%. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η απεργία και στο εμπόριο, όπου πολλά καταστήματα δεν λειτούργησαν («ΧΟΝΤΟΣ ΣΕΝΤΕΡ», «GLOY» «ΦΩΚΑΣ», «ΣΕΦΟΡΑ» «ΜΠΙ ΕΣ ΜΠΙ», «ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ» «ΝΤΕΧΙΜ»). Η μαχητική απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, στο Βόλο και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία.

Στα Τρίκαλα η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στην κεντρική πλατεία, ενώ ιδιαίτερο αγωνιστικό παλμό είχε η πορεία που ακολούθησε στους δρόμους. Στην Καρδίτσα, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία, όπου είχε οριστεί το ραντεβού των ταξικών δυνάμεων και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ