Παρασκευή 27 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (HELLENIC STEEL)
Απροκάλυπτο χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις

Η εργοδοσία ζητάει επαναδιαπραγμάτευση της διετούς συμφωνίας που υπέγραψε με το Σωματείο, αρνούμενη να καταβάλει τις προβλεπόμενες αυξήσεις

Ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων εξαπέλυσε η ιδιοκτησία του Χαλυβουργείου Θεσσαλονίκης («Hellenic Steel»). Πριν ολοκληρωθεί το σχέδιο της επιχείρησης να βγάλει σε 5ήμερη και 10ήμερη διαθεσιμότητα τουλάχιστον 300 από τους 420 εργαζόμενους, η εργοδοσία άρχισε να αμφισβητεί και τη διετή επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε πέρσι με το Σωματείο.

Η κίνηση αυτή της επιχείρησης, πίσω από την οποία βρίσκεται πολυεθνική με έδρα την Ιταλία, αποτελεί νέο ποιοτικό βήμα στην επίθεση που έχει εξαπολύσει συνολικά η εργοδοσία με αφορμή την κρίση. Πλέον, οι μεγαλοεργοδότες βάζουν ανοιχτά ζήτημα καταστρατήγησης των Συλλογικών Συμβάσεων και επαναδιαπραγμάτευσής τους με ακόμα πιο επαχθείς για τους εργαζόμενους όρους. Η αγανάκτηση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι - σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών - ο όμιλος στον οποίο ανήκει το Χαλυβουργείο είχε τα προηγούμενα 4 χρόνια κέρδη 2,6 δισ. ευρώ!

Χτες, η εργοδοσία έστειλε εξώδικο στο Σωματείο, με το οποίο καλεί σε επαναδιαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας ΣΣΕ για το 2009, διότι όπως ισχυρίζεται δεν υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστεί η συμφωνία για αύξηση 5,5% που προβλεπόταν να καταβληθεί από τον επόμενο Μάη. Σε περίπτωση που το σωματείο αρνηθεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, η επιχείρηση προτίθεται να προσφύγει στον Οργανισμό Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Η επιθετικότητα της εργοδοσίας ξεμπροστιάζει και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία έσπευσε χτες δημαγωγικά να σηκώσει τους τόνους, όταν η ίδια καλεί τους εργοδότες σε συναίνεση προκειμένου να τη σκαπουλάρουν από την κρίση και έχει καταλήξει μάλιστα σε «11 σημεία σύγκλισης» με τις εργοδοτικές ενώσεις.

«Η επίθεση στο θεσμό των ΣΣΕ, για την οποία το ΠΑΜΕ προειδοποιούσε, ενώ η ΓΣΕΕ συναινούσε, γίνεται πραγματικότητα», σχολίασε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ΓΓ του ΕΚΘ. Και πρόσθεσε: «Εδώ χρειάζεται ισχυρή αντίδραση, μαζική, πανεργατική, η οποία να εκφραστεί με τον πιο δυναμικό τρόπο στις 2 του Απρίλη στην απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ».

Το ΠΑΜΕ

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την εργοδοσία της Ελληνικής Χαλυβουργίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία προσπαθεί να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, όπως έκανε πρόσφατα και ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος. Καλεί τους εργαζόμενους «να μην αποδεχτούν τα αντεργατικά μέτρα της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Να οργανώσουν την αντίστασή τους με σύνθημα "Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις - Καμία αποδοχή απολύσεων και διαθεσιμότητας". Να δημιουργήσουν Επιτροπή Αγώνα που θα οργανώσει την πάλη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και σε συντονισμό με την Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Βορείου Ελλάδας να δώσουν μαχητική αποφασιστική απάντηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ