Σάββατο 4 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΑΝΑΤΟΣ 29ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Δραματική επιβεβαίωση των ελλείψεων στο ΕΚΑΒ

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ κάνουν πανελλαδική απεργία την ερχόμενη Τρίτη, για προσλήψεις προσωπικού και αγορά ασθενοφόρων, ώστε να αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 29χρονος την Πέμπτη το μεσημέρι, σε ένα παγάκι έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Καλλίπολης στον Πειραιά. Ο νεαρός εντοπίστηκε στο παγκάκι σε ημιλιπόθυμη κατάσταση και οι αστυνομικοί ισχυρίζονται πως κάλεσαν ασθενοφόρο, αλλά αυτό άργησε δύο ώρες να πάει.

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πως όλο αυτό το διάστημα οι αστυνομικοί δεν τον μετέφεραν στο «Τζάνειο» νοσοκομείο, που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πέρα ή δεν ζήτησαν βοήθεια από το νοσοκομείο, το οποίο δεν εφημέρευε μεν αλλά, όπως όλα τα νοσοκομεία, πάντα προσφέρει βοήθειες σε επείγοντα περιστατικά και εκτός εφημερίας. Αλλωστε και το ασθενοφόρο όταν πήγε, μετέφερε τον νεαρό στο «Τζάνειο», όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η αστυνομία στη συνέχεια ενημέρωσε τον εισαγγελέα, με εντολή του οποίου συνελήφθησαν οι διασώστες του ασθενοφόρου, οι οποίοι όμως λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Από την Εισαγγελία Πειραιά διατάχτηκε προκαταρκτική έρευνα με την εποπτεία εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατος του 29χρονου οφείλεται σε εισρόφηση γαστρικού υγρού και, όπως ανέφερε, θα είχε σωθεί εάν του προσφερόταν έγκαιρα ιατρική βοήθεια.

Απαράδεκτη αντεργατική καπηλεία

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής με ανακοίνωσή της (2/4/2009) υποστήριξε ότι «καθυστέρησε η διακομιδή λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας», καθώς οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ συμμετείχαν στην προχτεσινή πανεργατική απεργία. Την άποψη αυτή - ούτε λίγο ούτε πολύ - υιοθέτησε και το υπουργείο Υγείας για να απαντήσει στο ΠΑΣΟΚ που το κατάγγειλε για πολιτικές ευθύνες.

Ομως οι πολύωρες καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ είναι καθημερινές και οφείλονται στις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού και ασθενοφόρων. Απάντηση έδωσε χτες με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ. Αφού εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο του 29χρονου σημειώνει ότι στη διάρκεια της απεργίας είχε προσωπικό ασφαλείας 66%, αντί για 33% που προβλέπει ο νόμος, συναισθανόμενοι την «ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος» αλλά και την «έλλειψη προσωπικού που υπάρχει», για τις οποίες γίνονται κινητοποιήσεις όλα αυτά τα χρόνια.

«Οι κραυγές αγωνίας των εργαζομένων, συνεχίζει ο Σύλλογος, δεν βρήκαν ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθημερινά μεγάλες καθυστερήσεις και να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές... Η κατάσταση είναι επικίνδυνη στο Νομό Αττικής και Πειραιώς όπου εργάζονται 25 ασθενοφόρα τη νύχτα και 70 πρωί και απόγευμα». Για την κάλυψη του Λεκανοπεδίου πρέπει να εργαστούν 150 ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια. Αυτή τη στιγμή είναι ακινητοποιημένα 70 ασθενοφόρα και 30 μοτοσυκλέτες λόγω έλλειψης προσωπικού...

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ κάνουν πανελλαδική απεργία την ερχόμενη Τρίτη, 7/4/2009, με κύρια αιτήματα προσλήψεις προσωπικού και αγορά ασθενοφόρων, ώστε να αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα. Στις 10 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ