Προετοιμασία των «αξόνων» μπροστά στη συνεδρίαση των G-20 στις 2 Απρίλη στο Λονδίνο
Από κινητοποίηση στη Γαλλία των εργαζομένων στην «Κοντινένταλ» |
Πέραν του δέοντος αισιόδοξος εμφανίστηκε, για άλλη μια φορά, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, παρά το γεγονός ότι το δημόσιο έλλειμμα χαρακτηρίζεται «αστρονομικό» και είναι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), για το δημοσιονομικό έτος 2009, που λήγει στις 30 Σεπτέμβρη, θα φθάσει στα 1,8 τρισ. δολάρια ή 13,1% του ΑΕΠ, ένα επίπεδο που έχει να δει από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υποσχέθηκε επενδύσεις 3,9 δισ. δολαρίων στο σύστημα Υγείας, στην Ενέργεια και την Παιδεία, ενώ δήλωσε ότι η «ανάκαμψη» θα αργήσει και «θα χρειαστεί υπομονή». Βέβαια, τα λαϊκά στρώματα στενάζουν, ενώ οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις παίρνουν νέα πακέτα.
Πάντως, η Κίνα, ως κάτοχος του μεγαλύτερου πακέτου κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, εξακολουθεί να ανησυχεί και επανήλθε στο θέμα με πρόταση για νέο παγκόσμιο νόμισμα αναφοράς από «καλάθι νομισμάτων» κάτω από τον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η οικονομική κρίση δείχνει «τις εγγενείς αδυναμίες και τους συστημικούς κινδύνους στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα», αναφέρει σε άρθρο του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Ζου Ζιασουάν. Την πρόταση απέρριψαν τόσο το ΔΝΤ, όσο και η ΕΕ διά στόματος του Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χ. Αλμούνια και φυσικά η αμερικανική κυβέρνηση.
Η κινεζική πλευρά δεν «επανέφερε» τυχαία το ζήτημα αυτό εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης, καθώς στο Λονδίνο (που ήδη στρατοκρατείται) στις 2 Απρίλη συνεδριάζουν οι G-20 σε επίπεδο κορυφής. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, Ρωσία και Κίνα συμπλέουν υπέρ της θέσπισης ενός νέου παγκόσμιου νομίσματος.
Την πρόταση απέρριψε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, που θα είναι οικοδεσπότης της Συνόδου των G-20. Ο Μπράουν, μιλώντας από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστήριξε ότι η Ευρώπη βρίσκεται στη «μοναδική θέση» να μπορεί να ηγηθεί των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κρίσης, εξαιτίας της ιστορίας συνεργασίας της και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αναπτυχθεί η οικονομία. Δηλώσεις που συμβαδίζουν με την έκκληση που απηύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα προς τις χώρες της G-20 να λάβουν «τολμηρά, ολοκληρωμένα και συντονισμένα μέτρα». Παράλληλα, ο Μπράουν ζήτησε την αναμόρφωση του ΔΝΤ και τόνισε ότι τα κεφάλαιά του θα πρέπει να διπλασιαστούν κατά τουλάχιστον 500 δισ. δολάρια και να ενδυναμωθεί ο ρόλος του, προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εκροής κεφαλαίου. Μία ακόμη θέση «αμερικανική».
Στο μεταξύ, χτες, κατά διάρκεια της επίσκεψής του στη Βραζιλία στο πλαίσιο περιοδείας στην αμερικανική ήπειρο - ήδη συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν - πρότειναν από κοινού με τον Βραζιλιάνο Πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ταμείου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την «ανάκαμψη του εμπορίου».
Η εικόνα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων συμπληρώνεται από νέα δεινά για τους εργαζόμενους: